“HIV hepimizi ilgilendirir!”

1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla Kadıköy Belediyesi desteğiyle görsel farkındalık çalışmaları yapan Pozitif Yaşam Derneği “HIV ile yaşayanları destekleyelim” çağrısında bulunuyor

26 Kasım 2020 - 11:10

1980’li yıllarda görülmeye başlayan AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) hala korkutucu bir hastalık olmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) 2019 yılı raporuna göre; dünyada HIV epidemisinin başlangıcından bu yana 74.9 milyon kişi HIV ile enfekte oldu, 32 milyon kişi ise AIDS ile ilişkili hastalıklar nedeni ile hayatını kaybetti. Teşhis ve tedavi sürecinde geç kalındığında ölümcül sonuçları olan AIDS ile ilgili aynı zamanda çok fazla yanlış bilgi de mevcut.

Kadıköy’de yer alan Pozitif Yaşam Derneği, de 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle hem  farkındalık oluşturmak hem de bu yanlış bilgiler konusunda aydınlatıcı olmak için  çeşitli çalışmalar yapıyor. Derneğin görsel çalışmalarına Kadıköy Belediyesi de bilbord desteği verdi.

Pozitif Yaşam Derneği, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle bir de açıklama yayımladı. 1990’lı yılların başından itibaren hızlandırılan bilimsel çalışmalarla birlikte HIV virüsünün tedavi edilebilen kronik bir enfeksiyon olduğunun belirtildiği açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Düzenli tedavinin bulaştırıcılığı ortadan kaldırdığı bilim dünyası tarafından kabul edilmiş ve Belirlenemeyen = Bulaştırmayan (B=B) dünyanın en geniş katılımlı kampanyası haline gelmiştir. HIV ile yaşayan bireyler tedavi ile olağan yaşam sürelerini sağlıklı yaşamaya başlamıştır. 

“DUR DEMEK ZORUNDAYIZ”

1985 yılında ülkemizde ilk HIV vakasının bildirilmesinin ardından 2010 yılına kadar geçen 25 yıllık sürede 4 bin 200 kişi HIV ile yaşadığını öğrenmişken artık her yıl yaklaşık 4 bin kişi HIV ile yaşadığını öğrenmektedir. Bugün sivil toplum, akademi, kamu ve yerel yönetimler başta olmak üzere geniş katılımlı bir işbirliği ile HIV’e dur demek zorundayız.

Tüm dünya toplumlarında HIV enfeksiyonunun tarihçesi neredeyse aynı düzlemde seyrediyor. HIV enfeksiyonu bir gruba mal ediliyor ve o grup damgalamaya maruz bırakılıyor. HIV hakkındaki yanlış bilgilerin ve HIV ile yaşayanlara yönelik ayrımcı söylemlerin medya aracılığıyla yinelenerek halka sunulması toplumdaki mevcut önyargıların pekiştirilmesine neden oluyor. Hâlbuki biliyoruz ki; her cinsiyetten, her meslekten, her sosyokültürel seviyeden binlerce kişi HIV ile yaşıyor. Farkında olalım çünkü bu enfeksiyonu hepimizi ilgilendiriyor.

Maalesef ki; HIV’e dair var olan şehir efsaneleri ve önyargılarımız hem bizleri savunmasız kılıyor hem de HIV ile yaşayan kişilerin yaşamın her alanında ayrımcılıkla karşılaşmasına neden oluyor. Bilim ne kadar gelişse de, her ne kadar tedavi ile olağan yaşam süreleri sağlıklı yaşansa da HIV ile yaşayan kişiler mutsuz ve umutsuz kalıyor. HIV değil, ayrımcı tutumlar aramıza mesafe koyuyor, oysa aynı yolda yürüyor, aynı işte çalışıyor belki de aynı ailede yaşıyoruz. Ayrımcılığı körükleyen her türlü adım ve söyleme karşı tekrarlamakta fayda var çünkü biliyoruz ki; eşimizin, arkadaşımızın, komşumuzun, öğrencimizin ve hastamızın HIV ile yaşıyor olması sosyal ilişki kurmamıza engel değil.  Bu sene de her sene ve yılın tüm günlerinde olduğu gibi 1 Aralık tarihinde yineleyelim; HIV hepimizin meselesi! Farkında olalımve HIV ile yaşayanları destekleyelim.”


ARŞİV