Türk Eczacıları Birliği ve 54 Bölge Eczacı Odasının Başkanları ve yöneticileri 43. Dönem I. Bölgelerarası toplantısı için 23-25 Haziran’da bir araya geldi. Bu yıl yapılan ilk bölgeler arası toplantıda eczacılık mesleğinin gündemindeki konular ele alındı ve ulaşılan ortak iradenin kamuoyuyla paylaşılması kararlaştırıldı. Toplantı sonrası açıklanan deklarasyonda, mesleğin karşı karşıya kaldığı sorunların artık katlanılamaz bir boyuta ulaştığı belirtilerek, “13 yıldır değiştirilmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi'nin yarattığı koşullara bir de ekonomik krizin eklenmesi eczacıları tamamen tüketmiştir. Meslek onurumuzu korumak için gerekirse eczane kapatma da dahil olmak üzere kademeli eylem planımız acilen hayata geçirilecektir.” denildi.
“FATURALARI ÖDEYEMİYORUZ”
Eczacıların, eğer sorunları çözülmezse eylem yapmakta kararlı olduklarını ortaya koyan deklarasyonda şu ifadelere yer verildi: “Eczacılar; kira, elektrik, doğalgaz, personel gideri gibi rutin ödemeleri dahi yapamayacak noktaya gelmiş, ecza depolarına ödemeleri birikmiş ve bir kredi borcunu başka bir kredi borcuyla ödedikleri bir borç sarmalına girmişlerdir. En temel işletme giderlerini dahi karşılayamaz duruma gelen eczacıların bu borç sarmalından çıkması mümkün görünmemektedir. İki eczaneden birinin kapanma tehlikesi yaşadığı bu ortamda, eczane iflaslarının başlaması an meselesidir. Türk Eczacıları Birliği bu konuda diyalog kanallarını sonuna kadar kullanmıştır. Türk Eczacıları Birliğinin, sorunun çözümü için yaptığı sayısız girişim ve uyarı göz ardı edilmiş, her türlü yapıcı öneri görmezden gelinmiştir. Mesleğin sorunlarını çözme gayretinin gösterilmesi bir yana, içinde bulunduğumuz krizin derinleşmesine her geçen gün seyirci kalınmıştır. Ne yazık ki 44 bini aşkın eczacının ve eczacılık mesleğinin sorunları görmezden gelinmiş, adeta yok sayılmıştır. Mevcut koşulların, sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de kararttığı aşikardır.”
“İLAÇ YOKLUKLARI ARTMAYA BAŞLADI”
Deklarasyonda, ilaç bulunamamasına da dikkat çekilerek, “Hastaların ilaca erişim sorununun çözülmesi bir yana, ilaç yoklukları artık daha sık periyotlarla yaşanır hale gelmiştir. Son dönemde özellikle diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara ait ilaçlara erişimde güçlük yaşanmaktadır. Hastalarımızın yaşadıkları bu mağduriyetin sorumlusu eczacılar değildir. Bununla birlikte, başta onkoloji ilaçları olmak üzere çok sayıda yeni nesil ilaç, Türkiye’ye gelmemektedir. Hastalarımıza fiyat farkı çıkarmayan ilaç neredeyse kalmamıştır. Mevcut ekonomik koşullar düşünüldüğünde, hastalar açısından sürdürülemez olan bu durum, eczacılar açısından da mağduriyet yaratmaktadır.” denildi.
“GEREKİRSE ECZANE KAPATACAĞIZ”
Mesleklerini sürdürmek istediklerini ancak bunu yapmanın giderek zorlaştığını ifade eden eczacılar yayınladıkları deklarasyonu şu ifadelerle bitirdi: “Eczacılar, kendilerini yok sayan bu iradeye boyun eğmemeye kararlıdır. Eczacılar olarak birlikte eylemsel tavır gösterme kararımız; mesleğe başlarken ettiğimiz yeminin gereğidir. Bu yeminin gereği olarak harekete geçmekten başka çaremiz kalmamıştır. Meslek onurumuzu korumak için gerekirse eczane kapatma da dahil olmak üzere kademeli eylem planımız acilen hayata geçirilecektir.”