Gülen Çocuklar Diyarı

Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi kurulduğu 10 Mart 2007 tarihinden bu yana yaklaşık 550 bin adet diş tedavisini ücretsiz gerçekleştirdi.

23 Ocak 2014 - 08:56

Mustafa SÜRMELİ
 
Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi inanılmazı başarıyor. 4 uzman çocuk diş hekimi, 9 diş hekimi, 1 eğitimci diş hekimi, 10 diş hekimi asistanı olmak üzere 64 kişilik medikal kadrosuyla diş tedavisini çocuklar için eğlenceye dönüştüren Merkez, ülkemizde yaygın olmayan koruyucu diş hekimliği uygulamalarını özellikle genç ve çocukları hedef alarak gerçekleştirirken, evrensel boyutta diş hekimliği teknolojilerini en ileri düzeyde uyguluyor.
İlçe Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü izniyle okul yönetimleriyle de temasa geçen Merkez, velilerin de izniyle düzenli olarak Kadıköy Belediyesi’ne ait araçlarla çocukları okullarından alıp tedavilerini yapıyor. Diş korkusunu yenmeleri ve motive olmaları, tedavi sonrasında ve bir sonraki tedaviye iyi ağız hijyeni ile gelmesi için çocuklaracesaret belgesi vermeyi de ihmal etmeyen Merkez, kliniğe yolu düşen çocuklara diş fırçası ve macun da hediye ediyor.
 
ÇİZGİ FİLM İZLERKEN TEDAVİ
Kadıköy Belediyesi’ne ait 10 adet diş ünitesinden oluşan çocuk diş hekimliği kliniği, pedodonti kliniği olarak tasarlandı. Her diş ünitesine monte edilmiş monitörler sayesinde çocuklar tedavileri sırasında aynı zamanda çizgi film bile izleyebiliyor. Bu arada hekimler de hastalara ait endikasyonları, tedavi ayrıntılarını ekranlardan takip edebiliyorlar. Her bir diş hekimi kendi diş hekimi asistanıyla birebir çalışıyor. Ayrıca gerekli görülen vakalar için panoramik diş röntgeni, ağız içi kameralar, Dyot Lazer gibi son teknoloji cihazlar kullanılıyor.
Diş dolgusu, amputasyon, kanal tedavileri ve çürük dişi kurtarmak adına uygulanan pedodontik tedavi işlemleri uygulanırken, çocukların asıl dişinin korunması ise hekimlerin özen gösterdiği konu.
 
4 YIL BOYUNCA 6 AYDA BİR KONTROL
Mecbur kalınmadıkça diş çekimi uygulanmıyor ve bu oran da çok düşük. Çürük tespit edilmeyen 6 yaş sürekli dişlerine ise mutlaka koruyucu diş hekimliği tedavi yöntemleri olan fissür sealant ve flour uygulamaları yapılıyor. Tedavisi tamamlanan tüm çocuklar tedaviyi takiben 4 sene boyunca her 6 ayda bir kontrole çağrılıyorlar.
 
ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇAPTA SÖZ SAHİBİ
Diş kliniğinde kullanılan istatistiksel veritabanı sayesinde 6 yıl boyunca birçok uluslararası diş hekimliği kongresine iştirak edildi. Bugüne kadar ulusal ve uluslararası çapta 11 farklı kongreye katılan merkez uzmanları yaptıkları çalışmalarla ilgi topluyor.
“Çocuklarımızın Gülüşüne Sağlık” projesi, 2011’ de Yunanistan’ın başkenti Atina’ da düzenlenen IAPD kongresinde Colgate tarafından verilen “Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler” ödülüne 76 ülke arasından birinci seçilerek layık görüldü. Proje aynı yıl Türk Tabipler Birliği tarafından düzenlenen Prof. Dr. Nusret Fişek Halk Sağlığı Ödülü’nü kazandı. Çocuk Diş Tedavi Merkezi, İstanbul ve Türkiye çapında 15 il, ilçe ve büyükşehir belediyesi tarafından örnek alındı.
Zihinsel ve fiziksel engelli 700 çocuğa genel anestezi şartları altında tamamen ücretsiz olarak diş ameliyatlarını gerçekleştiren Merkez, ayrıca engelli çocuklara, ihtiyaç duydukları durumlarda evlerinden kliniğe ulaşımlarını da sağladı.

ARŞİV