Hasta olana ücretsiz yoga

Hindistan’daki dünyanın tek yoga üniversitesinde mastır yapan yoga öğrencileri, Kadıköy’de hastalıklar için ücretsiz yoga seansları düzenliyor

01 Mart 2017 - 12:20

Hintlilerin, kökeni yüzyıllar öncesine uzanan şifa bilimi yoga, günümüz insanının kronik hastalıklarına da deva oluyor. Düzenli yoga yapmanın tansiyon, diyabet gibi hastalıkların kontrol altına alınmasını, hatta gerileyip yok olmasını sağlayabildiği belirtiliyor. Bu konudaki yetkili kurumlardan biri de İstanbul Yoga Merkezi. Caddebostan’da bulunan merkezi ziyaret ederek, kurucusu Ayça Gürelman ile konuştuk. 12 yıl masa başında bir beyaz yakalı olarak çalışan Gürelman, 2000 yılında tanıştığı yogayı bugün yaşam biçimi haline getirmiş. 2010’da bu merkezi açan Gürelman, dünyadaki tek yoga üniversitesi olma özelliği taşıyan Hindistan’daki Vivekananda Yoga Üniversitesi’nin Türkiye temsilcisi. Kendisi de bu üniversitede yoga eğitmenliği mastırı yapmış. Ayça Gürelman, 2004 yılından beri Türkiye’de bu üniversitenin eğitim ayağını sürdürüyor. Ayrıca da yoga eğitmenlerinin Türkçe kaynak ihtiyacını gidermek için kurduğu Purnam Yayınları’nda, Hindistan’ın saygın kitaplarını Türkçe’ye çeviriyor.

HEM STAJ HEM TERAPİ

İstanbul Yoga Merkezi ağırlıklı olarak yoga eğitimi verilen bir yer. Gereken eğitimi tamamlayanlar önce ‘yoga eğitmeni’ oluyor, sonra isterlerse de Vivekananda Yoga Üniversitesi Yoga Terapi Tezsiz Yüksek Lisans Programı’na katılabiliyor. Öğrenciler Hindistan’dan uzaktan eğitim alıyorlar, İstanbul’daki bu merkezde de pratik yapma imkânı buluyorlar. İşte, hastalıklar için yapılan bu ücretsiz seansların çıkış noktası da, akademik eğitim alan bu öğrencilerin zorunlu stajlarını tamamlamaları.

Hastalıklar için yoga terapi seansları her hastalık/branş için 6 hafta sürüyor. Kaygı, depresyon, parkinson, tansiyon,  diyabet, stres gibi farklı hastalıkları kapsayan bu seanslar tamamen ücretsiz. Zira hem yoga öğrencileri pratik yapmış oluyor, hem de hasta katılımcılar böyle bir alternatif tedavi yöntemini bedelsiz olarak denemiş oluyor. Haziran ayına dek sürecek olan bu seanslar, 18-60 yaş arası kadın katılımcılara açık. Gönüllü katılımcıların yoga yapmasını engelleyecek herhangi bir başka kronik hastalığı olmaması gerekiyor. Hastalık doktor tarafından teşhis edilmiş olmalı ve bu çalışmayla ilgili doktorun rızası alınmalı. Katılımcı hastaların, doktor raporlarını yanında götürmeleri, 6 hafta sürecek program için haftada 1 kez düzenli yoga seansına gitmeleri gerekiyor. Yoga seansı 1 saat sürüyor. Her gelindiğinde benzer bir çalışma tekrarlanıyor. Programın öncesinde ve seans sonrasında bazı soru formları dolduruluyor ve tansiyon, nabız gibi bazı ölçümler yapılıyor.

UYUM İÇİNDE YAŞAMAK…

Ayça Gürelman, yoganın insanı ruhsal ve bedensel dengeye ulaştıran kadim bir bilim olduğunu belirterek, “Yoga, kişinin hem kendisi hem çevresiyle uyum içinde olmasını sağlayan teknikler sunuyor. Bugünün dünyasında insanların en büyük sorunu çelişki; mutluluk ve para kazanma çelişkisi… Hangisini tercih ederse, diğeri onun için mutsuzluk sebebi oluyor. Siz kendinizle uyumsuzsanız çevreyi de hırpalarsınız. O nedenle yogaya ihtiyaç artıyor. İnsan kendine şu soruyu sormalı; mutluluk yayan mı öke kusan mı olacağım? Yoga, bu soruya verilen yanıt arayışlarından biri. Yoga yapmanın hiçbir zararı yok, faydası çok…” diyor.

HER GÜN HER YERDE YOGA

İstanbul Yoga Merkezi’nin ücretsiz yoga uygulamaları şöyle;

  • Kartal Devlet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Servisi’nde her cuma sabahı yoga terapi seansları yapılıyor. Kanser hastalarının kemoterapiye girmeden önce rahatlamaları sağlanıyor.
  • Kadıköy Belediyesi ile ortak olarak yoga seansları yapılıyor. Koşuyolu Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi’nde engelliler için, Hasan Ali Yücel ve Fenerbahçe kreşlerinde çocuklar için düzenleniyor. Yine belediye ortaklığında Kalamış Gençlik Merkezi ve Caddebostan Kültür Merkezi’de her gün herkese açık seanslar oluyor.
  • İstanbul Yoga Merkezi Caddebostan İskele Sk. Nil Apt No 17 D:202  (Barlar Sokağı Starbucks karşısındaki Doğan Marketin binası)  0216 368 84 82


ARŞİV