Göz tansiyonuna dikkat!

Göz Hastalıkları Uzmanı Doktor Bahriye Demirdizen, göz kontrollerinin düzenli olarak yapılmasının önemine vurgu yaparak göz tansiyonunun erken tanıyla tedavisinin yapılabileceğini söylüyor

31 Mayıs 2018 - 12:54

Gözlerimizin sağlıklı olması çok önemli. Çünkü yaşantımızın her anına onlarla tanıklık ediyoruz, o anları kaydediyoruz ve anılar biriktiriyoruz. Bu kadar değerli bir organın kalitesini düşüren bazı hastalıklar söz konusu. Bu hastalıklarından biri de ‘Göz Tansiyonu’. Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Doktor Dr. Bahriye Demirdizen sayfamıza konuk olup, göz tansiyonu ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR

“Glokom halk arasında ‘Karasu Hastalığı’ veya ‘Göz Tansiyonu’ olarak da bilinir.” diyen Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği’nde Göz Hastalıkları Uzmanı Doktor Dr. Bahriye Demirdizen, “Dünyada milyonlarca kişide görülen ve her insanda ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. 40 yaş üstünde yüzde 2, 60 yaş üstünde yüzde 10 olmakla birlikte her yaşta görülebilmekte. Günümüzde Glokom hastalığı denilince görme siniri üzerinde tahribat yapılarak ilk dönemlerde hastanın çevreyi görmesini etkileyen son dönemlerde ise körlüğe yol açabilen bir görme siniri hastalığı olarak anlaşılmaktadır” diyor.

SİNSİ BİR ŞEKİLDE SEYREDER

Doktor Bahriye Demirdizen, Glokom hastalığında çoğu zaman hastanın herhangi bir şikayeti olmadığını, hastalığın genellikle sinsi bir şekilde seyrettiğini ve oluşan hasarın da geri döndürülemediğini, bu nedenle erken tanının ve tedavinin önemli olduğunun altını çizdi.

Glokom hastalığının nedeninin genellikle göz içi basıncının artması olduğuna işaret eden Demirdizen, “Her muayenede göz içi basınç mutlaka ölçülmeli. 10-21 mmHg arası normal, 21mmHg üstü ise yüksek basınç olarak değerlendirilmekte. Oftalmoskopik muayene ile görme siniri değerlendirilmeli. Göz içi basıncı 21mmHg üstünde olanlarda ve görme sinirinde hasar şüphesi olan olgularda ileri tetkikler olan görme alanı, görme siniri analizi ve kornea kalınlığı ölçümü yapılmalı. Bu tetkikler görme sinirindeki hasarı ve hasarın derecesini göstermektedir. 40 yaş üstünde görülme oranı arttığı için de bu yaştan sonra düzenli muayene önemlidir.” diye konuştu.

ŞEKERE, TANSİYONA DİKKAT

Ailesinde glokom, şeker, hipertansiyon hastalığı olanlarda, damar hastalığı yüksek miyoplarda, kortizon kullananlarda, göz travmalarından sonra glokomun daha sık görüldüğüne vurgu yapan Doktor Demirdizen, “Bu özelliklere sahip kişiler düzenli bir şekilde muayene yaptırmalı. Glokom tedavisi olan bir hastalık. Erken tanı ve tedavi ile görme kaybı önlenebilmekte. İlaç, lazer ve cerrahi olarak tedavi yöntemleri var.” diyor.


ARŞİV