4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü, Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi’nde yapılan bir etkinlikle kutlandı...
Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu’nun 1931 yılında kabul ettiği 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü, her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. İstanbul’daki kutlamaların bu yılki adresi, Ataşehir’de bulunan Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi oldu. 2 Ekim Pazar günü, başta köpekler olmak üzere birçok hayvanın sokaklardan toplanarak tedavi ve bakıma alındığı, sonrasında da ücretsiz sahiplendirildiği bu merkez, gün boyu müzik dinletilerine, fotoğraf ve resim sergilerine ev sahipliği yaptı. Köpekleriyle birlikte Merkez’i ziyaret eden hayvanseverler, yaptıkları bağışlar ve getirdikleri mamalarla, sahipsiz hayvanlar için dayanışma gösterdiler.
Kadıköy Belediyesi Veteriner Müdürlüğü ve Kadıköy Hayvan Dostları Platformu’nun düzenlediği etkinlikte en çok ilgi görense üzerinde “Barınak Hatırası” yazan siyah bir örtünün önüne konan yavru köpekler oldu. Ziyaretçiler yavru köpeklerle fotoğraf çektirirken, çocuklar onlarla oyunlar oynadılar. Hayvan Dostları Platformu ayrıca bir kermes masası açarak, hayvanlar yararına satış yaptı.
ÇOCUKLAR DOSTLARI İÇİN RESİM YAPTI
2004 yılından beri her yıl 4 Ekim’i çeşitli etkinliklerle kutladıklarını belirten Kadıköy Belediyesi Veteriner Müdürü Ali İhsan Mete, gazetemize yaptığı açıklamada; bu yıl bir değişiklik yaparak Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte ilköğretim öğrencileri arasında bir resim yarışması düzenlendikleri bilgisini verdi. Yarışmaya katılan resimlerin Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde değerlendirildiğini söyleyen Mete, dereceye giren resimleri Geçici Hayvan Bakım Merkezi’nde sergileyeceklerini belirtti. Her şeyin erken yaşlarda başladığına dikkat çeken Ali İhsan Mete “Çevre ve hayvan sevgisi çocuk yaşlarda oluşur. Bu resim yarışmasının da bu bilincin oluşmasına katkı sunacağını düşünüyoruz.” dedi.
2004 yılında kabul edilen “Hayvan Hakları Yasası” ile ülkemizdeki hayvan hakları ihlallerinin ortadan kalkacağını umduklarını söyleyen Veteriner Müdürü Mete yasanın uygulanmasında hâlâ aksaklıklar yaşandığını belirtti. Mete, belediyelerin ve sivil toplum örgütlerinin daha donanımlı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
İnsanların hayvanlar konusundaki duyarlılıklarının toplumlara, kültüre, gelişmişlik seviyesine göre değiştiğini ifade eden Mete ülkemizde hâlâ istenmeyen manzaraların yaşandığını ancak Kadıköy için bunun söylenemeyeceğini belirtiyor: “Kadıköylüler bilinçli bir toplum, oldukça da özverili. Zaten burada katılımın yüksek olmasının nedeni de bu. Resim yarışmamıza da yaklaşık 300 başvuru oldu. Ama bu ilginin burada kalmaması önemli. Diğer belediyelere de yayılması gerekiyor. Sokak hayvanlarının çözümü konusunda yapılacak çok şey var.”
GÖNÜLLÜLER UNUTULMADI
Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi gönüllülerinden Burcu Bergiten ve hayvan dostu müzisyen arkadaşlarının konseriyle başlayan etkinlik konuşmalarla devam etti. Kadıköy Belediyesi Veteriner Müdürü Ali İhsan Mete’nin ardından Kadıköy Hayvan Dostları Platformu’nun kurucusuProf. Dr. Necla Purbir konuşma yaptı. Pur, en büyük özveriyi gönüllülerin gösterdiğini söyleyerek, kendilerine büyük destek veren Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’e, Veteriner Müdürlüğü görevlilerine ve bütün hayatlarını hayvanlara adayan gönüllülere teşekkür etti. Çocukları sahneye davet eden Necla Pur başta resim yarışmasında ödül alan çocuklar olmak üzere tüm çocuklara hediyeler verdi. Çocukların ardından barınağa büyük emekleri geçen Hayvan Dostları Platformu gönüllülerine plaketleri verildi.
SİZ DE BİR SOKAK HAYVANINA YUVA OLABİLİRSİNİZ
Ataşehir’de bulunan Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi, 7 gün ziyarete açık. Gidip oradaki sevgiye muhtaç sokak hayvanlarını ziyaret edebilir, hatta istediğiniz bir tanesini hiçbir ücret ödemeden sahiplenebilirsiniz. Bunun için bir form doldurmanız yeterli. Hayvanlar aşı karneleri düzenlenip sağlık kontrolleri tamamlandıktan sonra yeni sahiplerine teslim ediliyor. Tabii, iş burada bitmiyor. Sahiplenen kişilerin hayvanlara iyi bakıp bakmadıkları, haber verilmeden yapılan ziyaretlerle denetleniyor.
Yazı ve fotoğraflar: Semra ÇELEBİ