Islak mayo, yetersiz sıvı alımı enfeksiyon nedeni olabilir!

Yaz aylarında sıcak hava ile yoğun nemin bakteri ve mantarların çoğalması için uygun bir ortam oluşturduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nilgün Tandoğan, “Islak mayoyla durmak, havuzlarda kullanılan dezenfektan maddeler ciltte ve vajinada tahriş yaparak enfeksiyonların gelişmesine neden olabilir.“ diyor

19 Temmuz 2024 - 09:05

Yaz aylarında deniz, kum ve güneş üçlüsü tatili hatırlatır. Bu aylarda hem bedenimize hem de rumuza tatil iyi gelirken, bedenimizi yoran hastalıklar da yaşarız. Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nilgün Tandoğan, kadınlarda yaz aylarında sıcak ve nemli havanın etkisiyle bakteri, mantar ve parazit kaynaklı vajinitler ile idrar yolu enfeksiyonlarının sık görüldüğüne dikkat çekiyor. 

“AĞRI VE YANMA ŞİKAYETİ”

Yaz aylarında sıcak hava ile yoğun nemin bakteri ve mantarların çoğalması için uygun bir ortam oluşturduğunu dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nilgün Tandoğan, “Denize ve havuza girmek, ıslak mayoyla durmak, havuzlarda kullanılan dezenfektan maddeler ciltte ve vajinada tahriş yaparak enfeksiyonların gelişmesine, tekrarlamasına neden olabilir. Ayrıca terlemeyle sıvı kaybı, yetersiz sıvı alınması idrar yolu enfeksiyonlarını arttırabilir. 

Genital bölgenin florasında bakteri ve mantarlar mevcuttur. Florayı bozan faktörler genital bölge infeksiyonlarının gelişimini kolaylaştırır. Genital bölge infeksiyonları, vulva ve vajinada kızarıklık, vajinal akıntı, kaşıntı, yanma belirtileri ile ortaya çıkar. Bakteriyel vajinitlerde gri, kötü kokulu, mantar vajinitlerinde ise beyaz koyu kıvamlı akıntı görülebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarında alt karın bölgesinde ağrı, idrar yaparken yanma, sık sık idrar yapma şikayetleri vardır.“ diye konuştu. 

Mantar ve bakteriyel enfeksiyonlardan korunmak için genital bölge hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Tandoğan, bilgilendirmeyi şöyle sürdürdü: “Genital bölgede cilt çok hassastır. Bu bölgeye deniz ve havuz sonrası bakterilerin yerleşmesi kolaylaşır. Özellikle deniz ve havuzdan çıktıktan sonra duş alınmalı. İnfeksiyonlardan korunmaya yardımcı olmak için pamuk veya keten gibi doğal, nefes alabilen malzemelerden yapılmış bol giysiler giyilmeli.

“YUMUŞATICI KULLANILMAMALI”

Çamaşır ve mayoları yıkarken alerjik olmayan kokusuz sabunlar kullanılmalı, yumuşatıcı kullanılmamalı. Terleme ile sıvı kaybı idrar yolu infeksiyonu için risk oluşturur. Günde 2-2,5 litre sıvı alınmalı. Aşırı şekerli, asitli içeceklerden uzak durulmalı.”

Uzun süre tedavi edilmeyen infeksiyonların kalıcı sorunlar oluşturabileceği için erken dönemde tedaviye başlanması gerektiğine işaret eden Dr. Tandoğan, tedavide dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında ise şunları söyledi: “Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından mantar, bakteri ve parazit nedenli vajinitler değerlendirdikten sonra gerekirse akıntıdan kültür alınarak hassas ilaçlarla tedaviye başlanır. Bölgesel tedavi için krem ile fitil uygulanabilir. Özellikle mantar tedavisinde oldukça etkili, yan etkisi az olan bir tedavi şeklidir. İdrar yolu infeksiyonlarında, idrar tahlili, idrar kültürü gerekirse üriner sistem ultrasonografisi ile değerlendirilerek uygun antibiyotik verilir.”




















 


ARŞİV