Türkiye’de sağlıkta şiddet yalnızca çalışanları değil, henüz mesleğe adım atmayan öğrencileri de etkiliyor. Lokman Hekim Sağlık Vakfı’nın yaptığı araştırma, tıp fakültesi öğrencilerinin büyük kısmının eğitim sürecinde dahi çeşitli şiddet türlerine maruz kaldığını ortaya koydu.
Araştırmaya göre her 10 tıp öğrencisinden biri meslek hayatına başlamadan önce şiddete uğruyor. Öğrencilerin yüzde 76’sı “bağırma”, yüzde 63’ü “psikolojik aşağılanma” yaşadığını bildirirken; yüzde 22’si fiziksel, yüzde 2’si ise cinsel şiddete maruz kaldığını ifade etti.
Lokman Hekim Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Şeker, bu tablonun gelecekte sağlık hizmetlerini doğrudan etkileyeceğine dikkat çekerek “Henüz öğrenciyken yaşanan travmalar, gençlerin mesleklerinden soğumasına neden oluyor. Hizmet kararlılıkları zedeleniyor. Bu gidişle bir gün bize bakacak hekim bulamayabiliriz.” uyarısı yaptı.
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YARISI ŞİDDET MAĞDURU
Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının yüzde 69’u da meslek hayatlarında en az bir kez şiddete uğradıklarını belirtti. Katılımcılar arasında en yaygın şiddet türü yüzde 80 ile “bağırma” olurken, yüzde 72’si “tehdit”, yüzde 59’u ise “aşağılama” yaşadığını ifade etti. Fiziksel şiddete uğrayanların oranı yüzde 25, kesici alet veya ateşli silahla saldırıya uğrayanların oranı ise yüzde 10 olarak kayıtlara geçti.
Katılımcıların büyük çoğunluğu, yaşanan olayların ardından hiçbir işlem yapılmadığını belirtti. Saldırganın yakalandığını ve cezanın yeterli olduğunu düşünenlerin oranı sadece yüzde 4 olurken, Beyaz Kod başvurusu yapanların oranı ise sadece yüzde 1.
“BU SADECE HEKİMLERİN SORUNU DEĞİL”
Leyla Şeker, sağlıkta şiddetin yalnızca bireysel değil, toplumsal bir sorun olduğunu vurguladı: “İletişim eksikliklerinden iş yüküne, hasta memnuniyetsizliğinden eğitime kadar birçok alanda eş zamanlı adımlar atmalıyız. Sağlık Bakanlığı öncülüğünde, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte etkili bir mücadele yürütülmeli.”
Lokman Hekim Sağlık Vakfı, çözüm için şu önerileri sıraladı:
• Tıp fakültelerine yönelik iletişim ve çatışma yönetimi eğitimleri
• Kamuoyuna yönelik bilinçlendirme kampanyaları
• Sağlık çalışanlarına hukuki haklarını anlatan paneller
• Şiddetle ilgili toplum genelinde eğitimlerin yaygınlaştırılması