Kadıköylü sağlıkçılar Tıp Bayramı’nı kutladı

14 Mart Tıp Bayramı Kadıköy Belediyesi ve İstanbul Tabip Odası’nın düzenlediği ortak etkinlikle kutlandı. Etkinlikte konuşan TTB Merkez Konsey Üyesi Prof. Dr. Taner Gören “Halk sağlığı sorunlarını, hep birlikte çözeceğimize inanıyorum” dedi

15 Mart 2018 - 11:37

Tıp alanında çalışan doktor, hemşire ve sağlık görevlileri için önemli bir gün olan 14 Mart Tıp Bayramı Kadıköy’de kutlandı. Kadıköy Belediyesi ve İstanbul Tabip Odası’nın birlikte organize ettiği ve Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi Zübeyde Hanım Kokteyl Salonu’nda gerçekleşen kutlamaya; Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Onur Temurlenk, TTB Merkez Konsey Üyesi Prof. Dr. Taner Gören, Prof. Dr. Korkmaz Altuğ, İstanbul Tabip Odası Emekli Hekimler Komisyonu Başkanı Dr. Erdinç Köksal, hekimler ve  Kadıköy Belediyesi'ne bağlı polikliniklerde görev yapan sağlık çalışanları katıldı.

“TAKDİR EDİLMESİ GEREKİYOR”

Etkinliğin açılış konuşmasını Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Onur Temurlenk yaptı. Sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çeken Temurlenk, “Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını yakından takip ediyoruz. Ağır çalışma koşulları, bilinçsiz hasta ve hasta yakını şiddetiyle karşılaşan hekimlerimizin, tüm sağlık emekçilerinin her koşulda hizmet sunmasının takdir edilmesi gerekiyor. 14 Mart’ı tam anlamıyla bayram havasında kutlamanızı diliyorum.” diye konuştu.

“SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ”

Temurlenk’in ardından TTB adına Prof. Dr. Taner Gören konuşma yaptı. Emekli hekimlerin sorunlarına dikkat çeken Gören, “Emekli hekimlerin durumuyla ilgili gerçekten çok ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bunları bu vesileyle tabii ki dile getirmek zorundayız. Yeni mezun olduğum zamanları hatırlıyorum, eski hekimler daha güzellerini yaşamışlardı. Tıp Bayramı bayram havasında kutlanırdı ama biz uzun zamandır Sağlık Haftası adı altında sorunlarımızı konuştuğumuz bir süreç olarak geçiriyoruz Tıp Bayramı’nı.” dedi.

Türk Tabipleri Birliği olarak sağlık çalışanlarının sorunlarını çözmeye çalıştıklarını söyleyen Gören, “Biz çok mutluyuz çünkü gençler yetişiyor. Halk sağlığı sorunlarını hep birlikte çözeceğimize inanıyorum. Bu nedenle umudumuzu hiçbir şekilde kaybetmeyeceğiz. Sorunları konuştuğumuz değil, birbirimizle sohbet edeceğimiz bayramların gelmesini diliyorum.” diye konuştu.

“14 MART İŞGALE KARŞI AYAKLANMADIR”

İstanbul Tabip Odası Emekli Hekimler Komisyonu Başkanı Erdinç Köksal ise 14 Mart Tıp Bayramı’nın sadece doktorların değil tüm sağlık çalışanlarının bayramı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Bu ülkede doğduk, bu ülkenin okullarında okuduk, bu ülkenin tıp fakültelerini bitirdik ve doktor olduk. Bu ülkenin işçisine, memuruna, amirine, askerine hizmet ettik ve ediyoruz. Âmâ birileri diyor ki; ‘Türk Tabipler Birliği’ndeki Türk kelimesini kaldıracağız.’ Kaldıramazsın, yüreğimizden kaldıramazsın.”

Adı Kadıköy’le özdeşleşen Prof.Dr. Korkmaz Altuğ da şöyle konuştu: “Değerli arkadaşlarım bugün yalnız Tıp Bayramı değil, benim için daha kıymetli hepiniz için de böyle olsun. 14 Mart’ta İstanbul işgal altındaydı. Buna rağmen ilk defa tabipler kıyafetleriyle sokağa çıktılar ve işgale karşı yürüdüler. 14 Mart bu manasıyla işgale karşı bir ayaklanmadır.”

HEKİMLER NE DİYOR?

Gazete Kadıköy olarak kokteyle katılan hekimlerle konuştuk. Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği’nde görev yapan Dr. Volkan Karalök, 14 Mart’ın bayram havasında kutlanamadığını ifade ederek şöyle konuştu: “Sağlık sistemine  erişemeyen, sağlık güvencesi olmayan ve özel hastanelere de gidemeyen çok fazla hasta olduğu için faydalı bir görev üstlendiğimi düşünüyorum. Hasta yoğunluğu olarak devlet hastanelerine göre avantajlı durumda olduğumuz için hastalarımıza daha fazla vakit ayırıp, onlarla daha uzun vakit geçirebiliyoruz. Ama devlet hastanelerinde yoğun mesaiyle çalışan arkadaşlarımızdan ciddi şikayetler duyuyoruz ve bu hastalara yaklaşımda da zorluklar yaşanıyor. Sağlık çalışanları da bu zorlukları aşmaya çalışıyor. Ciddi bir bayram havası yok ama Kadıköy Belediyesi’nin böyle bir etkinlik düzenlemesi bize motivasyon sağlıyor.”

 35 yıllık hekim olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Nahide Görün de 14 Mart’ın mesleki mücadele ve farkındalık günü haline geldiğini vurgulayarak, duygularını şu sözlerle dile getirdi: “35 yıl boyunca hekimlik yaptım. Yoğun, yorucu ve duygusal anlar yaşadığımız bir mesleğimiz var. Şimdiki koşullar daha iyi diyemeyeceğim. Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde asistanken ve Hacettepe’de öğrenciyken hakikaten bayram gibi kutlardık, balolarımız olurdu çok coşkuluydu. Ama son yıllarda kesinlikle bir bayram havasında değiliz.”

SORUNLARIN GÖLGESİNDE 14 MART

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Türkiye’de hekimlerin maruz kaldığı hak ihlallerinin derlendiği bir rapor hazırladı. Bingöl’ün hazırladığı raporda son 5 yılda sağlık çalışanlarına 46 bin 361 sözlü ve fiili saldırı olduğuna dikkat çekildi ve şu verilere yer verildi:

  • Türkiye’de 141 bin 259 doktor görev yapıyor ve 1 doktora 572 hasta düşüyor.
  • Türkiye’de 10 bin kişiye yaklaşık 17 doktor düşerken, bu rakam OECD ülkelerinde 10 bin kişiye 30 hekim civarında.
  • Türkiye, kişi başına düşen hekim sayısında Güney Afrika, Endonezya gibi ülkelerle birlikte en alt sıralarda yer alıyor.
  • Türkiye’de tıp fakültelerinde okuyan 38 bin 725 bin erkek, 37 bin 231 kadın olmak üzere toplam 75 bin 956 tıp fakültesi öğrencisi bulunuyor. Mevcut tıp fakültelerinde ise toplam 13 bin öğretim üyesi görev yapıyor.
  • Sadece 2015 yılında günde ortalama 33 sağlık çalışanına şiddet vakası kayıtlara geçti Bu olayların 10’u fiziksel, 23’ü ise sözel şiddet. Son 5 yılda sağlık çalışanlarına yönelik sözlü ve fiili 46 bin 361 şiddet vakası kayıt altına alındı.

ARŞİV