Güneşin zararlı etkilerine dikkat!

Dermatoloji Uzmanı Dr. Zahide Eriş, “Güneşin yarar ve zarar dengesini göz önünde bulundurmamız gerekir. D vitamini almak için 15 dakikalık sentezleme yeterlidir. Birkaç saat güneşin altında oturmak cilt kanserini tetikler” dedi

06 Haziran 2024 - 14:10

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları her geçen gün artıyor. Uzmanlar rekor sıcaklıklar konusunda uyarılarda bulunurken, insanlar güneşin zararlı etkilerinden korunmanın yollarını araştırıyor. Konuya ilişkin gazetemize konuşan Dermatoloji Uzmanı Dr. Zahide Eriş, vücuda yararı kadar zararı da olabilen güneşten korunma yöntemlerine dikkat çekti.

“D VİTAMİNİ İÇİN 15 DAKİKA YETERLİ”

Uzun süre güneşin altında kalmanın cilt kanserine yol açabileceğini dile getiren Eriş, “Güneşin direk cilt hücrelerinin DNA’sını hasara uğratarak cildin yaşlanmasını arttırıcı ve kanserojen etkisi vardır. Hepimizin D vitaminine ihtiyacı vardır ve D vitamini güneşin etkisi ile ciltten sentezlenir. Fakat burada yarar ve zarar dengesini göz önünde bulundurmamız gerekir. Biz normal şartlarda ellerimizle ve kollarımızla 15 dakika içerisinde vücut için gerekli olan D vitaminini güneşin altında sentezleyebiliyoruz. Dolayısıyla güneşin dik açıyla geldiği saatlerde birkaç saat güneşin altında oturmamız aslında cilt kanserini tetikleyici bir faktördür. Yaz aylarında güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneşin dik açıyla geldiği 12:00-16:00 saatleri arasında güneşin altında olmamak gerekir. Güneş koruyucular kullanılmalı, vücudumuzu geniş kenarlı şapka, gözlük, kıyafet gibi şeylerle kapatmak gerekir” dedi.

CİLT LEKELERİNE DİKKAT

Birçok insanın muzdarip olduğu güneş lekeleri hakkında da konuşan Eriş, “Güneş lekelerinin önüne geçmek için cildi güneşten korumak gerekir. Özellikle yaz aylarında güneş koruyucularını ihmal etmemeliyiz. Cildinize uygun güneş koruyucu kullanmak gereklidir. Cilt lekesine meyilli iseniz, özellikle güneşin dik açıyla geldiği saatlerde güneşin altında durmamanız gerekir. Lekelerin kalıcı hale gelmemesi için ise kış aylarında cilt lekelerinin tedavisi için bir dermatoloğa başvurmalısınız. Cilt lekeleri her zaman tamamen düzelmeyebilir ama tedavi edilmediği sürece daha da şiddetlenerek artacaktır ve kalıcı hale gelecektir” ifadelerini kullandı.

KORUYUCU SEÇİMİ

Güneş koruyucu kremleri seçerken dikkatli olmak gerektiğinin altını çizen Eriş, “Cilt yapınıza uygun bir güneş koruyucu edinmeniz önemlidir. Eğer cildiniz yağlı ise yağ içeriği düşük (oil free) güneş koruyuculardan, cildiniz kuru ise kuru ciltlere uygun güneş koruyucuları almalısınız. Hassas ciltler ve cilt kanserine yatkın olanlar için ise daha farklı içerikle güneş koruyucuları mevcuttur. Genel olarak mineral filtreli güneş koruyucular her zaman ilk tercih olmalıdır. Bunlar bebeklerde ve hamilelerde de kullanılan doğal güneş koruyuculardır. Mineral filtreler çinko oksit ve doğal içeriklerle geliştirilir. Ayrıca bu içerikler çevre için de temiz içeriklerdir. Deniz canlıları da yoğun kimyasal içeren güneş koruyuculardan etkilenmektedir. Dolayısıyla mineral filtreler deniz canlıları için de daha sağlıklıdır.

Eriş son olarak şunları dile getirdi: “Fazla güneşe maruz kalma konusunda bazı risk grupları da mevcuttur. Risk grubunda olan kişiler ailesinde cilt kanseri olan kişilerdir. Ayrıca çok fazla beni olanlar da cilt kanseri açısından riskli kişilerdir ve bu kişiler her sene benlerinin takibi için dermatologlarına başvurmalıdır. Ayrıca bebeklerin ve yaşlıların da cildi hassas olduğu için güneşin etkisine fazla maruz kalındığında daha çabuk etkilenirler. Açık tenli kişiler ise koyu tenlilere göre güneşin etkisinden daha fazla zarar görüyorlar.”


ARŞİV