Kadın sağlığında dev adım atıldı

Birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da öncü projelere imza atan Kadıköy Belediyesi, yine bir ilki gerçekleştiriyor.

17 Kasım 2011 - 13:17

Meme kanserinin dünyada görülme sıklığı gittikçe artıyor. İstatistiklere göre her 8-9 kadından biri bu kanser türüne yakalanıyor. Ancak hastalığın görülme sıklığının artmasına karşın erken tanı ve doğru tedavi ile ölüm oranları düşüyor. Yani meme kanserinde düzenli yıllık takip yapılması hayat kurtarıyor. Bu nedenle yetişkin her kadının düzenli olarak kontrol yaptırması gerekiyor. Ancak Türkiye gibi sağlık sisteminin yeterince gelişmediği bir ülkede, bu tetkikleri ve tahlilleri yaptırmak o kadar da kolay değil. Kadınların ya uzun süren kuyruklara girmeleri ya da bunun için ciddi bir bütçe ayırmaları gerekiyor. Öte yandan kadınların büyük çoğunluğunda maalesef ki bu konuda bir bilinç de yok.

 KADIN SAĞLIĞI İÇİN EL ELE...
 İşte tam da bu noktada devlete büyük iş düşüyor. Ancak merkezi hükümetlerin bu ihtiyacı karşılayamadığı durumlarda ise yerel yönetimler devreye giriyor. Bu sorumluluğun farkında olan Kadıköy Belediyesi, kadın sağlığı konusunda dev bir adım attı. Kadıköylü kadınlara tamamen ücretsiz olarak hizmet veren Kadıköy Belediyesi Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi’ni sessiz sedasız hizmete soktu... Böylece İstanbul'da ilk kez bir ilçe belediyesi böylesine önemli bir hizmet verecek bir merkeze sahip oldu. Merkezin resmi açılışı ise 24 Kasım Perşembe günü saat: 13:00'te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yapılacak.
 BÜTÜN HİZMETLER ÜCRETSİZ
 Dumlupınar Mahallesi'nde 3 katlı bir binada bulunan Kadıköy Belediyesi Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi'nde; 2'si radyalog, 1'i kadın doğum uzmanı, 1'i de pratisyen hekim olmak üzere toplam 12 kişilik ekip görev yapıyor. Merkez; kadın hastalıkları, meme muayenesi, mamografi, ultrason ve smear olmak üzere 5 ana bölümde hizmet veriyor. Merkezin adından da anlaşıldığı gibi ana başlık mamografi. Amaç; Kadıköy'de yaşayan sosyo-ekonomik düzeyi düşük, kadın hastalıkları konusunda bilinç geliştirememiş kadınlarda farkındalık yaratmak. Bu kapsamda Kadıköy'deki her mahalleye özel günler düzenlenecek. Bu mahallede yaşayan kadınlar merkeze gelerek başta mamografi olmak üzere kadın sağlığı ile ilgili tüm testlerini ücretsiz olarak yaptırabilecekler. Merkeze gelemeyecek durumda olan mahalle sakinleri için de Kadıköy Belediyesi yine ücretsiz araç tahsis edecek. Merkezde ayrıca ultrason ve rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde önemli rol oynayan smear testi gibi diğer tetkikler de yapılıyor.
27 Eylül’de kapılarını açan merkezde bugüne kadar, 469 kadına 983 tetkik ve tahlil yapıldı.
 TAKİPLER SÜRECEK
 Kadıköy Belediyesi Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi’nin bir önemli özelliği de merkeze gelen kadınların sağlık durumlarının düzenli olarak takip edilecek olması. Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. Zeynep Süzme, merkeze gelen kadınları kayıt altına alıp, her yıl yapılan testlerin tekrarının gerçekleştirileceğini belirterek, “Meme ve rahim ağzı gibi kanser türlerinde düzenli ve takip yapılmasının, ölüm oranlarını yaklaşık yüzde 75 oranında azalttığı düşünülürse, bu takiplerin önemi ve gerekliliği de ortaya çıkıyor. Bu yüzden biz kendileri takip etmeseler bile kayıt alarak, randevu tarihlerini hatırlatarak merkezimize davet edeceğiz” dedi.
 BAŞKAN ÖZTÜRK: ‘EN SON TEKNOLOJİK CİHAZLARI ALDIK’
 Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, sağlık alanında yaptıkları hizmetlere bir yenisini daha eklediklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Kadıköy, kadın sağlığı konusunda çok önemli bir merkeze kavuşuyor. Kadıköy Belediyesi Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi'ni, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte açacağız. Bu önemli merkezimizi Sayın Genel Başkanımızla birlikte açmamız, sosyal belediyeciliğe partimizin de verdiği önemi gösteriyor. Ülkemizde son yıllarda kanser vakaları süratle artıyor. Meme kanseri de özellikle kadınlarımızın en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldi. Bu konudaki tetkiklerin pahalı olması ve bilinçsizlik nedeniyle teşhiste geç kalınıyor ve ne yazık ki kötü sonuçlar meydana geliyor. Bu nedenle merkezimizde, başta sosyo-ekonomik düzeyi düşük kadınlarımızın hizmet almasını sağlayacağız. Merkezimizi kurarken bu alandaki en son teknolojik cihazları almaya önem verdik. Kanserde tedavide büyük önemi olan erken teşhisi de bu gelişmiş cihazlarla sağlamış olacağız. Kadınlarımızın böylesine önemli bir konuda bilinçlenmesi şart. Biz de merkezimizle bu konuda öncü olmaktan mutluyuz. Kadınlarımıza çağrı yapıyorum, bu konuda ihmalkâr davranmasınlar, merkezimize gelip muayene olup, tetkik ve tahlillerini yaptırsınlar.”
 
“Meme dokusunun röntgen ışınları ile incelenmesi yöntemi”' olarak tanımlanan mamografi, meme kanserinin teşhisi için çok önemli bir radyoloji tetkiki olarak dikkat çekiyor. Mamografi tarama veya tan amaçlı yapılabilir. Tarama amaçlı mamografi, hiçbir şikâyeti olmayan kişilere yapılır. Ele gelmeyecek kadar küçük boyutlardaki kitleler, mamografide görülür. Tarama mamografileri bu nedenle önemlidir. Bazı tipler ise mamografide görülmez fakat ele gelebilir. Bu nedenle kendi kendine meme muayenesi, doktorun meme muayenesi ve mamografi birlikte yürütülmelidir. Araştırmalara göre 40 yaş üstündeki kadınlar her yıl düzenli olarak mamografi çektirmeli.
 
Meme kanserinden korunmak için!
 
-      Alkol ve sigara ile vedalaşın!
-      Düzenli egzersiz yapın!
-      Memelerinizi her ay kontrol edin!
-      Doktor muayenenizi olun!
-      Mamografi çektirin!
 
 
Kadıköy Belediyesi Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi
Dumlupınar Mahallesi Dr. Erkin Cad. / 2
Telefon: 0 216 565 66 16
www.kadinsagligimerkezi.org

ARŞİV