Öğüt'ten işyeri hekimi önergesi

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Öğüt, işyerlerinde hekim çalıştırmayan işletmelerle ilgili TBMM’ye verdiği soru önergesinde bu işyerlerinin tespit edilmesini istedi.

31 Ağustos 2012 - 13:08
CHP İstanbul Milletvekili Kadir Öğüt, işyerlerinde hekim çalıştırmayan işletmelerle ilgili TBMM’ye verdiği soru önergesinde bu işyerlerinin tespit edilmesini istedi.
 
Kadıköylü diş hekimi ve CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, TBMM’ye işyeri hekimleri ile ilgili bir soru önergesi verdi.
Gökmen, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle sunduğu önergede, işyerlerinin işyeri hekimi çalıştırması zorunluluğunu hatırlatarak, bu kurala uymayan işyerlerinin tespit edilmesini talep etti.
Devletin temel görevleri arasında çalışanların sağlığını korumanın ve geliştirmenin olduğunu vurgulayan Öğüt, önergesinde şu görüşleri dile getirdi:
“Çalışanların günlük yaşamlarının ortalama üçte birini geçirdikleri işyerlerinde sağlıklarını olumsuz etkileyebilecek etkenlere karşı koruyucu önlemler almak, sosyal devletin görevleri arasındadır. 4857 sayılı iş kanununun 81. maddesine göre, devamlı olarak en az elli işçi çalıştıran işverenler, işçilerin sağlık durumunun ve alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin sağlanması, ilkyardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık hizmetlerini yürütmek üzere işyerindeki işçi sayısına ve işin tehlike derecesine göre bir veya daha fazla işyeri hekimi çalıştırmak ve bir işyeri sağlık ve güvenlik birimi oluşturmakla yükümlüdür. Bu maddeye dayanılarak çıkarılan işyeri sağlık ve güvenlik birimleri ile ortak sağlık ve güvenlik birimleri hakkında yönetmelik 15.08.2009 tarih ve 27320 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Ayrıca 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 20.06.2012 tarihinde kabul edilmiştir.”
 
Gökmen, önergesinde bu değerlendirmeler doğrultusunda aşağıda soruların cevaplandırılmasını istedi:
1) İstanbul İl Özel İdaresi'nde 1000'e yakın personel çalıştığı bilinmektedir. Kurum bünyesinde sağlık personeli için ayrılmış kadrolar hangileridir ve kadro sayıları kaçtır?
2) İstanbul İl Özel İdaresi bünyesinde çalışan işyeri hekimi olmadığı iddiaları doğru mudur; doğru ise gerekçesi nedir?
3) Kurum bünyesinde işyeri hekimi bulundurulmaması yasalara aykırı olduğu gibi ilgili yöneticiler suç işlemekte değil midir?
4) Türkiye çapındaki 81 il özel idaresinin kaçında işyeri hekimi bulunmaktadır?

ARŞİV