İstanbulluların gündemi yine ekonomi oldu

İstanbul Planlama Ajansı’nın yayınladığı İstanbul Barometresi’ne göre katılımcıların yüzde 52,1’i ekonomik sorunların İstanbul’un temel gündemi olduğunu belirtti. İstanbulluların stres ve kaygı seviyesi 7,7’e yükseldi

22 Nisan 2022 - 10:20

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Planlama Ajansı’nın her ay düzenli olarak paylaştığı  İstanbul Barometresi araştırmasının mart ayı sonuçları yayınlandı. Barometre, İstanbulluların ev içi gündeminden duygu durum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok konuyu kapsıyor.

HER AY YÜKSELİYOR

Araştırmanın sonuçlarına göre ev içi gündem geçtiğimiz aylarda olduğu gibi mart ayında da ekonomi oldu. İstanbullulara mart ayında evde en çok ne konuşulduğu soruldu. Katılımcıların yüzde 77,5’i ev içerisinde ekonomik sorunların, yüzde 5,8’i ise Ukrayna-Rusya Savaşı’nın konuşulduğunu söyledi. Aylara göre incelendiğinde, ocak ayında ekonomik sorunların ev içerisinde konuşulma oranı yüzde 58 iken, şubat ayında bu oran yüzde 76’ya, mart ayında ise yüzde 77,5’e yükseldi.

Mart ayında İstanbul’un gündemi ise ekonomik sorunlar ve akaryakıt zamları oldu. Katılımcıların yüzde 52,1’i ekonomik sorunların İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti. Ekonomik sıkıntılar içerisinde fatura zamları, gıda fiyatları ve kira ücretleri öne çıktı. Araştırmanın sonuçlarına göre pandemi gündemden düştü.

“YÜZDE 45,6’SI KIRMIZI ET ALAMIYOR”

İstanbul Planlama Ajansı’nın mart ayı başında paylaştığı “İstanbul’da Yaşam Maliyeti Araştırması”na göre İstanbul’da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 73,63 oranında arttı. Son 1 aydaki artış ise yüzde 11,17 oldu. Bu sonuçların İstanbul halkının günlük yaşamını doğrudan etkilediği görülüyor. İstanbul Barometresi’ne göre katılımcılar, artan market fiyatlarından sonra kırmızı et, ayçiçek ve zeytinyağı ürünlerini hiç alamadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 45,6’sı kırmızı et, yüzde 36,5’i ayçiçek ve zeytinyağı ürünlerini artan market fiyatlarından sonra hiç alamadığını belirtti. Bu ürünleri süt ve süt ürünleriyle  sebze- meyve takip etti.

“EKONOMİ KÖTÜYE GİDİYOR”

Ocak ayında katılımcıların yüzde 52,9’u, şubat ayında ise yüzde 47,9’u Türkiye’nin ekonomik durumunun kötüleşeceğini belirtirken, mart ayında İstanbulluların yüzde 53,3’ü yakın dönemde Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini düşündüğünü belirtti. Katılımcıların yüzde 24,9’u ekonominin seyrinin değişmeyeceğini, yüzde 21,8’i ise ekonominin iyileşeceğini ifade etti. 5 bin lira ve altı gelire sahip katılımcıların yüzde 49,8’i borç aldığını belirtirken, gelir düzeyi düştükçe borç aldığını belirten katılımcıların oranında artış görüldü.

STRES VE KAYGI ARTTI

Katılımcılara mart ayındaki duygu durumları soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres ve kaygı seviyesi 7,7 olarak ölçüldü. Geçen ayın verileriyle karşılaştırıldığında, stres seviyesinde artış görüldü. Katılımcıların 10 üzerinden değerlendirmeleri istenen yaşam memnuniyeti seviyesi mart ayında 4,1 olarak belirlenirken, mutluluk seviyesi 4,4 olarak ölçüldü. Ocak ayında İstanbulluların yaşam memnuniyeti 4,5, şubat ayında ise 4,4 olarak hesaplandı.

 


ARŞİV