HASTALIK ETKENLERİ VE ANTİBİYOTİK KULLANIMI - 2

Ülkemizde antibiyotiklerin en çok kullanılan ilaçlar içerisinde olduğu ve ne yazık ki bunların önemli bir kısmının gereksiz ya da yanlış kullanıldığı bilinmektedir

24 Şubat 2017 - 10:32

Dr. Z.Nüket Ceylan

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mik.Uzm

Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği

Ülkemizde antibiyotiklerin en çok kullanılan ilaçlar içerisinde olduğu ve ne yazık ki bunların önemli bir kısmının gereksiz ya da yanlış kullanıldığı bilinmektedir.

Antibiyotiğin etkili olduğu bakteriler antibiyotiğe maruz kaldıklarında öldükleri halde,dirençli bakteriler büyümeye ve çoğalmaya devam edebilir.Bu dirençli bakteriler toplumda hızla yayılarak diğer insanlarda enfeksiyonlara neden olabilir.

Yeni bir grup antibiyotik uzun süredir geliştirilememektedir.

Var olan antibiyotiklerin gereksiz kullanılması ile gelişebilecek olan antibiyotik direnci yüzünden ,gerçekten ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilecek antibiyotik kalmayabilecektir.

Ayrıca antibiyotikler ,çeşitli hayvan türlerinde birçok hastalığın kontrolü amacıyla kullanılmaktadır.Antibiyotiklerin hayvanlarda bilinçsizce kullanılması ve atık kontrolünün iyi yapılmaması durumunda da antibiyotiklere dirençli bakterilerin geliştiği ve dolaylı olarak insanların etkilendiği,tarımda kullanılan antibiyotiklerin de doğaya karıştırılarak insanı etkilediği bilinmektedir.

Eğer antibiyotik kullanımı kontrol altına alınmazsa kolaylıkla tedavi edilebilecek bir hastalığın bile,direnç nedeniyle ölümcül olabileceğini,insanlığın antibiyotik öncesi çağa geri dönmek durumu ile karşı karşıya kalınacağı gerçektir.

Antibiyotik kullanımı için hekim tarafından tanı konmuş bir enfeksiyon varlığı gereklidir.Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır.Daha önceki bir hastalıkta kullanılan antibiyotiğin ,tekrar benzer hastalığa yakalanılsa bile hekime danışmadan kullanılmaması gerekir.

Virüslerin veya bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar birbirlerine benzediğinden kişiyi yanıltabilir.Hastalığınızın ne kaynaklı olduğunu ve ne yapılması gerektiğini yanlızca hekiminiz bilir!Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalıdır.Aksi halde antibiyotik direnci gelişebilir.Antibiyotik dozunun yetersiz veya aşırı olmasının yanı sıra doz aralıklarının uygunsuz olması da antibiyotik direncine yol açabilir.

Antibiyotikleri ne zaman ve kullanacağı hakkında daima hekim ve eczacı tavsiyeleri uygulanmalıdır.İlaçlar doğru yoldan ,doğru zaman aralıklarında,doğru dozda ve belirtilen süre boyunca kullanılmalıdır ve ilaçlar su ile alınmalıdır.

Dünya sağlık örgütü,antibiyotik direncinin artık küresel bir tehdit oluşturduğunu ısrarla vurgulamaktadır.Bize düşen görev de gelecek nesilleri düşünerek antibiyotik konusunda bilinçlenmek ve bilgiyi yaymak olmalıdır.

Bu konuda detaylı bilgi için www.akilciilac.gov.tr adresine başvurulabilir.


ARŞİV