Kepenk arkasından ilaç dönemi

İstanbul Eczacı Odası, nöbetçi eczane soygunlarının artması nedeniyle gece 24.00’ten sonra kepenk arkasından satış yapılacağını duyurdu. Kadıköy’deki eczacılar karardan memnun

18 Mart 2016 - 09:48
Erhan DEMİRTAŞ
İstanbul’da son dönemde nöbetçi eczanelerin soyulması ya da gasp edilmesinin ardından İstanbul Eczacı Odası, eczacıların güvenliğini düşünerek nöbetçi eczanelerin saat 24.00’ten sonra kepenk arkasından satış yapacağını açıkladı.
Açıklamada, son günlerde nöbetçi eczanelere yönelik arka arkaya saldırıların gerçekleştiği bilgisi paylaşılırken, devamında şu ifadelere yer verildi: “Konuyla ilgili Yönetim Kurulumuzun yetkililerle yaptığı görüşmeler devam etmekte olup ek güvenlik önlemlerine yönelik çalışmaları sürmektedir. Artan saldırıları göz önünde bulundurarak, nöbetçi eczanelerimizin saat 24.00’ten sonra eczane kepenklerinin arkasından hizmet vermeleri, eczalarımız ve eczane çalışanlarımızın can güvenliği açısından önemlidir.”
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu da yazılı bir açıklama yaparak, “Acilen nöbetlerimiz esnasındaki güvenlik sorunlarımızı çözün. Sağlıkta şiddete daha fazla kurban vermeden gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirin” dedi. Sarıalioğlu, uygulamalarla ilgili hastalar ve hasta yakınlarından anlayış beklediklerini de ifade etti.

ECZACILAR NE DİYOR?
İstanbul’da en çok eczanenin olduğu semtlerin başında Kadıköy geliyor. İstanbul Eczane Odası’nın aldığı kararı Kadıköy’deki eczacılara sorduk. Karardan memnun olduklarını belirten eczacılar, “hastalardan ve yakınlarından anlayış bekliyoruz” diyor.
Özlem Pekesen: Biz zaten karar alınmadan önce kepenk arkasından satış yapmaya başlamıştık. İlaç ya da para için eczaneleri soymak isteyenler var. Bazı ilaçlar reçetesiz satılmıyor. Reçetesiz ilaç satmak için yetkimiz yok. Ama bazı hastalar ya da hasta yakınları, gece yarısı reçete olmadan ilaç almak istiyor. Bu durumda tartışma yaşayabiliyoruz. Bu uygulama genel olarak güvenlik sorununa çare olabilir. Ancak; biz hastalarla, ihtiyaç sahipleriyle yüz yüze olmak isteriz. Kepenk arkasından satış yapmak çok doğru değil. Keşke böyle olmasaydı.
Tayfun Dikici: Bu kararın çıkmasından memnunuz. Kadıköy’de şu ana kadar hiçbir eczane soyulmadı ama bu olmayacağı anlamına gelmiyor. Bizim için her şeyden önce güvenliğimiz gelir. Bu karar ile beraber satışlarımız belirli oranda düşecek. Çünkü kepenkler kapalı olacağı için vatandaşlar eczanelerin kapalı olduğunu düşünebilir. Ben karara destek veriyorum. Hastalara yardım etmek bizim görevimiz. Koşullar bizi bu noktaya getirdi. Hasta ve yakınlarından hoşgörü bekliyoruz.
Mehmet Koç:  Kadıköy’de eczanelerin büyük çoğunluğu nöbetçi değil. Nöbetçi olan eczanelerin de gece boyunca kapılarının açık olması gibi bir zorunluluk yok. Ama biz hastalara daha iyi hizmet verebilmek için kapılarımızı açık tutuyorduk. Son aylarda yaşadığımız olumsuz olaylar yüzünden odamız böyle bir karar almak zorunda kaldı. Kadıköy merkezi bir semt olduğu için şimdiye kadar soygun yaşanmadı. Bu tarz olaylar daha çok merkezi olmayan mahallelerde yaşanıyor. Ben de karardan önce kepenk arkasından satış yapmaya başladım. Bu uygulamanın dışında da alternatif bir çözüm göremiyorum.

ARŞİV