Hiçbirinin genetiği değiştirilmedi!

Selamiçeşme Özgürlük Parkı Organik Pazarı’nda, doğada geri dönülmez tahribatlar yaratan pek çok sentetik kimyasal ilaç ve gübrenin kullanıldığı tarım ürünlerine karşı sadece doğal olanlar satılıyor.

18 Temmuz 2012 - 14:20

Berk AKKOÇ/Dilşah KIRIM

Kadıköy Belediyesi ve Ekolojik Üreticiler Derneği’nin ortak girişimiyle 2010 yılında hayata geçen Selamiçeşme Özgürlük Parkı Organik Pazarı, tüketiciye “genetiği değiştirilmemiş” ürünler sunması bakımından alternatif yaratıyor. Bu derneğe ait Zeytinburnu ve Maltepe’de iki tane daha Organik Pazar var.  Hiçbir kimyasal gübrenin, ilacın ya da hormonun kullanılmadığı Pazar, her Çarşamba saat 08.00 ile 19.00 arasında hizmet veriyor. 
Buranın müşteri kitlesi belli, insanlar sabah yürüyüşü yaparken alışveriş yapıyor. Bağırarak satış yapmak yasak, zaten böyle bir şeye gerek de yok. Pazarcılar kese kâğıdı ya da geri dönüşümlü poşet kullanıyor. Fiyatlar belli ölçüde biraz daha pahalı doğal olarak. Basitçe, domatesin kilosu dışarıda 2 liraysa burada 6 liradan başlayıp 7- 8 liraya kadar çıkıyor. Çünkü hormonlu tohum kullanılarak yapılan ekimden yılda iki-üç kez sürüm alınabilirken, organik tarımda yılda en fazla bir ya da iki kere ürün toplanabiliyor ve mahsul de daha az elbette. Örneğin normal tarımda on kilo tohum atılıp bir ton sürüm alınıyorsa organik tarımda bu oran 100 kiloya düşüyor.
Burada satış yapabilmek için belli şartlar da var. Söz gelimi tarım yapılacak alan, otoyoldan en az 30 km geride olmalı. Üretimin herhangi bir aşamasında kimyasal gübre, ilaç ya da hormon kullanılmıyor. Ayrıca organik tarım yapmak isteyen üreticinin tarlasını az 5 ile 7 sene oraya hiçbir şey ekmeden bekletmesi gerekiyor.

ARŞİV