Korona virüsüne yakalanmamak ya da hastalığı hafif atlatabilmek için insanların gıda takviyelerine olan talepleri her geçen gün artıyor. Ancak bu tür ürünlerin internetten alınması endişe verici sonuçlar doğurabiliyor. Konuyla ilgili basın açıklamasında bulunan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, internetten alınan gıda takviyelerinin güvenilirliğinin olmadığına dikkat çekiyor.
“SİTOKİN FIRTINASINA YOL AÇABİLİR”
Konuyla ilgili açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, pandemi döneminde gıda takviyelerine olan talebin arttığını söyleyerek, “Bu tür ürünleri vatandaşlar alırken doktor tavsiyesiyle eczacılarından almalılar. İnternetten alınan gıda takviyelerinin güvenilirliği bulunmuyor.” diyor. Saydan sözlerine şöyle devam ediyor: “Sosyal medyada ve internet gibi ortamlarda insanlar birbirlerine korona virüsüne iyi geldiği iddia edilen ilaç ve gıda takviyesi öneriyorlar. Biliyorsunuz ki, yanlış ilaç kullanımı da en az korona virüsü kadar ölümcüldür. Kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanmamanız gerekiyor. Unutulmamalıdır ki bilinçsiz şekilde kullanılan bağışıklık güçlendirici gıda takviyeleri Covid pozitif veya temaslı kişilerde sitokin fırtınası denen bir sendroma neden olabilir. Bu sendrom akciğerlere zarar vererek ölümlere yol açabilir. Dünyada ve ülkemizde yaşanan son gelişmelerle birlikte gıda takviyelerine olan artış hızla artıyor. Ancak gıda takviyesi adı altında internet vb. gibi ortamlarda reklamı yapılan ürünlerin güvenilirliği bulunmuyor. Bakanlığımız da bu tür ürünlerin internet gibi ortamlardan değil, eczanelerden alınması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunuyor. İlaçların eczacı denetiminde satılmasıyla, vatandaşın daha önce bilinçsizce tükettikleri bitkisel ürünler yüzünden sağlığının bozulmasının, boşa harcadıkları paralar ve mucizevi etkiler vaat edilmesinin önüne geçilecektir. Üstelik yanlış ilaç kullanımı sonucunda oluşan rahatsızlıklara ait tedavi için devletin ödediği masrafları da düşürecektir.”
“MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLİYOR”
Cansever Eczanesi’nden Sena Cansever, gıda takviyelerinin bu dönemde kullanılmasının çok faydalı olduğunu ancak bu tür ürünlerin direkt eczaneden alınması gerektiğini söyledi. Cansever, “İnternetten satılan ürünlerin büyük bir kısmını, ucuza satabilmek amacıyla merdiven altında üretiyorlar. İnsanlar fiyat uygun olduğu için interneti tercih ediyor ancak bu ürünlerin bağışıklık sistemine faydası olmuyor.” şeklinde konuştu.
“REKLAMLAR ETKİLİ”
Bahariye Yavuz Eczanesi’nden Sidar Yavuz, internetten satılan gıda takviyelerinin yasaklanacağını düşünmediğini belirtti. Yavuz, “İnsanlar internetten gıda takviyesi satarken büyük reklamlar yapıyor ve yapılan o reklamlarda hiçbir olumsuzluk yer almıyor. Bir gıda takviyesi çok satıyor olabilir ama o takviye hipertansiyonu olan birine iyi gelmeyebilir. Sonuçta bu ürünler kontrolsüz bir şekilde satılıyor. Bu da beraberinde kontrolsüz tüketimi getiriyor” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Öncelikle insanlar içtiği ilacın zincirini bilmelidir. Bu sebeple ilacın saklama koşullarının nasıl olduğu, kullanımının nasıl olması gerektiğini ancak bir eczacı bilebilir. Ayrıca eczaneler kontrol mekanizması altında olduğu için daha güvenilir kurumlardır. Maalesef hastalar eczane veya doktorun önerisiyle değil reklamlara bakarak seçim yapıyor. Sermaye burada devreye giriyor, parayı veren reklam yaptırıyor. Bazen hasta geliyor şu ilacı istediğini ifade ediyor. Ben bu ilacın kendisine iyi gelmeyeceğini belirtmeme rağmen inandıramıyorum.”
“YASAK GETİRİLMELİ”
Özel bir ilaç firmasında satış temsilcisi olarak çalışan Sezen Aksu, internette satılan gıda takviyelerine yasak getirilmesi gerektiğine inanıyor. Aksu, “Birçok ürünün sahtesi olduğu gibi ilaçların da sahtesi üretilmeye başladı. Çok fazla fırsatçı ortaya çıktı. İlaçların eczaneden alınması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu ürünlerin saklama koşulları çok önemli. Bu durum hem tüketici sağlığını hem de toplum sağlığını tehlikeye atıyor. Yasal yaptırımların yanı sıra halkın da bilinçlendirilmesi gerekiyor.” diyor.