Hasta çocuklar için 'SINIRSIZ' DAYANIŞMA

Moda anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Beyin tümörü hastası 3 çocuğun tedavi masrafı için yapılan kermeste, insanlığın ortak dili olan “dayanışma” ön plana çıktı

08 Nisan 2016 - 11:23
Bircan BİROL
Karolina, Devrim ve Sofia… Yaşlarının toplamı sadece 12 etmesine rağmen; üçü de küçücük yaşlarında beyin tümörü gibi ağır bir hastalıkla savaşıyor. Üçü de ülkelerindeki doktorların önerisi ile Türkiye’ye ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Mehmet Özek tarafından tedavi edilmek için geliyor. Geliyorlar gelmesine ama hastalıkları boylarından büyük üç çocuğun tedavi masrafı da ailelerinin kaldıramayacağı boyuta ulaşıyor.

TEDAVİLERİ SÜRÜYOR
2010 Ukrayna doğumlu Karolina’nın 4. evre kötü huylu beyin tümörünün tedavisi için radyoterapi ve tam 5 kere girdiği kemoterapiyi geride bırakıyor. Ancak son kemoterapisine geldiğinde, ailesinin ekonomik gücü yetmiyor. Kazakistan doğumlu 1,5 yaşındaki Devrim, 2. evre kötü huylu beyin tümörüne sahip. Devrim’in ameliyatı güzel geçmiş ama yaşının küçüklüğü ve hastalığının kötülüğü devlet hastanesinde sıra beklemesine müsaade etmiyor. 6 kur kemoterapiye daha girmesi gerekiyor. Ukrayna doğumlu 4 yaşındaki Sofia da 3. Evre kötü huylu beyin tümörü hastası… Ameliyat sırasında beyin tümörünün %95’inden kurtulmuş ancak mücadele etmesi gereken %5’lik bir tümör kalıntısı var. Onun da tedavisi için yüksek miktarda para gerekiyor. Yattıkları Acıbadem Hastanesi’nde çalışan bir yardımseverin, çocukların durumunu sosyal medyadan duyurması ile de bir grup yardımsever harekete geçmeye karar veriyor. Geçtiğimiz günlerde Kadıköy Moda Parkı’nda yapılan yardım kermesi de bu dayanışma hareketinin mütevazi bir parçası…

“BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ”
Kadıköylülerin yoğun ilgi gösterdiği ve destek verdiği kermesin gönüllü düzenleyicileri bize hem çocukların durumunu hem de nasıl biraraya geldiklerini anlattı.
Olena Koçyiğit: Ukraynalıyım, Türkiye’de 10 senedir yaşıyorum. Bir gün sosyal medyada gezerken Sofia ile ilgili bilgi gördüm. İnsanlar Ukrayna’dan gelip burada yardım istiyorlardı. Biz de yavaş yavaş toplanarak onlara gidip yardımcı olmaya çalıştık. Ondan sonra o grubumuz büyüdü ve sadece Ukraynalılar değil, Ruslar, Türkler de var. Türkiye’dekiler özellikle yardımcı oluyorlar. 3 çocuğumuzda da beyin tümörü var. Hepimizin kalbi çok acıyor ama kötü şeyleri düşünmemeye çalışıyoruz. Her şey iyi olacak diye düşünüyoruz. Herhangi bir organizasyonumuz yok aslında, dernek değiliz. Sadece yardımsever insanlar olarak arayarak, konuşarak, yazarak toplanıyoruz. Bu tarz etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Bu kermesi yapmak için 1 ay hazırlık sürdü, Kadıköy Belediyesi ile görüştük. İzin de aldık, desteği de aldık, insanları da topladık ve bugün etkinliğimizi gerçekleştirdik. Umarım yardımcı olabiliriz onlara.
Lina Kılıç: Bu kermesi sosyal medyadan gördük. İlan çok sık veriliyordu. Mesela 2 hafta önce yayınlanmaya başlandı. Biz okuduk ve tabii ki çocuklara katkımız olsun diye geldik buraya. Biz satın aldık, bazılarımız evde yemek yaptı ve buraya gelerek satış yaptı. İnsanların ilgisi de çok oldu. Kermes 11’de başladı; biz 2’de geldiğimizde hiçbir şey kalmamıştı.
Natalia Sağlam: Yardımcı olmak için etkinliğe geldik. Bizim memleket olan Ukrayna’da 2 tane hasta kız var. Acıbadem’de kanser ameliyatı oluyorlar ve desteğe ihtiyaçları var diye duyduk. Sosyal medyadan arkadaşlarla organize olduk.
Mustafa Sağlam: Bizim bir arkadaşımız çocukların yattığı hastanede çalışıyor. Onun sayesinde böyle hasta çocuklar olduğunu öğrendik. Onun üzerine internet üzerinden organize olundu. Çocuklarda beyin tümörü var. Ukrayna’da bakıp demişler ki “Bu ameliyat 2 yerde yapılabilir. Bir Mehmet bey diye bir doktor var. Bir de Almanya’da var.” Aile burayı tercih edip buraya gelmiş. Buraya geldikten sonra bayağı bir para harcamışlar. 100 bin dolara yakın. Para bitince de böyle bir ihtiyaçları olmuş. Biz de onlara yardımcı oluyoruz. Etkinlik sadece burayla sınırlı değil, başka yardımlar da toplanıyor. Burada da hatırı sayılır bir katılım oldu. Birbirlerini çok destekleyen insanlar topluluğu sayesinde bu kadar iyi organize olunuyor.

“YALNIZ DEĞİLİZ”

Igor Ryabayia (Karolina Ryabayia’nın babası) :
Bize kızınızın durumundan bahsedebilir misiniz?
Şimdilik durum biraz daha iyi ama yine de iyileşmesini bekliyoruz. Bu güne kadar 5 kemoterapi aldı, 6.sı olacak. Karolina’nın, medulloblastoma yani  4. evre, kötü huylu beyin tümörü var. Türkiye’de çok iyi bir doktor olan Mehmet Özek ameliyatları gerçekleştirdi ve kanserli tümörler temizlendi. O yüzden umudumuz çok yüksek. Çocuğumun iyileşeceğine inanıyoruz. Sadece 6. Kemoterapiyi bitirmek için paramız yetmediği için, yardımsever insanlar yardımcı olmaya çalışıyorlar.

İnsanlar nasıl yardımcı olabilirler?
Bütün bilgileri açık. Facebook’ta da grubu var. Adı “Ruslar İstanbul’da”. Orada Karolina ile ilgili bütün bilgiler var. Ayrıca Kozyatağı’ndaki Acıbadem Hastanesi’nden telefon numaramızı alarak bize ulaşabilirler. Her 3 çocuğumuz aynı hastanede, aynı doktorla tedavi görüyorlar.

İnsanlara söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Yalnız olunca hastalıkla savaşmak hem finansal olarak hem de psikolojik olarak çok zor oluyor. Yardımsever insanlara tekrar teşekkür ediyorum, bütün destekler için…


 

ARŞİV