Kadıköy’ün parklarında Sağlık Söyleşileri

Kadıköy Belediyesi, parklarda alanında uzman doktorlarla sağlık söyleşileri düzenliyor

14 Haziran 2024 - 10:52

Kadıköy Belediyesi, parklarda güne sporla merhaba diyor, alanındaki uzman doktorlarla sağlık söyleşileri düzenliyor, sağlıklı yaşam önerileri sunuyor ve vücut yağ analizi yapıyor. İlçedeki diğer parklarda da yapılacak olan ‘Sağlık Söyleşileri’, 13 Haziran Perşembe günü Kriton Curi Parkı’ndaydı. Söyleşi günlerinde, Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğüne bağlı; Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği, Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi, Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi, Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi yer alıyor. 

TÜRKİYE OBEZİTEDE BİRİNCİ

Çocuk muayene doktoru Demet Özkan söyleşide, çocuklarda obezite ve sağlıklı beslenme hakkında konuştu. Çocuklarda obezitenin son 20 yılda Avrupa’da 3, Türkiye’de ise 4 kat arttığını vurgulayan Özkan, Türkiye’nin obezitede Avrupa birincisi olduğunu belirtti. Obezitenin, çocukluk çağında en sık görülen kronik hastalık olduğunu ve obezitenin anne karnında başladığını kaydeden Özkan, “Annenin karbonhidrat içeriği yüksek gıdalarla beslenmesi, bebeğin yüksek kilolu doğmasına sebep oluyor” dedi. 

 

DÜZENLİ DOKTOR KONTROLÜ

Kalp sağlığında beslenmenin önemini anlatan Dr. Atilla Yavuz, “Diyetinizde lifli gıda sebze ve meyve olsun, protein olarak balık tercih edilebilir, kırmızı et ise sınırlı olmalı. Günlük tuz miktarı 5 gramı geçmemeli” diye konuştu. Hipertansiyonun kontrol altında tutulması gerektiğinin altını çizen Yavuz, “Tansiyon hastalığı bireylerde 50 yaşın üstünde, yüzde 50 oranında mevcut” dedi.  Tansiyonun kontrol altına alınmasıyla inme ve damar tıkanıklığı ihtimalinin düşeceğini söylen Yavuz, “Risk faktörü varsa 30, yoksa 40 yaşından itibaren yılda bir düzenli doktor kontrolü gerekir” uyarısında bulundu. 

RUTİN KAN TESTLERİ

İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayşegül Karaçam sağlık taramalarının nasıl yapılması gerektiğini anlattı. Karaçam, “Kronik hastalığı olmayan bireylerin 49 yaşına kadar her üç senede bir, 50 yaşından sonra, senede bir genel rutin kan testleri yapılmalı. Bütün organların fonksiyonlarını gösteren, açlık kan şekeri ve tiroit testleri gibi testler yapılmalı” dedi. 

GLİSEMİK İNDEKSİ DÜŞÜK GIDALAR

Söyleşide mevsimsel beslenmeyi anlatan diyetisyen Nursena Çoban, şunları söyledi: “Beslenmemizde kinoa ve tahıllı karbonhidratları arttırmamız gerekiyor. Beyaz un ile yapılan her şeyden uzak durmalıyız. Kurubaklagilleri tüketebiliriz. Çilek, kiraz ve eriğin glisemik indeksi, karpuz ve kavuna göre daha düşük. Diyabet ve insülin direnci olan bireyler karpuz, kavun ve şeftali gibi şekerli meyvelerden kesinlikle uzak durmalı. Taze fasulye ve semizotunun da glisemik indeksi çok düşük, bunları uzun süreli tüketebiliriz”. 

RUH VE BEDEN SAĞLIĞI 

Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi’nden Klinik Psikolog Yağmur Arslan ruh ve beden sağlığının bir bütün olduğundan bahsetti. Arslan, “Yapılan bilimsel araştırmalara göre, ruh halimize bağlı olarak beslenmemiz değişkenlik gösteriyor. Örneğin, kaygılı veya gergin hissettiğimiz anlarda karbonhidrata eğilimimiz artar” dedi. Sosyal medya kullanımının artmasıyla zihinlerde ‘tek tip’ vücut kalıbının oluştuğunu vurgulayan Arslan, “Toplum tarafından kabul edilememe veya beğenilmeme kaygısı beslenme problemlerine yol açıyor. Özellikle ergenlerde anoreksiya görüyoruz” dedi.  

ÖNCE SPOR, SONRA SÖYLEŞİ

Etkinliğe katılan Feride Şirin, “Çok güzel ve faydalı buldum. Kadıköy Belediyesi’nin bu tarz etkinlikleri her zaman var ve hep bizim yanımızda olduğunu hissettiriyor” dedi. Kriton Curi Parkı gönüllüsü Nihat Yıldız, “Etkinlik başladığında spor yaptık, ardından söyleşiyi takip ettik. Benim için çok faydalı bir etkinlikti” şeklinde konuştu. 

 

ARŞİV