Kadıköy'de hastane tepkisi!..

Kadıköy'de Koşuyolu ve çevresindeki devlet hastanelerinin birer birer kapatılmasına tepkili olan mahalle sakinleri, Koşuyolu Kalp Hastanesi’nin de tekrar işlevine kavuşturulmasını istiyor.

12 Ocak 2011 - 09:19

Koşuyolu sakinleri bölgede devlete bağlı hastanelerin sayılarının her geçen süre çeşitli nedenlerle azaltılmasından şikâyetçi. Muhtarından sivil toplum örgütüne, esnafından semt sakinine kadar hemen hemen herkes bölgede yaşanan bu gelişmenin rahatsızlık verici olduğunu belirtiyor. Yıllarca hizmet veren devlete bağlı sağlık kuruluşlarının bölgedeki sayılarının azalmasının kendilerini sıkıntıya soktuğunu vurgulayan semt sakinleri yetkililerin dikkatini çekmek için bir de eylem yaptılar.
Doğma büyüme bir semt sakini olarak hastanelerle ilgili olarak bölgede yaşanan sıkıntıların kendisini de üzdüğünü söyleyen Koşuyolu Mahallesi Muhtarı Taşkın Tuna da Koşuyolu ve civarındaki hastanelerin durumuyla ilgili olarak bilgi verdi. Koşuyolu Kalp Hastanesi ile ilgili olarak Nevcihan Sultan tarafından 1908 tarihinde hastane olması için vakfedilen arazi içindeki tarihi yapıların şu an itibariyle aile hekimliği ve 112 acil servis olarak hizmet verdiğini söyleyen Muhtar Taşkın Tuna, “Diğer kalp hastanesi olarak kullanılan büyük binalar halen boş duruyor. İçindeki yoğun bakım üniteleri ve hastane donanımı adeta çürüdü. Bahçe kısımları bakımsızlıktan perişan oldu hatta bazı yerleri evsizlerin mekânı haline geldi. 1960’lı tarihlerde göğüs hastanesi daha sonraları kalp damar hastanesi olarak hizmet veren bu yerin 2005 tarihinden beri boş olması içler acısı” dedi.
1985 yılından beri üniversite hastanesi olarak hizmet veren Marmara Üniversitesi Hastanesi’nin de Eylül 2010 tarihi itibariyle hizmetini durdurduğunu, Validebağ Öğretmen Hastanesi’nin kısa bir süre önce Üsküdar Devlet Hastanesi’ne bağlandığını, son durumun ne olacağını bilemediklerini belirten Muhtar Tuna, Koşuyolu ve çevresindeki devlet hastanelerinin birer birer kapatılmasına tepkili olduklarını, Koşuyolu Kalp Hastanesi’nin de tekrar işlevine kavuşmasını istediklerini vurguladı.


KOŞUYOLU SAKİNLERİ TEDİRGİN
Kadıköy Belediyesi Koşuyolu Gönüllüleri ise yetkililerin konuya dikkatini çekmek için semt sakinleri olarak 2 bin imza topladılar ve geçtiğimiz günlerde toplanarak eylem yaptılar. Semt sakinleri Koşuyolu ve civarında daha önceden çeşitli nedenlerle taşınan, işlevsizleştirilen ya da kapatılan hastanelerin yıllarca başta bölge halkı olmak üzere İstanbullulara hizmet verdiğini, ancak İstanbullular olarak sıkıntıya düştüklerini belirterek, herkesin özel hastaneye gitme lüksünün bulunmadığına dikkat çekmeye çalıştılar.
Koşuyolu Gönüllüleri olarak yazılı bir açıklama yapan M. Haluk Okumuş, Üsküdar Devlet Hastanesi ile Validebağ Devlet Hastanesi’nin (Eski Öğretmenler Hastanesi) Ağustos 2009’da birleştirildiğini, Validebağ Devlet Hastanesi’nin de tek Başhekimlik bünyesinde Üsküdar Devlet Hastanesi’ne bağlandığını söyledi. Yazılı açıklamasında, “İki hastanenin birleştirilmesindeki ana amaç ve gerekçe verimliliğin arttırılması idi. Ama bu amaç gerçekleşmemiş olup, ek hizmet binası olarak anılan eski Validebağ Hastanesi’nde bulunan, B Blok binası verimsizlik gerekçesi ile kapatılmıştır. Bahsi geçen B Blok, 100 yataklı olup, Göğüs ve Akciğer Hastalıkları ile Fizik Tedavi hizmetini 40 yıldır vermekte olan bir üniteydi. Adı anılan bu iki bölümde yoğun poliklinik yapılmakta ve hastalar özellikle Fizik Tedavi bölümünde tıbbi tedavi olabilmek için 6 ay sonrasına gün almakta idiler. Bu kadar yoğun ve verimli çalışan bu bölümlerin kapatılmasının izahı ne olabilir” dedi.
Validebağ Hastanesi’ne ait 100 yatak kapasiteli tedavi hizmeti veren A Blok Binası’nda ise; Validebağ Öğretmenler Hastanesi, Üsküdar Devlet Hastanesi ile birleşmeden evvel tüm branşların yüzde 80-90 performansla poliklinik, ameliyat ve yataklı tedavi hizmeti verdiğini belirterek aktif bir çalışma sergilediğini, birleşmeden sonra bir yıl içinde bu hizmetlerde yaşanan düşüşün kendilerini endişelendirdiğini belirten M. Haluk Okumuş, yazılı açıklamanın sonuç bölümünde ise sözkonusu bölgede hastane arazilerinin başka amaca tahsis edilmesi ihtimalinden semt sakinleri olarak endişe duyduklarını belirtti.
30.11.2010 tarihinde Sağlık Bakanlığı’na konuyla ilgili bir dilekçe gönderdiklerini ve Bakanlığın da konunun incelenmesi için çalışma başlattığını, bunun memnuniyet verici olduğunu söyleyen Haluk Okumuş, gelişmeleri takip ettiklerini belirtti. 

Mustafa Sürmeli
 


ARŞİV