Kadıköy'de Dünya Hepatit Günü etkinliği

Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi yanında, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü etkinliği gerçekleştirildi; etkinliğe gönüllüler, doktorlar ve ilaç firmaları katıldı

31 Temmuz 2015 - 11:41
Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi yanında, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü etkinliği gerçekleştirildi; etkinliğe gönüllüler, doktorlar ve ilaç firmaları katıldı

Resul KABOĞLU

Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından “Dünya Hepatit Günü” olarak belirlenen 28 Temmuz’da, bütün dünya ile birlikte, Kadıköy’de de etkinlikler yapıldı. Hep Yaşam Derneği öncülüğünde düzenlenen Viral Hepatitle Savaşım Derneği ve Türk Karaciğer Vakfı tarafından desteklenen etkinliklere yoldan geçenler ilgi gösterdi.
Beşiktaş İskelesi yanında kurulan çadırda başlayan etkinlik kapsamında, hekimler tarafından halka biligilendirme yapıldı. Ayrıca hastalıklara dikkat çekmek amacıyla pantomim gösterisi, Hepatit C ilacının ücretsiz verilmesi için imza kampanyası, hastlıklarla ilgili broşür dağıtımı, selfie noktasında fotoğraf çekimleri, çocuklara yönelik sürprizler, şapka rozet vb dağıtımı yapıldı.
BU ETKİNLİK KUTLAMA DEĞİL
Dünyada yaklaşık 400 milyon Hepatit B, 170 milyon da Hepatit C taşıyıcısı veya hastası bulunduğunu söyleyen Viral Hepatit Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, bu etkinliğin bir kutlama olmadığını vurgulayarak Hepatit hastalığı hakkında bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak istediklerini belirtti. Tabak, ülkemizde HBV sıklığının yüzde 4, HCV sıklığının ise yüzde 1 olduğunu belirterek yaklaşık 3 milyon Hepatit B ve 600 bin Hepatit C hastası olduğunu söyledi. Tabak şunları söyledi: “Hepatit C hastalarımıza tanı konulduğunda yüzde 20’si ileri evrede sirotik olgu ve  zaman içinde de karaciğer kanserine dönüşebililiyor.” Türkiye’de hepatitin bir yıl içinde 5 ila 10 bin arasında kişinin ölümüne sebep olduğunu belirten Prof. Dr. Fehmi Tabak, Hepatit hastalığının erken teşhisinde, ilaç tedavisi ve aşı tedavisi ile 2 - 3 ay içinde hastalığın tamamen iyileşebileceğini söyledi.
PAHALI İLAÇLAR
Şu anki problemin pahalı ilaçlar olduğunu belirten Doktor Tabak şunları söyledi: “Bu yeni tedaviler çok iyi sonuçlar vermesine ve ülkemiz dahil tüm dünyada ruhsat almasına karşın maalesef bugün için hastalarımız bu ilaçlara ulaşamamaktadır. Geri ödeme kurulu SGK, henüz bir yıldır beklememize rağmen bu ilaçların geri ödemesini tanımlayamamıştır. Bizim hastalarımızın beklemeye tahammülü yok, Hepatitli bir hasta, kanser, karaciğer hastalığından, romatlojik bir hastalıktan değersiz değildir. Siroz olan, ileri safhaya giden veya siroz nedeniyle karaciğere nakil olmuş hastalıklarda, Hepatit C hastalığı alevlenebilir. Bu ilaçları alınması lazım, her geçen gün hastalarımız kaybediyoruz. Bu işin şakası yok. Ruhsatı olan bir ilacın bir an evvel  geri ödemesi tanımlanmalıdır. Hepatiti takip eden hekimler olarak bu yükü çekmek zorunda değiliz.”
HEPATİT İÇİN SARIYLA AYDINLATILDI
Etkinlik dahilinde Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, saat 21:00-22:00
arasında Dünya Hepatit Günü nedeniyle hepatit hastalığına dikkat çekmek için sarı ışıkla aydınlatıldı.


ARŞİV