HPV aşı bursu kampanyası yürüten eczacı Cem Kılınç, İstanbul Tabip Odası’nın 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği Dr. Nusret Fişek Halk Sağlığı Teşvik Ödülü'ne değer görüldü. Ecz. Cem Kılınç ödülünü Türk Tabipleri Birliği’nin eski başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel'in elinden aldı. Kılınç törende yaptığı konuşmada, “HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması ve bu konuda farkındalık yaratılması konusunda yoğun emek veren İstanbul Eczacı Odası, eczacı Buğra Üstündağ'a ve tüm İstanbul eczacılarına teşekkür ediyorum.” dedi.
ASKIDA HPV AŞISI
Tokatlı eczacı Cem Kılınç, yaklaşık 6 ay önce, özellikle kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olan Human Papilloma Virüsü’ne (HPV) karşı ‘aşı bursu’ dayanışması başlatmıştı. Bağışlar sayesinde şimdiye dek onlarca kadın aşılandı.
Ülke genelinde gönüllü bir dayanışma ağı kurarak, kadınların HPV aşısı olmasını sağlayan Kılınç, Gazete Kadıköy’e verdiği röportajda, “Bu aşının, önleyici sağlık açısından önemi büyük ancak Türkiye’de aşı sigorta kapsamında olmadığı için ücretli. Üç doz aşının maliyeti 2 bin 85 lira gibi yüksek bir rakam olduğu için birçok kadın aşıya ulaşamıyor. HPV aşısı, ulusal aşı takvimine alınarak başta kız çocukları ve kadınlar olmak üzere gereken herkese ücretsiz uygulanmalı.” çağrısında bulunmuştu.
“AŞI FİŞİYLE BAŞVURUN”
Öte yandan“HPV Aşısı Ücretsiz Olsun” mücadelesi kapsamında SGK’ya açtıkları HPV aşısında ücret iadesi talepli davadan “aşı bedelinin iadesi” kararı çıkan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, “Mahkemenin aşı bedelinin iadesi yönündeki kararı sonrasında, hukuki sürece ilişkin çok sayıda soru aldık. Bu nedenle bu açıklamayı yapma ihtiyacı duyduk. Sizler de HPV aşısı olduktan sonra, aşı ödemesini gösterir belgelerinizle birlikte ilgili SGK müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak ödediğiniz bedelin iadesi talebinde bulunabilirsiniz. Bu talep olumsuz cevap alır yahut yasal sürede herhangi bir cevap verilmezse hasım olarak SGK Başkanlığını göstereceğiniz ve iş mahkemesinde açacağınız bir dava ile ücret iadesi isteyebilirsiniz. Tüm bu süreç boyunca bir avukat eşliğinde hukuki destek almanızı öneririz.” açıklamasını yaptı.
“2022 HPV FARKINDALIK YILI” OLSUN
Rahim kanserlerinin önemli bir kısmı HPV virüsünden kaynaklanıyor. Yapılan araştırmalar her 10 kadından 8’inin hayatının bir döneminde HPV virüsü ile tanıştığını gösteriyor. Kadınlar arasında oldukça yaygın olmasına rağmen ücretli olan HPV aşısının resmi aşı takvimine alınması için TBMM'ye kanun teklifi de sunuldu. HDP’li milletvekilleri Muazzez Orhan Işık, Ayşe Sürücü, Gülistan Kılıç Koçyiğit tarafından sunulan teklifte, HPV (Human Papilloma Virus) aşısının Sağlık Bakanlığı’nca 9-12 yaş arası çocuklara ve yetişkinlere ücretsiz uygulanması ve 2022’nin “HPV ile Mücadele ve Farkındalık Yılı” ilan edilmesi önerildi.