Hasta çocuklar neşelensin diye…

Hastanelerde uzun süreli yatmak zorunda kalan çocukları neşelendirerek onların acısını hafifletmek için 8 ülkede faaliyet gösteren ‘Theodora Sevgi Doktorları’; Türkiye’de de 21 yıldır 10 sevgi doktoruyla 9 hastanede onlarca çocuğa neşe dağıtıyor

21 Ağustos 2019 - 11:37

1900’lerin ikinci yarısında İsviçre’de bir hastane odası hayal edin. Ayağını çim biçme makinesine kaptırdığı için uzun ve zorlu bir tedavi sürecine mahkum olan küçük André (Poulie) kalıyor bu odada. André’nin canı bir yandan yanıyor bir yandan da sıkılıyor. Annesi Theodora ise oğlunun moralini yüksek tutmak için her gün bir başka sürprizle geliyor hastane ziyaretlerine. Böylelikle her bir ziyareti iple çeker oluyor küçük çocuk. Neyse sonra André iyileşiyor. Yıllar geçiyor, ölüm annesinin kapısını çalıyor bir gün. Annesinin kendisine aşıladığı neşe ve yaptığı fedakarlıklardan ilham alan André, kardeşi Jan ile 1993 yılında onun anısına bir vakıf kuruyorlar.

Şimdi de günümüz İstanbul’unda bir hastane odası hayal edin, hasta çocukların kaldığı. Steril, gri, renksiz, donuk. Hastalığın kokusu sinmiş, çaresizlik ve üzüntü hissedilir derecede baskın. Çocuk için zor bir deneyim böyle bir odada uzun süre kalmak. Sonra birden onlar içeri giriyor; hastane palyaçoları! Renkli kıyafetleri, şakaları, şarkıları ve oyunlarıyla çocuklara neşe aşılıyorlar…

İşte bu iki hikayeyi birleştiren şey; Theodora Sevgi Doktorları... Detayları Theodora Çocuk Hizmetleri Derneği Başkanı Soner Şahin anlatıyor.

  • Sizi tanıyalım. Bu oluşuma nasıl dahil oldunuz?

1964 Adana doğumluyum. 1989’da Vergi Dairesinde memur olarak çalışmaya başladım. Memuriyetimi 1991’de sonlandırarak özel sektöre geçtim, çeşitli firmalarda muhasebe müdürlüğü yaptım. 2000’den beri Kadıköy’deki kendi mali müşavirlik büromda çalışıyorum. Theodora Sevgi Doktorlarıyla ise 1998’de tanıştım. Mali müşavirliğini yaptım. Her gün daha çok sevdiğim bu derneğin bugün başkanlığını da yapıyorum.

  •  İsviçre merkezli bu oluşumun Türkiye’deki yapılanması nasıl?

Theodora Sevgi Doktorları projesi, Fondation Theodora Vakfı’nın Türkiye projesi. Burada Theodora Çocuk Hizmetleri Derneği adı altında faaliyet gösteriyoruz. Aynı misyon Fransa, İtalya, İspanya, İngiltere, Belarus ve Hongkong’ta da var.

  • Theodora Sevgi Doktorları’nı hiç duymamış birine nasıl anlatırsınız?

Bir çocuk için hastanede kalmak kolay bir şey değil. İşte tam burada biz görev başındayız. Amacımız çocuklara bu zor süreçte neşe, umut ve kahkaha armağan etmek. Theodora Sevgi Doktorları, hastanelerde uzun süre tedavi gören çocukları güldürerek, onları kısa da olsa sıkıcı hastane ortamından koparıp renkli bir hayal dünyasına doğru yolculuğa çıkaran profesyonel sanatçılardır.

  • Kaç sevgi doktorunuz var?

Şu an Türkiye'de toplam 10 Theodora Sevgi Doktorumuz var, yani bu özel eğitimi tamamlamış 10 profesyonel sanatçılarımız var.

  • İstanbul ve Ankara’da 9 hastanede çalışmalarınızı yürütüyorsunuz. Hangi hastaneler bunlar?

Evet, her hafta aynı gün aynı saatte aynı hastanede periyodik şekilde Theodora Sevgi Doktorlarımız çalışıyorlar. İstanbul’da 1998’den beri İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Klinikleri; 2000’den beri Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Semiha Şakir Çocuk ve Doğum Kliniği; 2002’den beri İ.Ü. Çapa Onkoloji Enstitüsü Çocuk Kliniği ve İ.Ü. Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Klinikleri; 2004’ten beri SSK Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Klinikleri ve VKV Amerikan Hastanesi Çocuk Kliniği; 2012’den beri Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Klinikleri ve 2015’ten beri İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeyiz. Ankara’da da 2012’den beri Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Hastanesi Çocuk Klinikleri’nde.

  • Bu hastanelerden Kadıköy’de olan var mı?

Şu an ne yazık ki yok ama hedefimiz Türkiye'de tüm büyük çocuk bölümleri olan hastanelere girmek. Yavaş ama emin adımlarıyla bağışlar sayesinde ilerliyoruz.

  • Sevgi doktorları, çocuklarla -bilhassa da hasta çocuklarla- iletişim konusunda eğitim alıyorlar mı?

Tüm sanatçılarımız Theodora Sevgi Doktorları olabilmek için artistik ve medikal eğitimler alıyorlar. Bu eğitim yaklaşık 1,5 yıl sürebiliyor. Renkli kostümleri ve kendi yarattıkları karakterlerle çocuktan izin alarak hastane odasına giriyorlar.

  • Hastane ziyaretlerinde neler yapılıyor?

Çocuğun izni aldıktan sonra anlık bir performans başlıyor. İşte fark yaratığımız nokta tam da bu. Çünkü çocuğun ruhsal ve fiziksel durumu anlık değişebildiği için bizim profesyonel sanatçılarımız da nasıl yaklaşacaklarını çok iyi biliyorlar. Kimi balon katlıyor, kimi şarkı söylüyor, başkası illüzyon numaraları yapıyor, yine başkası da karikatür çiziyor. Her Theodora Sevgi Doktorunun ayrı bir yönetimi var. Performansların başarılı olması için de hastane personeli ile iletişimizi iyi olması son derece önemlidir bizim için.

  • Çocukların ve ailelerinin tepkileri nasıl oluyor?

Uzun süreli tedavi gören çocuklar, sanatçılarımızı görmek için bir sonraki haftayı iple çekiyorlar. Öğle vakti gelince yataktan çıkıp koridorda bizi bekleyen çocuklarımız var. Yarattığımız etki bu yüzden çok büyük. Özellikle sosyal medya üzerinden aileler bize çok teşekkür ediyorlar ve daha sık gelmemizi istiyorlar.

  • 20. yılınızdasınız. Şimdiye dek kaç hasta çocuğu hayatına dokunmuşsunuzdur?

Rakamlarımızla gerçekten gurur duyuyoruz. 1998’den beri yaklaşık 400.000 çocuk ziyareti gerçekleştirdik. Bu da her sene yaklaşık 26.000 çocuk ziyareti anlamına geliyor. İlk bakışta çok duygusal bir proje gibi görünsek de arka plandaki matematiksel tablo ve formüllerimiz bizim en önemli araçlarımız. Hangi hastanenin kaç çocuk yatağı var, hangi Sevgi Doktoru hangi gün kaç saat hangi hastaneye gidecek? Bu ve bunun gibi pek çok detay planlanıyor, takip ediliyor ve kayıt altına alınarak merkezle paylaşılıyor. Dolayısıyla her yılın sonunda rakamlarımızı duyurmak benim için büyük zevk.

  • Başka söylemek istediğiniz bir şey var mı?

3 Kasım Pazar günü İstanbul Maraton’unda Kadıköy’lü hayırsever koşucularımıza seslenmek isterim. Theodora Sevgi Doktorları koşu grubuna katılarak herkes her adımıyla hastanede yatan bir çocuğa gülücükler hediye edebilir. Hedefimiz 6.250 hastane ziyareti gerçekleştirmek. Gülmek güç verir, birlikte koşmak daha da çok güç verir.

tr.theodora.org/tr

(Fotoğraflar: Gülnur Kılıç, Diego Mediano, Carine Roth  ve sosyal medya)


ARŞİV