Kadıköy'de meme kanseriyle mücadele

‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ dolayısıyla Kadıköy Belediyesi Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi çalışmaları ve ay boyunca yapılacak etkinlikler

11 Ekim 2018 - 15:28

Sağlıklı bir Kadıköy için çalışmalarını sürdüren Kadıköy Belediyesi, bünyesindeki sağlık merkezleri aracılığıyla Kadıköylülere koruyucu sağlık hizmetini ücretsiz bir şekilde vermeye devam ediyor. Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olması nedeniyle bu sağlık merkezlerinden biri olan ve açıldığı günden bu güne kadar Kadıköylülere kaliteli ve iyi bir sağlık hizmeti sunan Kadıköy Belediyesi Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi sayfamıza konuk oldu. Kadıköy Belediyesi Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi idari sorumlusu Mine Akın merkezin birimleri ve çalışmaları hakkında bilgi verirken, merkezde Radyoloji Uzmanı olarak görev yapan Doktor Hikmet Karagüllü de meme kanseri, meme kanserinin nedenleri ve erken tanı hakkında aydınlatıcı bilgiler paylaştı.

“KALİTELİ VE İYİ SAĞLIK HİZMETİ VERİYORUZ”

Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi’nin uzman ve alanında deneyimli sağlık ekibi ve son teknolojik cihazları ile Kadıköylülere kaliteli ve iyi bir sağlık hizmeti sunduğunun altını çizen Mine Akın, “Merkezimiz kurulduğu 2011 yılından bu zamana kadar 66 bin 56 kişiye hizmet verdi. Merkezde 48 bin kişiye mamografi, 34 bin kişiyi ise ultrason çekimi yapıldı. 1453 kişiden ise biyopsi istendi ve biyopsilerin sonucunda 650 olguda kanser tespiti yapıldı. Ayrıca kadın hastalıkları polikliniğine gelen 18 bin kadının 12 bin 631’inden smear testi alındı.” diye konuştu. 

“DOKTORLARIMIZ ÇOK DUYARLI”

“Merkezimizin amacı kanser denilen bu kötü hastalığı erken evrede fark edip, tedavi için zaman kazanmak.” diyen Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi idari sorumlusu Mine Akın,  “Merkezimize gelen kadınlara erken teşhisin sağlanması için 40 yaşından itibaren mamografi çektirmelerini öneriyoruz. Kişisel olarak yaptıkları meme kontrolleri yeterli değil o yüzden ileri tetkikler gerekiyor. Bu tetkikler merkezimizde ücretsiz bir şekilde yapılıyor. Yoğun talebin olduğu bir sağlık merkeziyiz. Hafta içinde genel olarak 100 ile 120 hastaya bakılıyor. Doktorlarımız çok duyarlı. Yoğunluğun çok olduğu dönemlerde ultrason çekimlerini azaltmak için bazen cumartesi günleri de çalışıyorlar. Sağlık hizmeti talebinin fazla olması iyi bir hizmet verdiğimizin göstergesi. Bu durum da bizi mutlu ediyor.” dedi.  

“ERKEK HASTALARIMIZ DA VAR”

Erkek hastalarının da olduğuna vurgu yapan Akın, konuşmasına şöyle devam etti; “Onlara da mamografi ve ultrason çekimi yapılıyor. Erkekler meme kanseri olmaz diye bir şey yok. Örneğin kanser hastası olup, tedavilerini bizde yaptıranlar var. O yüzden meme kanseri konusunda bilinçli olmak gerekiyor.”

“DOKTOR VE MERKEZ ÇOK ÖNEMLİ”

Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi’nde Radyoloji Uzmanı Doktor Hikmet Karagüllü, meme kanserinde erken tanının hayat kurtardığına dikkat çekerek, bu nedenle tanıyı koyacak merkezin modern, yeterli teknoloji ile donatılmış, kalite kontrol sürekliliği sağlanmış dijital mamografi ve ultrason cihazları olması gerektiğini belirtti. Mamografinin kanser saptamadaki başarısının cihazın kalitesi kadar konusunda uzman, deneyimli meme radyologuna bağlı olduğunu belirten Karagüllü, meme kanserinin süt bezleri ve süt kanallarını döşeyen hücrelerin anormal çoğalması ile oluşan tümoral oluşum olduğunu söyledi. Hikmet Karagüllü, “Dünyada her 8 kadından biri yaşamının bir döneminde bu kanser türü ile karşılaşıyor.  Dünyada her yıl bir milyon 700 bin kadın meme kanserinden etkileniyor. Meme kanserinin görülme sıklığının artmasına karşılık görüntüleme yöntemlerinin gelişmesi, erken tanı, tedavi yöntemlerinin uygulama alanına girmesi ve düzenli taramalar ile meme kanserine bağlı ölüm oranlarında düşüş de dikkat çekiyor.” diye konuştu.

AKTİVİTE AZLIĞI DA NEDENLER ARASINDA

Doktor Hikmet Karagüllü, meme kanserinin kalıtsal nedenlerin dışında çeşitli risk faktörlerini şu şekilde sıraladı; “İleri yaş (50 yaş üzeri), birinci ve ikinci derece akrabalarda bir veya birden fazla meme kanseri öyküsü, beslenme (yağdan zengin), alkol alımı, geç doğum, emzirmeme, ilk âdetin 12 yaş öncesi olması, menopoza geç girilmesi (55 üzeri) gibi nedenlerle birlikte, menopoz sırasında kullanılan hormon tedavisi (5 yıldan fazla), uzun süreli kullanılan doğum kontrol hapları, fiziksel aktivitenin azlığı ve kilo alınması.”

ŞEKİL BOZUKLUĞUNU DİKKATE ALIN

Meme kanserinin birçok belirtisi olduğuna dikkat çeken Karagüllü, bunları şu şekilde sıraladı:  Meme başında çekinti, düzleşme, kabuk bağlaması, şekil bozukluğu, meme başında akıntı (özellikle kahverengi –kanlı akıntı), memede asimetri ve büyüme, ciltte yara, kızarıklık, morarma, kalınlaşma, çökme, portakal kabuğu görünümü, ödem, şişlik, koltuk altında ele gelen ağrılı ya da ağrısız kitle.”

MAMOGRAFİ EN BÜYÜK YARDIMCIMIZ

Meme kanserinde erken tanının hayat kurtardığının altını bir kez daha çizen Hikmet Karagüllü,  “20 yaşından itibaren kendi kendine aylık meme kontrolü, 1 ile 3 yıl arasında doktor kontrolü yaptırılması ve 40 yaş üzerinde yıllık mamografi taramasından geçilmesi gerekiyor. Bu mücadelede en büyük yardımcımız mamografi. Normalde bir meme kanseri 7-10 yıl aralığında elle hissedilir duruma gelirken, mamografi yöntemiyle ele gelmeden 3-4 yıl öncesinde saptanabilir.”

"GÜZEL GÜNLER BİRİKTİRMEK İÇİN"

Kadıköy Belediyesi, meme kanserinde erken teşhisin önemine vurgu yapmak ve düzenli kontrollerin yapılarak risklerin en aza indirilmesini sağlamak amacıyla her yıl Ekim ayında ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenliyor.‘Güzel Günler Biriktirmek Elinizde’ sloganıyla düzenlenen etkinlikler Moda Parkı, 19 Mayıs Parkı ve Süreyya Operası önünde gerçekleşecek.

KENDİ KENDİNİ MUAYENE EĞİTİMİ VERİLECEK

Kadıköy Belediyesi Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi çalışanları, toplumsal farkındalığı arttırmak için 13 Ekim Cumartesi, 18 Ekim Perşembe ve 24 Ekim Çarşamba günleri 3 farklı etkinlikte kadınlarla bir araya gelecek. Uzman doktor ve hemşireler eşliğinde verilecek, kendi kendini muayene etme eğitiminin yanı sıra, dans gösterileri, origami ile pembe turna kuşu yapımı gibi etkinlikler düzenlenecek.

KADINLARDAN ZUMBA DANSI

13 Ekim Cumartesi Moda Parkı’nda 14.00-16.00 saatleri arasında Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Hemşiresi İsmihan Çalık tarafından “Kendi Kendine Meme Muayenesi” eğitiminin ardından dans hocası Sibel Esen eşliğinde kadınlar hep beraber zumba dansı yapacak. Kadıköylü kadınların dayanışma ile üretim yapmalarına yönelik kurulan Potlaç Dayanışma Ağı’nın el ürünleri de Moda Parkı’nda kurulan stantlarda satışta olacak. Etkinlik alanındaki ağaçlar, kadınların el emeği ile hazırladığı rengarenk motiflerle donatılacak.

PEMBE TURNA KUŞU YAPILACAK

18 Ekim Perşembe saat 13:00-15:00 arasında 19 Mayıs Mahallesi’nde Doktor Serap Akın‘kendi kendine meme muayenesine’ yönelik bir söyleşi düzenleyecek. 24 EkimÇarşamba, saat 14:00-16:00 arasında ise Süreyya Operası önünde Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi dans gösterisi sunacak. Meme kanserine dikkat çekmek isteyen kadınlar, Japon kağıt sanatı origami yöntemi ile ‘Pembe Turna Kuşu’ yapacak.

Kadıköy Belediyesi Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi

Adres: Dumlupınar Mah., Dr. Erkin Cad. No:44 Fikirtepe, 34720 Kadıköy/İstanbul

Telefon(0216) 565 66 16


ARŞİV