HPV aşısı birçok kanseri engelliyor

HPV virüsü hakkında gazetemize konuşan Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Özlem Gültekin Çelik ve Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Polikliniğinde Kadın ve Doğum Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Nilgün Tandoğan, cinsel temas başlamadan önce aşılama yapılması durumunda koruyuculuğun arttığını dile getirdiler

25 Ağustos 2022 - 15:45

HPV aşısı, belirli insan papilloma virüsü (HPV) türlerinin neden olduğu enfeksiyonu önleyebiliyor. HPV virüsünün en tehlikeli türleri ise tedavi edilmezse ileri dönemde penis, serviks, vulva, anüs, rahim ağzı gibi kanser türlerine yol açabiliyor. Bu nedenle HPV aşısı ülkemizde ve dünyada özen gösterilmesi gereken konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. HPV türlerinin neden olduğu enfeksiyonu önleyen aşı, ücretsiz olması için yürütülen tüm kampanyalara rağmen hala sigorta tarafından karşılanmıyor. HPV aşısı olmak isteyenler 3 doz için 2 bin 991 lira ödemek zorunda. 

Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Özlem Gültekin Çelik ve Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Polikliniğinde Kadın ve Doğum Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Nilgün Tandoğan konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundular.

“ERKEN YAŞTA AŞILAMA YAPILMALI”

Çelik HPV aşısı hakkında şunları söyledi: “HPV aşısı, HPV virüsünün rahim ağzı kanserine sebep olan en sık birkaç tipine karşı koruyuculuk sağlayan aşıdır. Erkeklere ve kadınlara uygulanmaktadır. Erkeklerde ortalama 9- 25 yaş arası, kadınlarda 9 yaşından itibaren 46 yaşına kadar uygulanabilmektedir. Ancak net bir üst sınır yoktur. Kadın doğum uzmanının uygun gördüğü herhangi bir üst yaş grubunda da yapılabilmektedir. Özellikle cinsel temas başlamadan önce yapıldığı zaman aşının koruyuculuğu çok yüksektir. Bundan dolayı erken yaşta aşılama uygun görülmektedir.”

HPV aşısı yapılmaması durumundaki riskleri anlatan Çelik, “Aşı, HPV virüsünün sebep olduğu rahim ağzı kanserinden, rahim ağzı kanserinin oluşumundan yıllar önce rahim ağzında oluşan kanser öncüsü lezyonlardan (displazi) ve genital siğillerden koruyor. Aşı yapılmadığı zaman da tüm bu risklerle karşılaşma olasılığımız aşılananlara göre çok daha yüksek oluyor” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Kesinlikle yaşı uygun olan tüm hastalarımıza, özellikle henüz cinsel aktivasyonları başlamamışlara, başlamış dahi olsa daha fazla gecikmeden HPV aşısı olmalarını mutlaka öneriyorum. Çünkü günümüzde HPV’ye bağlı genital siğilleri, rahim ağzı kanserinin öncü lezyonlarını her geçen gün çok daha fazla görüyoruz. Bundan dolayı aşılanma programı çok önemli. Elbette böyle bir aşı için devlet desteği olsa çok kıymetli olurdu. Sonuçta kadınlarda çok sık görülen bir kansere koruyucu aşıdan bahsediyoruz. Böyle bir şeyin varlığı bile çok kıymetli. Umarım en yakın zamanda aşılanma programına alınır ve aşı herkes için ulaşılabilir olur. “

“VİRÜSÜN 200’DEN FAZLA TİPİ VAR”

Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Polikliniğinde Kadın ve Doğum Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Nilgün Tandoğan ise HPV aşısı hakkında şunları dile getirdi: “HPV aşıları genital siğiller ve Human Papilloma virüsü ile ilişkili kanserlerden korunma amaçlı yapılmaktadır. HPV çoğunlukla cinsel ilişki ile bulaşan bir DNA virüsüdür. 200’den fazla tipi vardır. Düşük riskli tipleri, kadın ve erkeklerde anüs, genital bölge, ağız ve boğazda siğillere neden olabilir. Yüksek riskli tipleri kadınlarda rahim ağzı kanserine; kadın ve erkeklerde genital bölge, anüs ve boğazda kansere neden olabilir. Rahim ağzı kanserinin yüzde 99’undan HPV virüsü sorumludur.”

Tandoğan, “Aşı HPV ile karşılaşmadan önce yapılmalıdır. Aşının etkinliği araştırmalarla belirlenmiştir. Bu verilere dayanarak Dünya Sağlık Örgütü aşı yapılmasını önermektedir.

Günümüzde kullanımda olan 3 tip aşı mevcut. HPV’nin 16-18 tipine etkili ikili aşı CERVARİX; 6-11-16-18 tiplerine etkili GARDASİL 4; 6-11-16-18-31-33-45-52-58 tipine etkili GARDASİL 9. Avrupa ülkeleri ve Amerika 9 tipine etkili aşıyı uygulamaya başlamıştır. Ülkemizde 2 ve 4 tipe etkili aşı bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

“TARAMA TESTLERİNE DE DEVAM EDİLMELİ”

HPV aşısının 9 yaşından itibaren kız ve erkek çocuklara yapılabileceğini belirten Tandoğan, “Yeni araştırmalar 26 yaşın üzerinde de aşı uygulamasının faydalı olacağını göstermektedir.

Ülkemizde aşı takviminde yer almadığı için diğer aşılardan farklı yan etkileri yoktur. Sonuç olarak aşı genital siğilleri ve HPV ile ilişkili kanserleri önlemede başarılıdır. Rahim ağzı kanseri önlenebilir kanserlerdendir. Fakat aşıların rahim ağzı kanserine karşı tamamen koruyucu olduğu söylenemez. Bu nedenle rahim ağzı kanseri tarama testlerini (PAP SMEAR) yaptırmaya devam etmek gereklidir.” dedi.

HPV aşısında karşı halkın belli bir kesiminde ön yargılar mevcut. Bu konu hakkında da değerlendirme yapan Tandoğan, “Aşıyı sadece aktif cinsel hayatı olanların yaptırması gerektiği doğru değil. Çünkü asıl aktif cinsel hayat başlamadan önce yapıldığı zaman koruyuculuk çok yüksek ve elbette bir gün doğanın gereği olarak cinsel hayatın başlayacağını düşünecek olursak mutlaka yapılması gerekmekte. Bilginin doğru kaynaktan alınmamasından, kulaktan dolma yanlış bilgilerle insanların bilgileniyor olmasından kaynaklanıyor bu önyargılar. O yüzden doğru bilgiyi lütfen konunun uzmanlarından alınız. Bizler gerek sosyal medya kanalları, gerekse sizler gibi basın medya kuruluşları aracılığıyla da bir şekilde halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

 


ARŞİV