Kadıköy’de engelli üniversite öğrencileri için çalıştay

Türkiye ile birlikte dört Avrupa ülkesinin yer aldığı projede, engelli üniversite öğrencilerinin Erasmus+ hareketliliğine rahatça katılması hedefleniyor

28 Kasım 2024 - 14:55

Tasarım Atölyesi Kadıköy’de 23 Kasım Cumartesi günü görme, işitme ve fiziksel engelli üniversite öğrencilerinin Erasmus+ hareketliliğine rahatça katılmaları için bir çalıştay gerçekleştirildi. Portekiz’den Lizbon ile Porto Üniversitesi, Finlandiya’dan Turku Üniversitesi, Litvanya’dan Vilnius Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi’nin öncülüğünde gerçekleşen Avrupa Birliği çalışmasında, engelli Erasmus öğrencilerinin gittikleri şehirlerde hayatlarını kolaylaştıracak bir mobil uygulamanın prototipi üretilip test edilmesi amaçlanıyor.

Proje kapsamında geliştirilecek bu uygulamanın, Avrupa'nın diğer şehirlerinde de uyarlanabilir bir modüler yapıya sahip olması hedefleniyor. Yenilikçi çözümler sunması planlanan uygulama, engelli bireylerin şehir hayatına katılımını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

AMAÇ YENİ NESİL BİR TEKNOLOJİYİ GELİŞTİRMEK

Çalıştayın Türkiye ayağındaki yürütücülerinden Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kerem Rızvanoğlu, “Engelli Erasmus öğrencilerin Avrupa’daki dolaşımını kolaylaştıracak bir mobil uygulama geliştirmenin peşindeyiz. Kadıköy Belediyesi ile çalışıyoruz, burada pilot bir bölgede engelli ihtiyaçlarını analiz edip, onların kültürel, eğitim ve ulaşım imkanlarında eşlik edecek yeni nesil bir teknolojiyi geliştirmek üzere buluştuk.” dedi. Çalıştayda, öğrencilerin ağırlıklı olmak üzere farklı engelli gruplarının bir araya toplandığını kaydeden Kerem Rızvanoğlu, “Engelli olup Türkiye’den Erasmus hareketliliğine katılan öğrenci sayısı çok az. Ben 25 yıldır Galatasaray Üniversitesi’nde çalışıyorum daha bir engelli öğrenci ağırlayamadık. Projenin arkasındaki temel neden bu hareketliliği kolaylaştırmak.” şeklinde konuştu.  

KADIKÖY ERASMUS ÖĞRENCİLERİNİN TERCİHİ

Projenin Türkiye ayağındaki bir diğer yürütücüsü Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Anadalı Başkanı Prof.Dr. Serhat Güney, Kadıköy Belediyesi ile iş birliklerini şu sözlerle anlattı: “Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte üniversitemizin yürüttüğü bir ortak proje vardı. Bu araştırma projesi kent içi hareketlilik üzerineydi. Ama kültürel bir çalışmaydı, özellikle İstanbul’da yaşayan yabancı ve yabancı öğrencilerin kenti nasıl kullandıkları ve nasıl deneyimledikleri üzerineydi. Biz de örnek alan olarak Kadıköy’ü belirlemiştik. Çünkü Kadıköy, Erasmus öğrencilerinin ve yabancıların en çok yaşadığı ilçelerden bir tanesi olduğu için yabancıların kentliliği üzerine iyi bir örneklem oluşturacağını düşündük ve sahayı buraya taşımıştık. TAK Kadıköy’de biriminde üniversitemizden mezun öğrencilerimiz var, onlarla birlikte yaptığımız toplantıların ardından Kadıköy’de bu çalışmaları yürütebileceğimizi gördük ve belediyenin bu alanda çok ciddi çalışmaları vardı. Biz de bu projeleri bir araya getirmeye gayret ettik ve Avrupa Birliği’nden gelen teklifle Kadıköy Belediyesi’ni danışman kurumumuz olarak projeye kaydettik. Kadıköy Belediyesi ile çok verimli bir çalışma yürütüyoruz.”

“BEYİN FIRTINASI YAPIYORUZ”

Çalıştaya katılan Acıbadem Üniversitesi Psikoloji bölümünde yüksek lisans yapan 22 yaşındaki Ezgi Çınar, “Bugün, benim gibi olan arkadaşlarım için buradayım. Hep beraber geliştirmek ve gelecek için planlar yapıyoruz. Sohbet ettik, bu hayatta yalnız olmadığımızı görmüş olduk. Hepimiz ayrı bireyleriz ama aynı sorunlara çıkıyor. Bunu bir kez daha görmüş olduk ve bunu nasıl değiştirebiliriz neler yapabiliriz diye o konu üzerinde beyin fırtınası yapıyoruz.” dedi. 

 

ARŞİV