Grip aşısı bir yılda yüzde 180 zamlandı!

Grip aşısı geçen yıla göre yüzde 180 zamlanarak eczanelerde 243 TL’den satılacak

23 Eylül 2022 - 09:25

Geçtiğimiz haftalarda yaklaşık 3 buçuk milyon grip aşısı Türkiye’ye geldi. Hem korona virüsü vakalarındaki artış hem de havaların soğumasıyla beraber insanlar grip aşılarına yöneldi. Fakat bu yıl grip aşısı geçen yıllara göre oldukça zamlandı. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, dolar kurunun artmasıyla birlikte, grip aşısının yüzde 180 oranında zamlandığını söyledi. İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Ecz. Zeki Özcan ise, “Devlet bu aşılara daha çok bütçe ayırmazsa sonrasında hastalık tedavisi için daha büyük harcamalar yapmak durumunda kalabilir.” dedi.

“2 MİLYONU SGK SATIŞLI, DİĞERLERİ ÜCRETLİ”

Firmalarla yaptıkları temasa göre yaklaşık 4 milyon kadar grip aşısının depolara ulaştığını dile getiren Özcan, “Bu yıl kronik hastalar ile risk grubunda olanlar uygun koşullar sağlanınca SGK üzerinden aşıları ücretsiz alabilecek. Ancak bunun dışında kalan ve ücretli olarak aşıyı olmak isteyenler ücret ödeyerek yaptırabilecek. Bu yıl 3 firma grip aşısını getiriyor, bir firmanın 199 TL, diğer iki firmanın 243 TL. Şu an 4 milyon doz yetersiz ve bunların hepsi SGK satışlı değil, yaklaşık 2 milyon kadarı SGK satışlı, diğer yarısı ücretli. Gidişata göre belki sayı arttırılabilir.” dedi.

“GRİP AŞISININ KORUYUCULUĞU YÜKSEK”

Özcan, Sağlık Bakanlığı’nın kronik hastalara ücretsiz verilecek aşıların tedarikine ilişkin ise şunları dile getirdi: “Bakanlık tarafından çok fazla bilgi akışı maalesef olmadığı için bu konuyla ilgili net bir şey söyleyemiyoruz. Geçen yıl bakanlığın seçtiği risk gruplarına göre grip aşıları dağıtıldığı için herkesin alma şansı yoktu ve yıl sonunda plansızlık nedeniyle elimizde kalan aşılar oldu. Risk grubundaki bireyler hem korona, hem de grip olursa hastalığı daha ağır geçirir ve daha tehlikeli olabilir. Devlete hastalığın maliyeti de daha yüksek olur. Devlet bu aşılara daha çok bütçe ayırmazsa sonrasında hastalık tedavisi için daha büyük harcamalar yapmak durumunda kalabilir. Grip aşısının koruyucu özelliği çok yüksek, ayrıca çok düşük bir maliyetle bu hastalıklardan korunabilir. Özellikle kronik hastalıkları olanlar, yaşlılar grip aşısı olmalıdır.”

“PARASI OLMAYAN AŞI OLAMAYACAK”

Eylül ayı içerisinde 3 buçuk milyon grip aşısının Türkiye’de olacağının duyurulmasının ardından CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut açıklamalarda bulunmuştu. Bulut, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Grip aşısına olan ilgi Covid-19 ile birlikte arttı. Ancak geçen sene 85 lira 12 kuruş olarak belirlenen grip aşısı bu yıl 243 TL’den satılacak. Dolar kurunun artmasıyla birlikte, grip aşısı yüzde 180 oranında zamlandı. SGK’nın ödeme listesinde yer alan vatandaşlar grip aşısını ücretsiz olabilecek. Ödeme listesinde yer almayan vatandaşlar ise grip aşısını kendi cebinden karşılamak zorunda kalacak. Yani parası olan grip aşısı olabilecek, parası olmayan olamayacak. 4 kişilik bir aile grip aşısı yaptırdığında yaklaşık bin TL ödemek zorunda kalacak. Sağlık Bakanlığı vatandaşa kısaca ‘SGK ödeme listesinde değilsen grip aşısı yaptırma, hasta ol’ diyor.”

“AŞI MİKTARI YETERLİ DEĞİL”

Açıklamasında aşı miktarının yetersiz olduğuna dikkat çeken Bulut, “84 milyon nüfuslu ülkemiz sadece 3 buçuk milyon doz aşı siparişi verdi. 20 milyon riskli hastanın olduğu bir ülkede bu aşı miktarı yeterli olmaz. Aşı stok miktarı kademeli olarak artırılmalı. Geçtiğimiz yıl Sağlık Bakanlığı’nın sisteminde yaşanan sorun nedeniyle aile hekimlerine ve hastanelere giden 65 yaş üstü, kronik hastalığı olan, risk grubundaki yurttaşlar, aşısını yazdıramadan dönmek zorunda kaldı. Plansızlık nedeniyle risk grubunda bulunan birçok hasta aşı olamadı. Sağlık Bakanlığı, kronik hastalara ücretsiz verilecek aşıların tedarikine ilişkin acil planlama yapmalı. Çünkü bu plansızlık, organizasyonsuzluk ve ciddiyetsizlik halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor.” dedi.


ARŞİV