İstanbul Eczacı Odası Başkanı'ndan YÖK'e tepki

Plansız olarak açılmaya devam eden eczacılık fakültelerine karşı çıkan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Pınar Özcan, “Eczacılık fakültesi enflasyonuna artık son verilmeli” dedi

08 Nisan 2022 - 13:11

Sayısı 60’a ulaşan ve plansız olarak açılmaya devam eden eczacılık fakülteleri konusunda İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Pınar Özcan değerlendirmelerde bulundu. Özcan, “Bu ülkenin bu kadar çok sayıda eczacılık fakültesine ihtiyacı yok, sadece dört duvardan fakülte olmaz” dedi.

“DÖRT DUVARDAN FAKÜLTE OLMAZ”

Özcan, eczacılık fakültelerinin plansız olarak açılmaya devam ettiğine dikkat çekti: “Türkiye'de eczacılık fakültelerinin sayısı 60'a ulaştı. Hindistan ve ABD'nin ardından eczacılık fakültesi sayısı en fazla olan üçüncü ülkeyiz. Bu ülkenin bu kadar çok sayıda eczacılık fakültesine ihtiyacı yok. Eczacılık eğitiminin kalitesini düşüren eczacılık fakültesi enflasyonuna artık son verilmeli. Bazı fakültelerin yeterli fiziki imkanı yok, bazılarının akademik kadrosu yok. Sadece dört duvardan fakülte olmaz.”

“HEDER OLAN BİR MESLEK”

Özcan, YÖK başkanının yaptığı açıklamaları ise şöyle değerlendirdi: “YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, hastanelerdeki doktor açığının giderilmesi için çalışmaları olup olmadığının sorulması üzerine, ‘Tıp kontenjanlarımızın gerçekten yeterli düzeyde olduğunu ifade edebilirim. Şu anda kontenjanları artırmak gibi bir gündemimiz, müzakeremiz yok. İlk 45-50 binde öğrenci alan bir sistemimiz var, bunu genişletmek gibi bir gündemimiz yok’ dedi. YÖK başkanının bu demecini okuyunca ne güzel diyorsunuz, ülkemde eğitimin niteliğine önem veriliyor. Hem de en yetkili kurumlarda. Demek ki devlet politikası buymuş sanıyorsunuz. Sanmayın. Sağlık gibi hata kabul etmeyen, kutsallığı tartışılmaz, cefası çok, manevi tatmin olmasa yapılması çok zor bir alanın eğitimi elbette çok önemli. Ancak eczacılık eğitimi özelinde bugüne baktığımızda ne görüyoruz? Kendi tavsiyesine kendi uymayan bir eğitim politikasıyla heder olan bir meslek.”

“ECZACILIK FAKÜLTESİ SAYISI 60’A DAYANDI”

2016 yılında bizzat Sağlık Bakanlığının bünyesindeki Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan raporu değerlendiren Özcan, “Raporda 2012 yılında revize edilen 2023 yılı hedeflerine göre olması gereken eczacı sayısı 31 bin 300. Ancak 2014 yılındaki fakülte ve öğrenci sayılarına göre 2023’te beklenen eczacı sayısı 39 bin 400 denmiş. Kaldı ki bu tespit yapıldığında eczacılık fakültesi sayısı 23’tü. Bugün ise eczacılık fakültesi sayısı 60’a dayanmış durumda. Samsun’da bir binanın önce işletme fakültesi olarak açılmasına, sonra yeterli öğrenci yok denerek Sağlık Bilimleri Fakültesi olmasına, 2019 yılında ise eczacılık fakültesi olarak kullanılmasına karar verilmişti. Geçtiğimiz günlerde ise ancak bugünün Türkiye’sinde yaşanabilecek bir durum gerçekleşti. Samsun’da eczacılık eğitimi görmek için bu fakülteyi tercih etmiş öğrenciler Ankara’da oturacaklar. Neden mi? Çünkü yaptım demekle olmuyor. Çünkü Resmi Gazete’de yayımlandı diye dört duvardan fakülte olamıyor. Çünkü dünyanın en güzel binasını da yapsan, kaliteli eğitim ortamı olmazsa ona ‘üniversite’ diyemiyorsun.” ifadelerini kullandı.

“FAKÜLTE ENFLASYONU OLUŞTURDUNUZ”

Fakülte enflasyonunun oluşturulduğuna dikkat çeken Özcan, “Hep söylüyoruz, yapmayın, fakülte enflasyonu diye bir kavram oluşturdunuz bu ülkede. Devlet hazırladığı raporla kendi ağzıyla bu enflasyona dikkat çekmişken hangi mantıkla hala yeni fakülte açıyorsunuz? Eğitim, bir şehirde, ilçede ekonomik hareket sağlamak için kullanılacak bir alan olamaz, olmamalı. Siyasi gösteriş için kullanılamayacak bir konudur eğitim. Yönetimler gelir geçer. Ancak bir ülkenin eğitim politikası hepimizin geleceğinin teminatıdır.” şeklinde konuştu.

 

 


ARŞİV