Her 4 sağlık çalışanından 1'i fiziksel şiddet görüyor

Sağlık-Sen’in gerçekleştirdiği araştırmaya katılan 2 bin 124 sağlık çalışanının üçte ikisi meslek hayatları boyunca en az bir kez şiddete maruz kaldığını söylüyor. Araştırma her dört sağlık çalışanından birine ise fiziksel şiddet uygulandığını ortaya koyuyor

11 Ağustos 2022 - 13:27

​Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) tarafından hazırlanan, çeşitli kurum ve kuruluşlardaki bin 177’si kadın olmak üzere 2 bin 124 sağlık çalışanıyla yapılan “Sağlıkta Şiddet Araştırması”na göre şiddet, sağlık çalışanlarının en önemli sorunu olarak öne çıkıyor.

Araştırmaya göre sağlık çalışanlarının yüzde 82,3’ü işyerlerinde şiddetle karşılaşma konusunda endişe yaşıyor. Sağlık çalışanlarının yüzde 71,8’i de çalışma arkadaşlarına şiddet uygulandığına tanıklık ettiğini söylüyor.

Katılımcıların yüzde 63,2’si tanık oldukları şiddet sırasında araya girerek olaya müdahale ettiğini ifade ediyor. Araştırma sonuçlarına göre bu oranın yüksekliği, sağlık çalışanlarının çalışma arkadaşları ile olan kuvvetli bağının bir göstergesi niteliğinde.

HER ÜÇ SAĞLIKÇIDAN BİRİ ŞİDDET GÖRÜYOR

Meslek hayatı boyunca en az bir kez herhangi bir şiddet türüne maruz kaldığını belirten sağlık çalışanı oranı ise yüzde 67,3. Sağlık çalışanlarının yüzde 25,9’u fiziksel, yüzde 66,7’si psikolojik/sözel ve yüzde 5,3’ü cinsel şiddete maruz kalmakta.

Araştırma, sağlık çalışanlarının yüzde 87,7’sinin şiddet uygulandığı sırada şiddeti uygulayan hastaya veya farklı bir hastaya bakım ya da tedavi yapmakta olduğunu ortaya koyuyor. 

ŞİDDETİN EN FAZLA GERÇEKLEŞTİĞİ YERLER

Çalışma süresi ve nöbet sıklığındaki artışın şiddetin yaşanma olasılığını artırdığı kaydedilen araştırma sonuçlarına göre, sağlık çalışanı kadınlar psikolojik/sözel, erkekler ise fiziksel şiddete maruz kalmada daha riskli gruplar. 

Hekimler ve hemşireler diğer meslek gruplarından daha fazla şiddete maruz kalırken, şiddet sıklığı çalışılan birime göre de farklılık göstermekte. Hastane acil servisleri şiddetin en yoğun yaşandığı yer olarak öne çıkıyor. Acil servislerin ardından en fazla şiddet yaşanan yer hastane koridorları.

ŞİDDETİN ETKİLERİ

Araştırma sonuçlarına göre, sağlıkta şiddetin sağlık çalışanlarına olan etkisi yüzde 37,7 ile bu tür olaylara karşı hassaslaşmaları, yüzde 9,9 ile bu tür olayları konuşmaktan veya düşünmekten kaçınma olarak kendini gösteriyor.

Yaşanan şiddet olayları sağlık çalışanlarının en çok psikolojik iyilik halini, dolayısıyla da iş performanslarını etkilemekte. Şiddet sonrası sağlık çalışanlarının psikolojik iyilik halinin yüzde 52,6 oranında olumsuz etkilendiği görülmekte. Bununla birlikte iş performansının etkilendiğini belirten katılımcı oranı da yüzde 34,2.

ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN 6 ÖNERİ

Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının şiddetin önlemesi için sunduğu öneriler ise altı başlıkta sıralanıyor. Bunlar şöyle:

• Kurumlardaki güvenlik önlemlerinin artırılması
• Sağlık çalışanına şiddet uygulayana caydırıcı cezalar verilmesi
• Medya ile işbirliği yapılması
• Çalışma koşullarının düzeltilmesi, istihdam sağlanması
• Sistemsel sıkıntıların giderilmesi
• Eğitimler verilmesi

HEKİMLERİN GÖÇÜNDE YENİ REKOR

Sağlıkta şiddete en fazla maruz kalan kesimlerin başında gelen hekimlerin, şiddet ve ağır çalışma koşulları nedeniyle yurt dışını tercih etmesi gündemdeki yerini koruyor. Türk Tabipleri Birliği'nin son yayımladığı verilere göre temmuz ayında 231 hekim, yurt dışında çalışabilmek için gerekli olan “iyi hal” belgesi aldı. 2022’nin yedi aylık sürecinde bu belgeyi alarak yurtdışına gitmeye hazırlanan hekim sayısı bin 402'ye ulaştı. Böylece, 2022'nin ilk yedi ayında 2021'in tamamında “iyi hal” belgesi alan hekim sayısı yakalanmış oldu.


ARŞİV