Kadıköy Belediyesi'nin martı duyarlılığı

Sorumluluk alanında olmamasına rağmen yavru bir martıyı kurtarmak için harekete geçen Kadıköy Belediyesi, hayvan severlerden tam not aldı.

30 Haziran 2011 - 12:04

Sorumluluk alanında olmamasına rağmen yavru bir martıyı kurtarmak için harekete geçen Kadıköy Belediyesi, hayvan severlerden tam not aldı.

İçinde bulunduğumuz yaz başlangıcı günler, aynı zamanda martılar için de yavrulama dönemi. Ancak çoğunlukla ev ve işyerlerinin çatılarındaki yuvalarında büyümeye çalışan yavru martılar, kimi zaman uçma hevesi kimi zaman merak kimi zaman da dikkatsizlik gibi sebeplerle çatılardan aşağıya düşüyorlar. İşte böyle bir olay geçtiğimiz günlerde Kadıköy'de meydana geldi. Hasanpaşa'da yaşayan Cenk Taştemür isimli Kadıköylü, bir cumartesi akşamı evinin bahçesinde minik bir martı buldu. Yavru martının uçamadığı için bahçede mahsur kalmasına üzülen Taştemür, bir örtü yardımıyla yavruyu yüksek bir yere koyarak uçmasını bekledi. Ancak yavru martı yuvasına uçmak bir yana tekrar aynı bahçeye düşüverdi. Taştemür bunun üzerine önce İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü'nü aradı. Ancak müdürlükten “konuyla belediyelerin ilgilendiği” cevabı verildi. Daha sonra Kadıköy Belediyesi'ne ulaşan Taştemür, yardım çağrısına olumlu yanıt aldı. Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, kendi sorumluluk alanlarında olmamasına rağmen yavru bir martıyı kurtarmak için harekete geçti. Hemen ertesi gün Hasanpaşa'ya gelen ekipler, minik yavruyu Ataşehir'deki Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi'ne götürdü. Bu merkezde bir süre misafir edilen minik martı, daha sonra doğal ortamına ve belki de ailesine ulaşması amacıyla Yoğurtçu Parkı'ndan doğaya bırakıldı. Kadıköy Belediyesi'ne bu duyarlılık için teşekkür eden Cenk Taştemür, “Kuşlarla ilgili konular belediyelerin sorumluk alanında değilmiş. Sonradan öğrendim. Ama sağolsun belediye ekipleri haftasonu, mesai saati demeden gelip martıyı teslim aldılar, çok memnun oldum” dedi.


YAVRU MARTI BULURSANIZ NE YAPACAKSINIZ?

5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası'na göre yerel yönetimler sadece sahipsiz kedi, köpek gibi ev hayvanları ile güçten düşmüş binek hayvanlarından sorumlu. Her türlü kuş ise il çevre ve orman müdürlüklerinin sorumluluk alanına giriyor. Dolayısıyla kedi, köpek ve binek hayvanları için belediyeleri, kuşlar için de İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün 0 212 262 57 56 numaralı telefonunu aramak gerekiyor.

Gökçe UYGUN


ARŞİV