Öğretmenlere AB anlatıldı

AB Bilgi Merkezi, Kadıköy eğitim camiasıyla bir araya gelirken, toplantıda Türkiye’nin genç nüfus potansiyeliyle önemli bir konuma sahip olduğu konusunda uzlaşıldı.

17 Nisan 2013 - 15:12

Mustafa SÜRMELİ

 
Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Bilgi Merkezi, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile İşbirliği öğretmenlere yönelik “Avrupa Birliği ve İnsan Hakları” semineri düzenledi. Marmara Üniversitesi AB Bilgi Merkezi tarafından Avrupa Birliği Enstitüsü ve Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen seminere ilçedeki okullardan öğretmenler katıldı. Seminer, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Elif Tarakçı Akyar ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Hyun Sook Tekin tarafından sunulan müzik dinletisi ile başladı. Ardından yapılan açılış konuşmalarında Marmara Üniversitesi AB Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Dartan, Avrupa Birliği’nin hayatımıza nasıl girdiği ve hayatımızı nasıl etkilediğini, Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü AB Bölümü Şube Müdürü Fahri Cürebal ise Avrupa Birliği sürecinin eğitim sistemine yönelik yansımalarını değerlendirdi.
Göztepe Kampüsü’nde gerçekleştirilen seminer üç sunum üzerinden bir gün sürdü. Öğleden önceki bölümlerde AB Enstitüsü öğretim üyesi Dr. Emirhan Göral Avrupa Birliği’nin nasıl ortaya çıktığı ve gelişim süreci hakkında bir sunum yaptı. Ardından yine AB Enstitüsü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Yonca Özer, Türkiye-AB ilişkilerinin dünü ve bugününü detaylı şekilde anlatırken, öğretmenlerimizin soruları ile tartışma bölümüne geçildi. Öğleden sonraki oturumda ise Avrupa Birliği’nin temel aldığı, aynı zamanda evrensel bir değer olarak kabul edilen “insan hakları” konusu ele alındı. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu tarafından insan haklarının gelişimi ve bugün geldiği nokta değerlendirildi. Öğretmenlerimizin yoğun soruları ve yorumlarıyla zenginleşen toplantının sonucunda insan hakları kavramının ana okulundan başlayan bir süreç içinde toplum bilincine yerleştirilmesi gereken bir olgu haline geldiği ve Türkiye’nin bu konuda AB standartlarının da ötesine geçebilecek genç bir nüfusa sahip olduğu konusunda uzlaşıldı. Bütün gün süren semineri yoğun bir ilgiyle takip eden öğretmenlerimiz, bu tür faaliyetlerin daha geniş bir katılımla ve sıklıkla yapılmasını dilediklerini belirttiler. AB Bilgi Merkezi etkinlikleri 9 Nisan’da düzenlenen “Katılım Müzakerelerinde Çevre Faslı ve Türkiye’de Sürdürülebilirlik Tartışmaları” başlıklı konferansla devam etti. Göztepe Kampüsü Mühendislik Fakültesi’ndeki etkinlik başta STK’lar olmak üzere herkesin katılımına açık şekilde düzenlendi.

ARŞİV