Kızılay’da kan alarmı!

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık’ın kan stoklarının yetersiz olduğunu açıklamasının ardından bağışlar artarken, rakamlar henüz istenilen seviyeye gelmedi

13 Ocak 2017 - 16:03

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kanın sürekli bir ihtiyaç olduğunu ve kan stoklarının yetersiz olduğunu belirterek, ülke genelinde kan bağışı çağrısı yapmıştı. Kızılay Kadıköy Şube Başkanı Numan Hocaoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada Kınık’ın çağrısının ardından bağışlarda gözle görülür bir artışın olduğunu fakat hala rakamların istenilen seviyelere gelmediğini söyledi. Hocaoğlu kan bağışlarının azalmasında hava muhalefetinin büyük etkisi olduğunu belirtirken, sayının Kadıköy’de de düştüğünü vurguladı.

“BÜYÜK MAĞDURİYETLER OLABİLİR”

Kızılay Kadıköy Şube Başkanı Numan Hocaoğlu açıklamasında, polikinlikler dâhil sağlık kurumlarının tamamına yakının Kızılay’dan kan aldığını belirterek, kan stoğunun en az 50-60 bin civarlarında olması gerektiğini fakat bu sayının 20-25 bin bandına kadar düştüğünü söyledi. Kızılay’ın her gün yaklaşık bin 300 hastaneye 10 bin ünitenin üzerinde kan vermesi gerektiğini söyleyen Hocaoğlu, terör saldırıları gibi olağanüstü durumlarda büyük mağduriyetlerin oluşabileceğinin altını çizdi.

“BİRAZ DAHA GAYRET”

İstanbul’un en çok kan veren ilçesi Kadıköy’de de aralık ayında bağışlarda düşüş gerçekleşti. Hocaoğlu’nun aktardığı verilere göre, 2015 Aralık ayında Kadıköy’de 2 bin 697 ünite kan verilirken, bu sayı 2016 Aralık’ında bin 690’a kadar düştü. Kızılay Genel Başkanı Kınık’ın yaptığı açıklama sonrası bağış sayısı artarken, Kızılay Kadıköy Başkanı Hocaoğlu artışın istenilen seviyede olmadığını söyledi ve ekledi : “Kadıköy’de halkımız çok duyarlı. Sadece kan konusunda değil. Kızılay’ın tertiplediği diğer yardım kampanyalarına da yoğun ilgi var. Ama kan çok önemli bir konu. Kan ülkemizin olmazsa olmaz konularından bir tanesi. Diğer yardımlarda istenilen seviyeye ulaşılmazsa devletten destek alıp kampanyayı başarıyla sonuçlandırabilirsiniz. Ancak kan öyle bir şey değil. Kanı insanlar verecek ki ihtiyaç karşılanacak. 18-65 yaş arasında olan, sağlıklı her vatandaşımız kadın veya erkek kan vermelidir. Bugün belki kendisinin ihtiyacı olmayabilir ama yarın sabah size veya bir yakınınıza kan lazım olabilir. Biraz daha gayret.”

Kadıköy’de Kızılay’ın 2 tane sabit, 2 tane gezici kan bağış noktası bulunuyor. Sabit kan bağışı alınan yerlerin biri İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na bitişik şekilde Rıhtım Caddesi yönünde yer alırken, diğer kan bağış noktası Beşiktaş-Adalar İskelesi’nin karşısında metro çıkışında hizmet veriyor. Kan bağış noktaları her gün 10.00’dan 20.00’a kadar açık. Sabit noktalara uzakta oturan Kadıköylülerde  (0216) 336 05 66’nolu numaradan gezici araçların hangi semtte olduğunu öğrenebilirler.

“İNSANLARA UMUT OLUNMALI”

Gazete Kadıköy’e konuşan, konservatuarın yanındaki kan bağış noktasında görevli Dr. Elif Bahar Özbaş şunları söyledi: “Havalar soğuk ama burada klimamız var. Vatandaşlar üşümeden kan verebiliyorlar. Sabah 10’dan, akşam 8’e kadar açığız. Kızılay Genel Başkanı’nın çağrısından sonra ortalama günlük 30-35 olan rakamımız, 45-50’lere kadar yükseldi fakat yeterli değil. Biz her gün buradayız, sizi de bekliyoruz.”

18 yaşına girdiği gibi kan vermeye gelen Damla Çakır, herkesin kan konusunda duyarlı olması gerektiğini söyledi ve ekledi: “Ben 18 yaşıma henüz girdim. Ve ilk fırsatta kan vermeye geldim. Bu benim ilk kan verişim. Sağlıklı olduğum sürece, ömrümün sonuna kadar kan vermeye devam edeceğim. İhtiyacı olan insanlara umut olmak çok değerli.”

Soğuğa rağmen kan vermeye gelenlerden biri de Alper Ateş’ti. Ateş, herkesin kan vermesini tavsiye ederken “Bu benim Kızılay’a ikinci kan verişim. İlk fırsatta, zamanı gelince tekrar kan vereceğim. Yarın bir gün bizimde kana ihtiyacımız olabilir. Bu konuda duyarlı olmalıyız.” dedi. 


ARŞİV