Kadıköy Belediyesi'nden sağlıklı yaş alma eğitimi

Kadıköy Belediyesi'nin ileri yaştaki bireyler için verdiği “Sağlıkla Yaş Alalım’’ eğitim seminerlerine, iki yıllık pandemi arasından sonra yeniden başlandı

23 Haziran 2022 - 10:28

Kadıköy Belediyesi, 2016 yılında 65 yaş üstü bireylere ve onlara bakım verenlere “Sağlıkla Yaş Alalım’’ adı altında eğitim semineri başlattı. Seminer, yaşın getirdiği sağlık sorunları, yalnızlık duygusuyla baş edebilme, ev kazalarından korunma gibi daha birçok konu hakkında yol gösterici bilgiler vermeyi amaçlıyor.

Kadıköy Belediyesi Prof. Dr. Korkmaz Altuğ Sağlık Polikliği'nde düzenlenen eğitim semineri, 5-7 kişilik gruplar halinde gerçekleşiyor. Doktorlar ilk gün, 15’er dakikalık periyotlar halinde kendi branşlarıyla ilgili konular hakkında bilgiler aktarıyor. İkinci gün ise tansiyon ve şeker hastalarına cihazları doğru kullanma eğitimi veriliyor. 

HAYATI KOLAYLAŞTIRAN BİLGİLER

Pandemi nedeniyle verilen aranın ardından ilk seminer, 16 Haziran'da gerçekleşti. Eğitimde, Dr. Deniz Özkan “kronik hastalıklar”, Dr. İlhan Makinacı “kronik hastalıklarda beslenme”, Hemşire Ayten Kuzucu “ev kazalarından korunma”, Diş Doktoru Gürcan Oktayoğlu “ağız ve diş sağlığı”, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Gül Yavuzer de “menapozda istemsiz idrar kaçırma” konusunda katılımcılara önemli bilgiler verdi.

“ÜRETEN DEPRESYONDAN UZAK KALIR”

“Yaş alma, canlı ve cansız bütün varlıklar içindir ve kişinin fiziksel ile ruhsal yönden  gerilemesidir.” diyen Doktor Deniz Özkan, “Bu dönemde hafıza zayıflar, yeni şeyler öğrenme zorlaşır. Bununla birlikte yaş ilerlediğinde bilgi birikimi, tecrübe, olgunluk, sabır artar. Kişi eğer yalnız yaşamak durumundaysa yalnızlığın kimseye has olmadığı, herkesin hayatının bir döneminde yalnızlık hissedebileceği unutulmamalıdır. Yine unutulmamalıdır ki sevebilen, üreten, yaşamdan doyum sağlayan insanlar depresyondan uzak kalır.”dedi. 

“TAVSİYE İLE İLAÇ KULLANILAMAZ”

Kronik hastalıkların uzun süre devam eden, hatta ömür boyu süren hastalıklar olduğunu ifade eden Dr. Özkan, şöyle konuştu: “Kronik hastalıklar kişinin çalışma kapasitesi ve fonksiyonlarının engellenmesine neden olur, süreklidir ve tedavi gerektirir. Kan hastalıkları, kalp damar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, idrar yolları ve üreme organı hastalıkları, cilt hastalıkları, kanserler, endokrin ve metabolik hastalıklar, ruhsal davranış bozuklukları, sinir sistemi hastalıkları kronik hastalıklardandır. Kronik hastalıklarda verilen ilaçları düzenli, uzun süre, hatta ömür boyu kullanmak gerekebilir. İlaçlar doktorun önerdiği şekil ve miktarda kullanılmalıdır. İlaçlar kendiliğinden azaltılamaz, bırakılamaz. Kimsenin tavsiyesiyle ilaç kullanılamaz.”

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

Doktor İlhan Makinacı, kronik hastalıklarda iştah azalması, emilim bozulması ve yıkımın artması nedeniyle kötü beslenme ile sık karşılaşıldığının altını çizdi ve şöyle devam etti: “Kötü beslenme, yetersiz gıdanın yanı sıra çok fazla ve yanlış türde gıdayla beslenme şeklinde özetlenebilir. Besin maddelerinin emilim bozukluğu veya doğru kullanılmaması sonucunda vücut direnci düşer. Kronik hastalıklarda genel prensip, her zaman olduğu gibi ‘yeterli ve dengeli beslenme’ olmakla beraber her hastalıkta kendine özgü bir beslenme şekli ve dikkat edilecek yiyecekler vardır.” dedi.

Doktor Makinacı, “Kronik hastalığı olanların yeterli ve dengeli beslenebilmeleri için enerji ve tüm besin öğelerinden önerilen miktarda almaları gerekir. Fazlası zararlıdır. Vücut ağırlığı korunmalı, öğün atlanmamalı, öğünlerde her besin grubundan besin bulunmalıdır. Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır. Tuz alımı kısıtlanmalı, rafine tahıllar ve şeker yerine tam taneli tahıllar seçilmelidir. Özellikle yağ içeriği yüksek ve işlenmiş kırmızı et tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yerine tavuk, balık, kuru baklagiller tercih edilmelidir.”diye konuştu.

RİSKLİ ALANLAR DÜZENLENMELİ

Ev kazalarının bazen dikkatsizlik, tedbirsizlik, bazen de kullandığımız ilaçlar ve hastalıklarımız sebebi ile  meydana gelen baş dönmesi, denge kaybı gibi bireysel faktörler ya da evdeki fiziki koşulların yeterli olmaması gibi çevresel faktörler sebebi ile olduğuna dikkat çeken Hemşire Ayten Kuzucu, “Düşme, ileri yaşlarda en sık görülür ve ciddi yaralanmalara sebep olur. 65 yaş üstündeki kişilerin birçoğu evde düşme sonucunda bacağını ya da kalçasını kırarak sakatlanıyor. Düşme sonucunda  kaburga kırıkları oluşuyor, kafa travması geçiriliyor. Ev içerisinde ve evin çevresinde kişinin yaşı ve durumu göz önüne alınarak, risk oluşturan alanlarda gerekli düzenlemelerin yapılması ile kazalar ve düşmeler büyük ölçüde önlenir.” dedi.

“DİŞLER YATMADAN ÖNCE FIRÇALANMALI”

“Dişleri fırçalayarak yatınız. Gün boyunca ağzınızda kalanlarla uyumayın.” diyen Diş Hekimi Gürcan Oktayoğlu, “Dişler günde bir defa akşamları fırçalanmalı. Diş fırçası orta sertlikte olmalı. İçinde kimyasal olmayan diş macunları tercih edilmeli. Diş macunu da mercimek tanesi kadar kullanılmalı. Karbonat  kullanılmamalı. Diş minesine zarar verir. Hindistan cevizi yağını kullanabilirsiniz. Çünkü antibakteriyeldir. Diş ipinin de diş temizliğinde önemli bir yeri var.” diye konuştu.

“MENAPOZDA DAHA SIK GÖRÜLÜR”

Menapozun yumurtalıkların yumurta üretmesinin durması, kadınlık hormonu olan östrojeni salgılamaması olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gül Yavuzer, istem dışı idrar kaçırmanın menapoz döneminde daha sık görüldüğünü söyledi. Dr. Yavuzer, idrar kaçırmayı etkileyen durumları şöyle sıraladı: “Menapoz yaşı, hormonal durum, geçirilmiş rahim ameliyatları, doğum sayısı ve şekli, ideal kilonun üstünde olma, obezite, kilo verme, kilo alma, bazı sistemik hastalıklar  hipertansiyon ve şeker hastalığı.”

Dr. Yavuzer, sıvı alımının kısıtlanması, yatmadan iki saat önce sıvı alımının kesilmesi, ilaç tedavisi, mesane egzersizi ve cerrahi tedavi ile istem dışı idrar kaçırma vakalarında iyileşme sağlanabileceğini söyledi.

“FAYDALI BİR EĞİTİM”

Eğitim seminerine katılan Mustafa Görgün düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Bütün mahalle halkı bu eğitimlere katılmalı. Eğitimler ara ara devam etmeli. Çünkü çok faydalı. Bilgilerimi hatırladım, tekrar ettim ve yeni bilgiler öğrendim.”

BAŞVURU VE BİLGİ İÇİN

Prof. Dr. Korkmaz Altuğ Sağlık Polikliniği'ndeki “Sağlıkla Yaş Alalım’’ eğitim seminerine katılmak ya da bilgi edinmek isteyenler, (0216)  565 13 44, (0216) 565 25 94 numaralı telefonu arayabilir.

 


ARŞİV