Okulların tatil olması, hava sıcaklığının da gittikçe artması ile serinlemek ve dinlemek isteyenler, havuzu ya da denizi tercih ediyor. Bu noktada denizde ve havuzda yüzmek sağlık açısından değerlendirildiğinde ise deniz mi yoksa havuz mu sorusu karşımıza çıkıyor. Merak edilen bu sorunun cevabını Medicana Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Özuğuz, denizde ve havuzda yüzmenin avantaj ve dezavantajlarına dikkat çekerek veriyor.
"Deniz suyu magnezyum, potasyum, kalsiyum ve iyot gibi birçok mineral içerir. Bu minerallerin anti-inflamatuar özellikleri vardır ve cilt rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olabilir." diyen Medicana Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Özuğuz, deniz suyunun faydalarını şöyle anlatıyor: “Deniz suyu doğal antiseptik özellikleriyle bakteriyel enfeksiyonları önler ve yara iyileşmesini hızlandırır. Deniz kenarında solunan tuzlu hava, solunum yollarını açabilir ve mukusun temizlenmesine yardımcı olabilir. Bu astım, bronşit ve sinüzit gibi solunum yolu rahatsızlıkları olan kişiler için faydalıdır. Hidrostatik basınç uygulayarak dolaşımı artırır ve ödemin azalmasına yardımcı olur. Bu durum varis veya lenfödem gibi durumlar için de faydalı olur.”
“STRESİ AZALTIR, DEPRESYON BELİRTİSİNİ HAFİFLETİR”
Magnezyum açısından zengin olan deniz suyunun sinir sistemini yatıştırarak stresi ve anksiyeteyi azaltabildiğini dile getiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Özuğuz, doğal ortamda yüzmenin mental sağlığı iyileştirebileceğine ve depresyon belirtilerini hafifletebileceğine dikkat çekti.
Kirli deniz sularının ise çeşitli patojenleri barındırabileceğini ve gastrointestinal enfeksiyonlara, deri enfeksiyonlarına veya kulak enfeksiyonlarına yol açabileceğini söyleyen Dr. Cem Özuğuz, yüzme alanlarının temizliğinin kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayarak “Deniz anemonları, denizanası ve deniz kestaneleri gibi deniz canlılarının alerjik reaksiyonlara ve cilt tahrişine neden olabilir. Kuvvetli dalgalar ve akıntılar boğulma riskini artırabilir, fiziksel yaralanmalara yol açabilir.” uyarısında bulundu.
Havuzların klor gibi kimyasallarla düzenli olarak temizlendiğini, bu durumun patojenlerin üremesini engellediğini ve enfeksiyon riskini azalttığını belirten Dr. Cem Özuğuz, havuzda yüzmenin olumlu ve olumsuz taraflarını şöyle anlattı: “Havuzda yüzmek düşük etkili bir egzersiz türü. Eklem rahatsızlıkları olan kişiler için ideal. Osteoartrit ve romatoid artrit hastalarında ağrıyı azaltıp eklem hareketliliğini artırır. Havuz terapisi ameliyat sonrası rehabilitasyon ve kas-iskelet sistemi yaralanmalarının tedavisinde etkili bir yöntem.
“ENFEKSİYON RİSKİ ARTABİLİR”
Havuzlarda kullanılan klor bazı kişilerde cilt tahrişi, egzama ve astım gibi solunum yolu rahatsızlıklarına yol açabilir. Uzun süreli maruz kalma solunum yollarını tahriş edebilir. Yetersiz bakım yapılan havuzlarda kriptosporidyum ve giardia gibi parazitler bulunabilir. Bu durum gastrointestinal hastalıklara neden olabilir. Özellikle halka açık havuzlarda hijyen standartları düşebilir ve enfeksiyon riskinin artabilir.”
DENİZ VE HAVUZ İÇİN ÖNERİLER
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Özuğuz, denizde ve havuzda yüzmede nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında şu bilgileri paylaştı: “Denizde yüzme için yüzme alanının temizliğini kontrol edin ve kirlilik uyarılarını dikkate alın. Denizanası veya diğer tehlikeli deniz canlılarına dikkat edin. Dalgalar ve akıntılar hakkında bilgi sahibi olun ve güvenli bir şekilde yüzün. Havuzun düzenli olarak temizlendiğinden ve kimyasal dengelerinin korunduğundan emin olun. Havuzda yüzdükten sonra duş alarak klorun cildinizde kalmasını önleyin. Özellikle halka açık havuzlarda göz, kulak ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı dikkatli olun.”