Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), HIV’i önleme, farkındalığı artırma, teşhis ve tedavisinde yerel sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla “HIV Çalışmalarında Yerel İşbirliği: HIV Farkındalığı, Tanı ve Tedavi Hizmetlerinin Geliştirilmesi ve Ayrımcılıkla Mücadele Çalıştayı” düzenledi.
26 Ekim Çarşamba günü İstanbul Nippon Hotel’de düzenlenen çalıştay yerel yönetimleri ve sağlık çalışanlarını bir araya getirerek HIV konusundaki hizmetlerin iyileştirilmesi için yerel inisiyatif ağları kurmayı hedefliyor. Daha önce İzmir, Gaziantep, Adana ve Eskişehir'de de düzenlenen çalıştaya Sağlık İşleri Müdürlüğü, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi gibi kamu kurumu çalışanları ve İstanbul, Marmara, Acıbadem Üniversiteleri öğretim üyeleri katıldı.
Nezih Orhon moderatörlüğünde sabah ve öğle olmak üzere iki oturum yapılan çalıştay TAP Vakfı Genel Koordinatörü Nurcan Müftüoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Sırasıyla UNFPA Üreme Sağlığı Programı Koordinatörü Gökhan Yıldırımkaya “UNAIDS’in 2022 Raporunun Düşündürdükleri”, Şişli Belediyesi GDTM temsilcisi İrfan Yılmaz “Dünden Bugüne Boysan Yakar Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi”, İstanbul Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr Selma Karabey “HIV'le Yaşayanlara Yönelik Damgalama ve Ayrımcılığı Önleme Amaçlı Uygulama Örnekleri”, Pozitif Yaşam Derneği koordinatörü Yağmur Şenoğuz “Sağlık Çalışanları HIV Stigma Tespit Araştırması Raporu” başlıklarında sunum gerçekleştirdi. Öğle oturumda HIV/AIDS Kontrol programı kapsamında HIV tanı sayısını artırmak, sağlık hizmetlerinin kapasitesini geliştirmek ve HIV ile yaşayan kişilerin maruz bırakıldığı ayrımcılıklar mücadele etmek için İstanbul özelinde çalışma yapılabilmesi adına tartışmalar yürütüldü ve eylem planı oluşturuldu.