Kadıköylü kadınlar için“Menopozu Beklerken” başladı

Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği de “Şeker Okul”, “Torunumu Beklerken” ve “Gebe Okulu” gibi Kadıköylülere aydınlatıcı bilgiler veren projelerine bir yenisini daha ekleyip, “Menopozu Beklerken” projesini başlattı

19 Ekim 2018 - 13:59

Kadıköy’de yaşayan 40 ile 55 yaş arasındaki kadınlara menopoz dönemi ve bu dönemin getirdiği sorunlarla baş etme becerisi kazandırılmasının hedeflendiği projede, yaşlılık döneminde görülebilecek birçok kronik hastalığın önüne geçilerek kadınların yaşam kalitesinin artırılması amaçlanıyor. Bu amaçla haziran ayına kadar her ay düzenli olarak yapılacak bir eğitim programı hazırlandı. Program kapsamında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Nilgün Tandoğan, “Menopoz Döneminde Kadın Sağlığı- KKMM (Kendi Kendine Meme Muayene), Uzman Fizyoterapist Naziye Ceyhan, “Menopoz Döneminde Egzersizin Önemi ve Egzersiz Uygulamaları”, Uzman Doktor Ayşe Gül Karaçam “Menopoz Dönemi Diğer Hastalıkları”, Diyetisyen Figen Fişekçi Üvez “Menopoz Döneminde Kilo Kontrolü” ve Uzman Psikolog Tuğba Keloğlu da “Menopoz Döneminde Ruh Sağlığı” konusunda aydınlatıcı ve yol gösterici bilgiler paylaşacak. 

EĞİTİM PROGRAMININ İLK SEMİNERİ

“Menopozu Beklerken” projesinin ilk eğitimi ise 15 Ekim Pazartesi günü Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Toplantı Salonu’nda verildi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Nilgün Tandoğan, katılımcılara “Menopoz Döneminde Kadın Sağlığı” hakkında önemli bilgiler verdi. Tandoğan, menopozu yumurtalık fonksiyonlarının kaybı sonucu adetlerin sona ermesi olarak tanımladı. 

Nilgün Tandoğan, menopoza etki eden faktörleri şu şekilde sıraladı; “Genetik yapı, beslenme, alkol ile sigara, ırk ve doğurganlık.” Menopozun çeşitlerinin doğal ve cerrahi olduğunu söyleyen Tandoğan, “Menopozda teşhis yöntemleri olarak hasta yakınmaları, vajinal muayene ve ultrason, smear, mamografi, hormon tahlilleri ve biyokimyasal tetkikler dikkate alınıyor. Bu dönemde ateş basmaları, çarpıntı, uykusuzluk, sinirlilik, depresyon, unutkanlık, halsizlik, hipertansiyon, vajinal kuruluk, cinsel istekte azalma, kemik erimesi, idrar yolu enfeksiyonu ve idrar kaçırma ile hazımsızlık ve kabızlık görülebilen sorunlar arasında yer alıyor” dedi. 

KALP KRİZİ RİSKİ ARTAR

Menopozda östrojen hormonunun azalması nedeniyle inme ve kalp krizi riskinin arttığına dikkat çeken Uzman Doktor Nilgün Tandoğan, konuşmasına şöyle devam etti; “Kemik erimesi hızlanır. (Menopozun ilk 5-8 yılında kemik kaybı yılda % 4-8, daha sonra bu oran azalarak %1’e iner.) Bir kadın 75 yaşına geldiğinde ortalama olarak 35 yaşındaki kemik dokusunun %30'unu kaybetmiş olur.”

SİGARA İÇİLMEMELİ VE SAĞLIKLI BESLENİLMELİ

Menopozda sağlıklı olmak için düzenli egzersiz yapmanın önemli olduğuna değinen Doktor Tandoğan, ayrıca sigara içilmemesi, kafeinin, şekerin ve tuzun kısıtlanması ve sağlıklı beslenilmeli gerektiğine işaret edip, gerekli olduğu takdirde ise bazı vitamin ve kalsiyum gibi minerallerin kullanılabileceğini ve hormon tedavisinin yapılabileceğini söyledi. Uzman Doktor Nilgün Tandoğan eğitim semineri boyunca katılımcıların sorularına da yol gösterici cevaplar verdi. 


ARŞİV