Göz sağlığınız için tabağınıza bakın!

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin göz sağlığını da yakından etkilediğini belirten uzmanlar, vitamin yönünden zengin olan besinlerin göz hastalıklarına karşı koruma sağladığına da dikkat çekiyor

18 Şubat 2016 - 14:30
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin göz sağlığını da yakından etkilediğini belirten uzmanlar, özellikle vitamin yönünden zengin olan besinlerin göz hastalıklarına karşı koruma sağladığına da dikkat çekiyor. Ülkemizde göz sağlığı ve beslenme denilince akla ilk olarak havucun geldiğini söyleyen Dünyagöz Etiler’den Doç. Dr. Nur Acar havucun göz sağlığı için önemli bir besin olduğunu ancak faydalı olan tek besin olmadığını hatırlatıyor. Gözün ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminlerinin geldiğini söyleyen Doç. Dr. Nur Acar, omega 3 ve 6 yağ asitleriyle birlikte çinko ve magnezyum gibi minerallerin de göz sağlığı için oldukça önemli olduğunu belirtiyor.

Gece Körlüğünden A vitaminiyle korunun!
Hayvansal gıdalar başta olmak üzere buğday, havuç, mantar, baklagiller, fıstık, ceviz ve domates gibi besinlerin A vitamini yönünden zengin olduğunu söyleyen Doç. Dr. Nur Acar yeterli miktarlarda tüketilen A vitamininin başta gece körlüğü olmak üzere makula dejenerasyonu ve katarakt oluşumundan korunmada etkili olduğuna dikkat çekiyor. Yumurta ve süt ürünleri tüketmeyen vegan kişilerde A vitamini eksikliği ile daha sık karşılaşılabildiğini belirten Doç. Dr. Acar “Gözlerin karanlıkta normal olarak görmesine ve alacakaranlığa alışmasına yardım eden A vitamini, yetersiz alındığında ise gözde kuruluğa neden olarak görmeyi olumsuz etkileyebiliyor” diyor.

Göz yorgunluğunda karşı B2
Karaciğer, yağsız süt, yoğurt, peynir, ısırgan otu, adaçayı, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerle balık, baklagiller ve tahıllarda bol miktarda bulunan B2 vitamini cilt sağlığının yanı sıra göz sağlığı üzerinde de oldukça önemli etkilere sahip. B2 vitamininin özellikle göz yorgunluğunu ve katarakt oluşumunu önlemede etkili olabildiğini söyleyen Doç. Dr. Acar, B2 vitamini eksikliğinin gözlerde yanma, kaşıntı, ışığa karşı hassasiyet ve kornea hastalıkları gibi göz rahatsızlıklarına neden olabileceğine dikkat çekiyor.
Zeytinyağı, ceviz, badem, tereyağı, kırmızı et, brokoli, ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkiler ile kivi, mango ve muzda bol bulunan E vitamininin aynı zamanda güçlü bir antioksidan olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Nur Acar “Kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olan E vitamini, kronik göz hastalıklarından korunmada ve retina dejenerasyonunu önlemede faydalı olabiliyor” diyor. C vitamininin gözleri katarakt ve makula dejenerasyonundan korumada oldukça etkili olduğunu belirten Doç. Dr. Nur Acar, özellikle diyabet hastalarına gözlerini korumak için düzenli olarak C vitamini almalarını öneriyor. Diyabet hastalarında şekerin neden olduğu sinir sistemi ve damar hasarlarını önleyen C vitamini diyabetik retinopatiye karşı da koruma sağlıyor. Balık, ceviz ve keten tohumundan Omega 3; mısırözü, soya ve ayçiçeği yağından da bol miktarda Omega 6 yağ asitlerinin bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Acar, beyin ve göz sinirlerinin gelişiminde büyük önem taşıyan Omega3 ve 6 yağ asitlerinin göz kuruluğunu azaltmada da büyük oranda yardımcı olduğunu belirtiyor.

 


ARŞİV