KADIKÖY, Engelsiz Yaşam Fuarı'ndaydı

Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi “2016 Engelsiz Yaşam Fuarı”na katıldı, projelerini tanıttı

08 Aralık 2016 - 14:31
Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi “2016 Engelsiz Yaşam Fuarı”na katıldı, projelerini tanıttı
 
Engelsiz Yaşam Fuarı EYAF  2016, 01 – 04 Aralık tarihleri arasında Yeşilköy - İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Bu sene dokuzuncusu gerçekleştirilen Engelsiz Yaşam Fuarı EYAF 2016’ya 31 Ülkeden toplam 176 kurum ve kuruluş katıldı, 66 ilden 9 bin 412 engelli ve toplam 15 bin 466 kişi ziyarette bulundu.
Alanla ilgili çalışma yürüten kamu kurumları, siyasi partiler, çeşitli sivil toplum kuruluşları, yurtdışı ve yurtiçi medikal firmaları, insan kaynakları danışmanlık firmaları, operatör firmaları, belediyeler ve üniversitelerin katıldığı fuara Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi de bu yıl 7. kez katıldı. Kadıköy Belediyesi standında belediyenin engelliler alanında sürdürdüğü hizmetlerin tanıtımının yanı sıra engelli farkındalığına yönelik empati çalışmaları da gerçekleştirildi.
Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezinin faaliyete geçtiği 26 Şubat 2005 tarihinden bu yana; engelli vatandaşlara ve ailelerine özel eğitim, psikoloji, yaşam koçluğu ve istihdam alanlarında danışmanlık ve yönlendirme; mesleki ve hobi eğitimleri, sosyal etkinlikler, sesli kütüphane hizmeti ve engelsiz taksi hizmeti veriyor. Merkez verilen bu hizmetlerle engellilerin yaşam kalitelerini arttırarak sosyal hayata daha fazla katılmalarını sağlamayı hedefliyor.
Ülkemiz nüfusunun yüzde 12.29’unu engelliler oluşturuyor. Tüm dünyada ve ülkemizde engellilerin, engelsiz bir yaşam sürdürmesi ve hayata uyumu için birçok çözüm, teknoloji ya da ürün tasarlandı ve tasarlanmakta. Gelişmiş ülkelerde var olan yapının aksine ülkemizde engellilerin gerekli ürün ya da hizmetlere kolaylıkla ulaşmasını sağlayacak yeterince aktif referans noktaları bulunmuyor.
Engelsiz Yaşam Fuarı, engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin kendileri için gerekli olan bu ürün, teknoloji ve hizmetlere daha kolay ulaşmalarını sağlamak hedefiyle gerçekleştiriliyor. Ulusal ve uluslararası ölçekte engellilere özel ürün, teknoloji ya da hizmet sunan kurum ve kuruluşların tek çatı altında toplandığı Engelsiz Yaşam Fuarı, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla güçlü bir kamuoyu oluşturarak engelliler adına çözüm üretilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

ENGELSİZ SOSYAL HİZMET
Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi’nin gazetemizle paylaştığı sayısal bilgilere göre merkezde şu ana kadar yapılan hizmetler şöyle:
• 2011 yılından bu yana hizmet vermekte olan Sesli Kütüphane’ye üye 282 görme engelli kullanıcı, kütüphanede seslendirme yapan 610 gönüllü okuyucu ve kütüphanede üretilmiş yaklaşık bin 800 kitap bulunuyor.
• 2005 yılından bu yana hizmet vermekte olan
Engelsiz İş ve İstihdam Birimi aracılığıyla bin 175 engellinin istihdam edildi.
• Engelli Taksi hizmeti ile 2016 yılında 4 bin 884’ü sosyal destek olmak üzere; 2 bin paket hasta bezi, 300 paket hasta temizleme mendili, 220 paket yatak koruyucunun yanı sıra 35 adet hasta karyolası ve farklı kalemlerde 65 adet ortopedik malzeme dağıtımı gerçekleştirildi.
• 2016 yılı içerisinde 10 farklı alanda açılan mesleki ve hobi kurslarına 120’ye yakın engelli genç ve yetişkin birey katıldı.
• Bu yıl 1 - 4 Aralık Engelsiz Yaşam Fuarı’nda belediyenin açtığı stant ile bin 500’e yakın ziyaretçi ile tanışıldı.



 

ARŞİV