HAMİLELİKTE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

HAMİLELİĞİM SIRASINDA AĞZIMDA DEĞİŞİKLİKLER OLACAKMI ?

20 Ekim 2011 - 13:46

HAMİLELİĞİM SIRASINDA AĞZIMDA DEĞİŞİKLİKLER OLACAKMI ?

Hamilelik sırasında ağız ve dişlerde bazı değişiklikler olacaktır. 
Hamileliğin erken safhasında diş etlerinde şişlik, kızarıklık, diş etinin kolay kanaması görülebilir. Bunun nedeni hamilelikte östrojen ve progesteron hormon düzeylerinin artışıdır. Eğer diş eti iltihabı (gingivitis) zaten mevcutsa, hamilelik sırasında şiddeti artabilir ve tedavi edilmezse ilerleyebilir. Hamilelerde 'hamilelik tümörü' gelişmesi riski de vardır. Bunları diş eti büyümelerinin iritasyonu sonucu oluşan iltihabi lezyonlardır. Dişeti tedavileri ile ilerlemeleri engellenmekle beraber, hastaya rahatsızlık veriyorsa diş hekimi tarafından alınabilir.
 
HAMİLELİK ESNASINDA OLUŞAN DİŞ ÇÜRÜKLERİ
 
“Dişler hamilelik esnasında daha çabuk mu çürür?” sorusu sıkça sorulur.
“Hamilelik” döneminde annenin dişlerinden kalsiyum çekildiği ve bu nedenle her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği inancı kesinlikle yanlıştır. Bu dönemde dişlerin daha çabuk çürümelerinin nedenleri şunlardır:               
-Hamilelikte tatlıya, abur cubura aşırı istek belirir ve bunlar yendikten sonra diş fırçalama ihmal edilir.
-İlk aylarda görülen kusmaların ardından anne, diş fırçalamaktan kaçınabilir ve ağız hijyeni bozulur. 
-Gebelik hormonlarının etkisiyle diş diş etleri kanama eğilimi gösterdiğinden hamile dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. 
 
BU PROBLEM NASIL ÖNLENEBİLİR?
-Hamilelik planlanıyorsa hamilelik öncesi değilse hamileliğin başlangıcında ağız-diş muayenesinden geçerek tam bir ağız hijyeni sağlanmalı ve bu sürdürülmelidir. 
-Dişlerin etki bakım ve temizlenmesi yapılmalıdır. Yemeklerden sonra dişler fırçalanmalı ve diş ipi ile temizlenmelidir. Sabahları diş fırçalamak rahatsızlık veriyorsa ağız su veya antiplak gargaralarla çalkalanmalıdır. 
-Dengeli beslenme ile birlikte vitamin destekleri de ağız sağlığının sürdürülmesi açısından önemlidir. Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlar. Bu dönemde hem kendi sağlığı, hemde bebeğin diş gelişimi için dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Protein, A vitamini (et, süt, yumurta, sarı sebze ve meyveleri), C vitamini (narenciye, domates, çilek), D vitamini (et, süt, yumurya,balık) ve kalsiyumdan (süt, ve süt ürünleri,yeşil yapraklı sebzeler) zengin gıdaların yeterince alınması gerekmektedir.
 
DİŞ HEKİMİNE NE ZAMAN GİTMELİYİM?        
 
Hamilelik planlanıyorsa, hamilelik öncesi diş hekimini ziyaret etmek çok önemlidir. Çünkü hamilelik öncesinde diş hekimi her türlü radyografik teşhisi ve tedaviyi kısıtlama olanaksızın kullanabilir. Rahatlıkla ağız içi radyografisi alınıp daha sonraki dönemler için yol gösteci olarak kullanabilir. Ağızda gerekli tedavileri yapıp ağız hijyenini sağlayarak hamilelikte oluşabilecek sorunları önceden giderebilir.
Hamilelik mevcutsa gene erken dönemde diş hekimine gitmelidir.İlk 3 aylık dönemde diş hekimi diş temizliği (bu müdahele daha sonra oluşacak hamilelik gingivitisini önleyecektir.) Ve acil diş tedavileri yapılabilir.
İkinci üç aylık dönemde diş tedavilerinin yapılması için en emniyetli dönemdir. Bu dönemde hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan diş çekimi, dolgular, kanal tedavileri v.b pek çok tedaviler yapılabilir.
Üçüncü 3 aylık dönemde bebek büyümüş ve doğum yaklaşmıştır.Aynen ilk üç aylık dönemde olduğu gibi acil tedaviler dışında diş hekimi müdahele etmeyecektir.
Ancak hamilelik süresince ilk aydan başlayarak son aylara kadar rutin diş hekimi kontrolünde olmakta yarar vardır. Diş hekimi oluşabilen problemi erkenden en kolay şekilde çözümler.                                  
Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğiyle, 
 
Dt. Mualla EMRE    
Kadiköy Florence Nightingale hastanesi

 

 
hastane tel:0216 450 03 03

 
çağrı merkezi:444 0 436

ARŞİV