Hasta hakları masaya yatırıldı

Sosyal Hizmetler ve Kent Yoksulluğu Grubu, Kadıköy Belediye Başkanlığı Brifing Salonu’nda düzenlediği ‘Hasta Hakları’ başlıklı konferansta hasta haklarını ele aldı.

24 Mayıs 2011 - 11:25

Kadıköy Kent Konseyi Sosyal Hizmetler ve Kent Yoksulluğu Grubu, 16 Mayıs Pazartesi günü saat 14.00’te Kadıköy Belediye Başkanlığı Brifing Salonu’nda, ‘Hasta Hakları’ konulu konferans düzenledi. Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Ünsal Tüzün’ün moderatörlüğünü yaptığı konferansa konuşmacı olarak, Avukat Sunay Akyıldız, Aile Hekimi Özgü Özkök ile Halkla İlişkiler Uzmanı Sevcan Hasret katıldı. Konuşmasında toplumun hasta haklarından çok fazla haberi olmadığına değinen Avukat Sunay Akyıldız, “hasta hakkı” kavramının çok geniş bir kavram olduğunu söyledi, hasta haklarının bazılarını şu şekilde sıraladı: “Hastanın rızası ve izninin alınması. Sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme. Hekim seçme. Tedaviyi reddetme ve durdurma. Bilgi verilmesini yasaklama. Mahremiyete saygı gösterilmesi. Hasta güvenliğini sağlama. Başvuru, şikâyet ve dava hakkı.”

‘ASOLAN İNSANDIR’
Hasta haklarını istemenin, hekimlerin de daha iyi bir ortamda çalışmasına olanak sağladığına dikkat çeken Avukat Akyıldız, sözlerine şu şeklide devam etti: “Asolan insandır. O yüzden hasta haklarını bilmek çok önemlidir. Sağlık Bakanlığı’na ve tabip odasına şikâyet ile adli ve idari yargıya müracaat etme de hak arama yollarından bazılarıdır. Hasta hakları yönetmelik olarak yayınlanmış. Tabii ki bizler yasal hale getirilmesini istiyoruz.” Hasta haklarının insan haklarının bir uzantısı olduğunun altını çizen Halka İlişkiler Uzmanı Sevcan Hasret ise, “Hasta haklarının amaçları, hastaların desteklenmesi ve toplumsal açıdan güçlendirilmesidir. Hasta hakları 70’li yıllarda gündeme geldi. 80’li yıllarda uluslararası alana taşındı. 90’lı yıllarda yasal düzenlemeler başladı. 2000’li yıllarda ise uygulanmaya başladı. Hasta hakları ile ilgili uluslararası belgeler de söz konusudur. Lizbon, Roma ve Amsterdam bunlardan bazıları” dedi.

Seyhan KALKAN VAYİÇ


ARŞİV