Kemik sağlığınız çok önemli

Kadıköylü Doç. Dr. Oğuz Poyanlı’dan kemik sağlığınız için basit birkaç öneri....

08 Mart 2012 - 14:50

İskelet sistemimiz ayakta durmamızı sağlayan en önemli unsurların başında geliyor. Sağlıklı bir iskelet sistemi insan yaşamını kolaylaştırırken, bu sistemdeki en küçük bir ağrı, sızı bile yaşamımızı önemli ölçüde kısıtlıyor. Özellikle yaş ilerledikçe iskelet sisteminde bazı sorunlar da yavaş yavaş kendini belli ediyor.

İçimizden biri, doğma büyüme Kadıköylü bir tıp insanı, güleryüzü, tatlı diliyle hastalarının gönlünü fetheden Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Poyanlı’yı ziyaret ettik ve hepimiz için çok önemli ama çok basit önerilerle iskelet sağlığımızı nasıl koruyabileceğimizi kendisinden dinledik.
KADIKÖY’Ü ÇOK SEVİYORUM
Doç. Dr. Oğuz Poyanlı Kadıköy’de doğdu, ilkokul, lise ve yükseköğrenim yılları Kadıköy’de, İstanbul’da geçti. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’ndeki öğreniminin ardından 1991’de SSK Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde asistanlığa başladı. 1996’dan bu yana uzman olan Doç. Opt. Dr. Oğuz Poyanlı Diyarbakır Askeri Hastanesi’nde de bir süre görev yaptı. Onun dışında hep Göztepe’de dolayısıyla Kadıköy’de yaşamını ve mesleğini devam ettirdi.
 “Kadıköy’ü çok seviyorum. Büyükbabam 1900’lerin başında Makedonya’dan Kadıköy’e gelip yerleşmiş. Dedelerimin bir zamanlar Kadıköy Çarşısı’nda bir dükkânı varmış” diyen Doç. Opt. Dr. Oğuz Poyanlı, renkli görünümünden güler yüzüne varana dek tıp camiamızın sevilen bir yüzü olmuş ve hastaları tarafından da sevilmiş.
GÜLER YÜZLE YAKLAŞMAK ÖNEMLİ
“Güleryüzüm genetik diyebilirim. Ailemden her şeye gülerek bakmayı, yaklaşmayı gördüm. Herkesle güleryüzle iletişim kurmaya özen gösteririz. Aldığımız ahlak, terbiye buna yöneliktir. İnsanları yaradandan ötürü seviyorum ve herkese karşı pozitif olmaya çalışıyorum. Kendimi hastalarımızın yerine koyuyorum. Onlar buraya tedavi için gelirken, bizden istedikleri tek şey birinin onları dinlemesi. Bunu hissettiklerinde mutlu oluyorlar. Biz onlara bu mutluluğu vermeye çalışıyoruz” diye konuşan Poyanlı bakın ne tavsiye ediyor.
SAĞLAM BİR İSKELET İÇİN ÖNERİLER
Hayatın bir parçası olan sporu; yaşımıza uygun olanını yapmak şartıyla, yemek, içmek, uyumak gibi hayatımıza yerleştirmeliyiz. Her yaşta yapılabilecek en önemli hareket stretching yani germe dediğimiz egzersizler. Bu egzersizleri günün belirli saatlerinde 10-15 dakikamızı ayırıp yaparsak iskelet sistemimizi uzun yıllar korumuş oluruz. Kalsiyum, potasyum ve fosfor, protein, D vitamini tüketilmeli. Duruş ve oturuş biçimlerine dikkat edilmeli. Sağlığımızı olumsuz etkileyecek ölçüde dar ve yüksek topuklu ayakkabı giymemeli, ağır işlerden kaçınmalı.
Mustafa SÜRMELİ

ARŞİV