Hamilelik, hem fiziksel hem de duygusal açıdan özenli bir süreç gerektiriyor. Ancak bu dönemde yapılan bazı hatalar, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Burak Güler, anne adaylarının en sık yaptığı 10 hatayı ve bunların yerine nelerin yapılması gerektiğini sıraladı.
1. Hareketsiz kalmak
Hamilelikte uzun süre hareketsiz kalmak, özellikle bacak damarlarında pıhtı oluşumu riskini artırıyor. Dr. Güler, bu durumun hem anne hem de bebek için tehlikeli olabileceğini belirterek, “Düzenli yürüyüş ve hafif egzersizler hem sağlık hem konfor sağlar” diyor.
2. Yetersiz veya aşırı beslenmek
Dengesiz beslenme, hem annenin kan şekerinde düşüşe hem de bebekte gelişim geriliğine neden olabiliyor. Aşırı kilo alımı ise gebelik diyabeti ve tansiyon riskini artırıyor. Dr. Güler: “Sık ve küçük öğünlerle, dengeli beslenin. Karbonhidrat, protein ve yağ oranına dikkat edin.”diyor.
3. Bilinçsiz vitamin kullanımı
Hamilelik sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için ilaç ve vitamin takviyelerinin bilinçli kullanılması şart. Ancak önerilenin dışında ek vitamin takviyeleri almanız veya yüksek dozda kullanmak doz aşımına bağlı olarak mide bağırsak şikayetlerinin artması ve böbrekte taş gelişimi gibi olumsuz etkiler oluşturabiliyor. Güler, bu vitaminleri düşük dozda veya yetersiz almanızın da erken doğum riskini artırabileceği uyarısında bulunarak, “Yetersiz vitamin kullanımı aynı zamanda hamilelik boyunca kan değerlerinde azalma yaparak; yorgunluk, çarpıntı ve baygınlık gibi sorunlar yaşanmasına neden olabilir” diyor.
4. Yetersiz su tüketimi
Sık idrara çıkmamak için su tüketimini azaltmak, idrar yolu enfeksiyonlarından amniyon sıvısının azalmasına kadar birçok riski beraberinde getiriyor. Dr. Güler: “Günde en az 2,3 litre su için. Sıcaklık ve aktiviteye göre bu miktarı artırın.” uyarısında bulunuyor.
5. Sırt üstü uyumak
Hamileliğin altıncı ayından sonra sırt üstü uyumak, damarlara baskı yaparak kan akışını azaltabiliyor. Bu durum hem anne adayında baygınlığa hem de bebekte oksijen azlığına yol açabilir. Güler“Sol yana yatmak dolaşımı artırır, bebeğin gelişimini destekler” diyor.
6. Testleri ihmal etmek
Hamilelik sürecinde, kadın ve doğum hekimleri tarafından belirli aralıklarla kan testleri ve bazı laboratuvar testleri isteniyor. Güler, bu testleri zamanında yaptırmanın gebe ve bebeğin takibi açısından büyük bir önem taşıdığına dikkat çekerek, “Örneğin, ikili test, üçlü-dörtlü test, şeker tarama testi ve detaylı ultrason gibi taramalar belirli haftalarda yapılmalıdır. Özellikle bazı testlerde bu dönemlerin kaçırılması durumunda telafisi mümkün olmayan sorunlar gelişebilir” diye konuşuyor.
7. Uyku düzenine dikkat etmemek
Yetersiz uyku, gebelik zehirlenmesi riskini artırabiliyor. Uyku problemi yaşayan annelerin doğumu da zor geçebiliyor. Güler: “Her gün 8-10 saat kaliteli uyku hem doğuma hazırlık hem de doğum sonrası depresyonu önlemek için önemli.” uyarısını yapıyor.
8. Çiğ veya az pişmiş et tüketmek
Hamilelik döneminde her besinin tüketilmesi önerilmiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Burak Güler, özellikle çiğ veya az pişmiş et ve et ürünlerinden kaçınmak gerektiği uyarısında bulunarak, “Zira bu tür gıdalar, toxoplasma gondii paraziti taşıyabilir ve hamilelikte enfeksiyona yol açabilir. Bu enfeksiyon hamileliğin erken döneminde düşük riskini artırabilirken, ilerleyen haftalarda bebeğin sinir sistemini olumsuz etkileyerek gelişim geriliğine neden olabilir” diyor. Güler çiğ ete dokunduktan sonra da ellerin mutlaka iyice yıkanması konusunda da uyarıyor.
9. Yanlış egzersiz seçimi
Her hamilelik farklı seyreder. Sağlık durumuna göre belirlenmemiş egzersizler hem anne hem bebek için riskli olabilir. Güler “Egzersiz programınızı doktor veya fizyoterapist eşliğinde planlayın.”önerisi yaptı.
10. Kozmetik ürün seçimine dikkat etmemek
Hamilelikte anne adaylarının yaptıkları bir başka önemli hata ise kozmetik ürünlerinin içeriğine dikkat etmemek oluyor. Güler, her güzellik ürününün güvenli olmadığını vurgulayarak, “Çünkü cilt tarafından az miktarda da olsa emilen bazı kimyasallar bebeğe ve hamilelik sürecinde daha hassas hale gelen cilde zarar verebilir. Bu nedenle, özellikle retinoidler (A vitamini türevleri), salisilik asit, hidrokinon, formaldehit, ftalatlar, parabenler ve ağır metaller içeren ürünlerden kaçınılmalıdır.” diyor.