Kan verip, kalplerde KAL'dılar

Kadıköy Anadolu Lisesi’nde düzenlenen kan bağışı kampanyasında, 100’ü aşkın veli, öğretmen ve öğrenci kan verdi

08 Mayıs 2017 - 10:04

Kadıköy Anadolu Lisesi, Kadıköy Belediyesi ve Kızılay iş birliğiyle, “Kan ver, kalplerde KAL” sloganıyla, 5 Mayıs Cuma günü, Kadıköy Anadolu Lisesi’nin bahçesinde kan bağış etkinliği düzenlendi. 100’ü aşkın veli, öğretmen ve öğrencinin kan verdiği etkinlik, lise dengi okullarda düzenlenen etkinliklerde verilen kan ünitesi rekorunu kırdı. Etkinliğin gerçekleşmesinde öncü olan KAL öğrencisi Beyda Gümüştaş, etkinliğin oluşum sürecini, Kızılay Kadıköy Şubesi Başkanı Numan Hocaoğlu ise Kadıköy’ün kan bağış dosyasını gazetemize anlattı.

REKOR KAL’DA KIRILDI

Kızılay Kadıköy Şubesi Başkanı Numan Hocaoğlu’nun aktardığına göre, kan verme şartlarından biri 18 yaşını doldurmak olduğundan liselerde düzenlenen kan bağış etkinliklerinde öğrencilerin çoğu kan veremiyor. Fakat Kadıköy Anadolu Lisesi’nde diğer liselerden farklı olarak eğitim süresi hazırlıkla birlikte beş sene. Yani son sınıf öğrencilerinin tümüne yakını reşit. Bu da Kadıköy Anadolu Lisesi’nde gerçekleşen kan bağış organizasyonunda alınan kan ünitelerinin 100’ü aşarak rekor kırmasına sebep oldu.

ETKİNLİK GELNEKSELLEŞECEK

Etkinliğin yapılmasında öncü olan isim Kadıköy Anadolu Lisesi 10.sınıf öğrencisi Beyda Gümüştaş. Gümüştaş, okulun hazırlık sınıfının olmasından kaynaklı birçok kişinin kan verebileceğini düşünerek Kızılay’a mail atmış. Kızılay’dan olumlu yanıt alan Gümüştaş, ziyaret ettiği Kadıköy Belediyesi’nden de destek alarak organizasyona başlamış.

Gümüştaş, etkinliğin sadece bu seneyle sınırlı kalmaması gerektiğini ve etkinliği gelenekselleştirmek istediklerini söylerken, Kızılay Kadıköy Şube Başkanı Numan Hocaoğlu “Bu sadece başlangıç. Bu organizasyona artık start verilmiştir. Bundan sonra yılda bir veya iki kere en az bu kadar kan alacağız” sözleriyle etkinliğin gelenekselleşeceğini dile getirdi.

“TIRAŞ” EĞLENDİRDİ

Etkinliğin ardından kurulan sahneye çıkan, okuldaki öğrencilerin kurduğu müzik grubu “TIRAŞ” katılımcıları eğlendirdi. Gitarda Kutay Düzel ve Mert Çorumlu, basgitarda Mert Mıcık, bateride Şan Altaş ve vokalde Kutay Kurtaş’ın yer aldığı grubun üyeleri böyle anlamlı bir etkinlikte görev aldıkları için çok mutlu olduklarını dile getirdi.

İSTANBUL’UN BİRİNCİSİ KADIKÖY

Hocaoğlu, İstanbul’un en çok kan veren ilçesinin Kadıköy olduğunu söylerken, 2017’nin ilk dört ayında toplam 10 bin ünite civarında kan verildiğini belirtti: “Kadıköy’ün ulaşımda bir transfer noktası olma özelliğini kullanıyoruz. Onun dışında Kadıköy halkımız çok duyarlı. Sadece kan konusunda değil. Kızılay’ın tertiplediği diğer yardım kampanyalarına da yoğun ilgi gösteriyorlar. Kadıköy her sene kan ünitesi sayısında İstanbul birincisi oluyordu. İlk 4 ayın rakamları gösteriyor ki Kadıköy birinci olmakla kalmayacak, farkı epey açacak. Kadıköy halkımıza teşekkür ediyorum.”

RAMAZAN’A DİKKAT

Hocaoğlu, Ramazan ayının yaklaştığını hatırlatarak, geçtiğimiz senelerde Ramazan ayında oruç tutulması sebebiyle kan alımlarında düşüş olduğunu belirtti. Bununla ilgili önlemlerini aldıklarını belirten Hocaoğlu, Rıhtım’da bulunan kan alım araçlarının iftardan sonra 10’a kadar açık olduğunu, herkesin duyarlı davranarak Kadıköy’de bulunan kan alım merkezlerine gelip kan vermelerini istedi.

SİZ DE UMUT OLABİLİRSİNİZ

Siz de kan vererek birçok insana umut olabilirsiniz. Kadıköy’de Kızılay’ın iki tane sabit, iki tane gezici kan bağış noktası bulunuyor. Sabit kan bağışı alınan yerlerin biri İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na bitişik şekilde Rıhtım Caddesi yönünde yer alırken, diğer kan bağış noktası Beşiktaş-Adalar İskelesi’nin karşısında metro çıkışında hizmet veriyor. Kan bağış noktaları her gün 10.00’dan 20.00’ye kadar açık. Sabit noktalara uzakta oturan Kadıköylüler de  (0216) 336 05 66’nolu numaradan gezici araçların hangi semtte olduğunu öğrenebilirler.

KAN ALARMI KALKTI

Kızılay Kadıköy Şube Başkanı Numan Hocaoğlu, ocak ayında gazetemize verdiği son demeçte, kan stoklarının yetersiz olduğunu belirterek kan alarmı verildiğini dillendirmişti. Hocaoğlu, geçen zaman içerisinde kan alarmının kaldırıldığını ve rakamların çok iyi yönde arttığını vurgulayarak, gazetemizle rakamları paylaştı:

2015 yılında, Türkiye’de 1 milyon 930 bin ünite kan alınırken, 2016 yılında bu rakam yüzde 11.1 artış göstererek 2 milyon 141 bin ünite oldu. 2017 artış hedefi yüzde 8 olarak belirlenirken, 2017’de hedeflenen ünite sayısı ise 2 milyon 271 bin.


ARŞİV