Kadıköy'e yeni hastane yapılacak

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yeniden yapılacak. Yeni hastanenin proje çizim ihalesi tamamlandı. 2011 yılı Kasım ayından sonra inşaat ihalesi başlatılacak.

25 Kasım 2010 - 09:59


Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy ve civarı geliştikçe çeşitli kurumlarda da büyüme ve hizmet potansiyelini arttırma ihtiyacı doğuyor. Bu kurumlardan biri de Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Yaklaşık 40 yıla varan hizmet süresiyle Kadıköy ve Marmara Bölgesi’nde yıllardır sağlık hizmeti veren Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin artık miadını doldurduğunu söyleyen Hastane Başhekimi Prof. Dr. Hamit Okur, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yeniden yapılacağını açıkladı. Yaşanan depremler, artan nüfus, geçen süreye bağlı olarak yapısal dayanıklılığın azalması gibi nedenlerle Bakanlığın aldığı kararla Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yeniden yapılacağını açıklayan Prof. Dr. Hamit Okur, yeni hastanenin proje çiziminin resmen başladığını söyledi. Konuyla ilgili Gazete Kadıköy’e bir açıklama yapan Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hamit Okur, “Bilindiği üzere Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanemiz yaklaşık 40 yıldır hizmet veriyor. Geçen süre içerisinde depremler geçirdi. Zaman olarak da miadını doldurmak üzere olan bir hastane. Bakanlığımız eski hastanelerin yenilenmesi konusunda ciddi bir çalışma yapıyor. Anadolu’da birçok hastane yenilendi. İstanbul’da da yenilenenler var. Bu kapsamda Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin de yeni bir hastanede hizmete devam etmesi konusunda Bakanlığımız karar aldı. Bu görüş doğrultusunda gerekli çalışmalar yapıldı. Neticede proje ihalesi Özel İdare’ye bağlı İstanbul Proje Koordinasyon Merkezi tarafından yapıldı. Bu proje ihalesi sonuçlandı. Şu anda Göztepe’ye yeni bir hastane yapılması için proje çalışmaları resmen başlatıldı” dedi.

ÇAĞIN KOŞULLARINA UYGUN BİR HASTANE OLACAK

Yapılması planlanan hastane ile ilgili bilgileri sıcağı sıcağına Gazete Kadıköy okurlarıyla paylaşan Başhekim Prof. Dr. Hamit Okur, yeni hastane projesinin yıllarca sağlığa hizmet etmiş birisi olarak kendisini heyecanlandırdığını belirterek, “Yeni hastanemiz ilk planda 800 yataklı ancak 1200 yatak kapasitesine ulaşabilecek kapasitede inşa edilecek. Mevcut hastanemiz 750 yataklı ama yetersiz. Tek ya da iki yataklı hasta yatacak şekilde yapılanma sözkonusu. Doluluk oranımız oldukça yüksek. Yatak sayımız yetmiyor. Nüfus artışını düşünürsek 800 yatak bizim için yetersiz. 1200 yatak sağlık ihtiyaçlarını karşılar diye düşünüyoruz” dedi.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları hastanesi olarak Marmara Bölgesi’nde bir referans merkezi olduklarını, geçmişte olduğu gibi günümüzde de bu konuda tedavi olmak üzere Marmara Bölgesi’nin değişik illerinden hastaların kendilerine yönlendirildiğini söyleyen Prof. Dr. Hamit Okur, “Çocuk endokronoloji, çocuk gastroentroloji, çocuk kardioloji gibi çocuk özel branşlarımızda da hizmet veriyoruz. Yan dal branşlar diye tabir ettiğimiz özel branşların bir çoğunda yatak azlığı nedeniyle hasta yakını sıkıntısı var. Bu nedenle yeni hastane projemiz kapsamında ayrı bir çocuk hastanesi projemiz de var. Bu çocuk hastanesi hem eğitim hem de hizmet verecek dört dörtlük bir hastane olacak. Bu açıdan 200 yataklı bir çocuk hastanesinin de yapılması planlanıyor. Yeni hastane projesinde laboratuvar, görüntüleme, kemoterapi, kemik iliği, organ nakli gibi birimlerin hepsi bulunacak. Yine ilave olarak özellikle Marmara Bölgesi’nde Anadolu Yakası’nda deneysel araştırma merkezi yok. Bu konuda Türkiye çapında benim ciddi bir tecrübem söz konusu. Yeni hastane projesinde tıbbi araştırmalara imkân sağlayacak bir araştırma merkezi de düşünüyoruz. Burada özellikle deney hayvanları üzerinde yapılacak araştırmalar gerçekleştirilecek. Uluslararası standartta akredite olmuş bir araştırma merkezi bu projemizde yer alacak. Onu da gerçekleştirdiğimizde hem eğitim hem araştırma yönünde büyük bir ihtiyacı karşılayacağız” diye konuştu.

HİZMETTE AKSAMA YAŞANMAYACAK

Şu anda projenin çizim aşamasının sürdüğünü belirterek önlerinde 400 günlük bir süre bulunduğunu, 2011 Kasım ayında projenin süresinin dolarak, inşaat ihalesi sürecinin başlayacağını anlatan Prof. Dr. Okur, “İnşaat ihalesi için şu anda uluslararası kredi sağlanmış durumda. Bakanlık düzeyinde de kredi çalışmaları devam ediyor. Hastanenin yapım aşaması sırasında mevcut hastane hizmetine devam edecek ve vatandaşların sağlık konusunda sıkıntı yaşamaması da sağlanmış olacak. Hastalarımızı hiçbir zaman yüzüstü bırakmak istemeyiz. Kısım kısım bölümler tamamlandıkça yeni bölümlere geçiş olacak. Hizmet aksamadan yeni hastanemizin yapımı gerçekleşecek” diyerek vatandaşları rahat olmaları konusunda bilgilendirdi.
Yeni hastanenin yaklaşık 4 yıl sonra hizmete gireceğini tahmin ettiğini belirterek, bu süreçte mevcut hastanedeki fiziki şartların, olumsuzlukların düzelmesi için de çalışmaların devam edeceğini söyleyen Okur, “Önemli olan bizden hizmet alan hastalarımızın refahı, konforu, mutluluğu. Hemen hemen bir çok kliniğimizi zaten bu bağlamda yenilemiştik” şeklinde açıklamada bulundu.

YENİ HASTANE NASIL OLACAK?

Yeni hastane kapalı ve açık alan bakımından mevcut olan hastaneden daha büyük olacak. Hizmet kapasitesi de bu büyüklüğe bağlı olarak artacak. Yeni projede poliklinikler de yeni hastane içerisinde yeralacak. Hastalar mağdur olmadan geldiği yerde poliklinik hizmeti alıp, yatması gerekirse yatışları yapılacak, her türlü tetkikleri aynı merkezde yapılıp, sağlıklı bir şekilde evine gönderilecek.
Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Müdürü Ömer Şahan da hastanede hizmetin aksamadan daha iyi verilmesi için gecesini gündüzüne katarak çalışanların başında gelen isimlerden biri. Yeni hastane binası ile bu süreci en iyi şekilde tamamlamış olacaklarını belirten Şahan, yeni hastanenin herkese hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. Genç yönetici Anadolu ve İstanbul’da farklı büyük hastanelerde ve kurumlarda yöneticilik kariyerine sahip tecrübeli bir isim. Randevu alma konusunda da açıklamada bulunan Şahan, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kolay randevunun alınabildiği hastanelerden biri olduğunu belirtti. Yeni hastane projesiyle ilgili olarak da bilgi veren Şahan mevcut hastanenin, hizmete açıldığı 1970’li yıllarda İstanbul’un nüfusunun 2 buçuk milyon olduğunu şimdi ise sadece hastane bölgesinde yaşayan insan sayısının 3 milyona ulaştığını, dolayısıyla yeni bir hastaneye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
 


ARŞİV