Tıpta çığır açan kök hücre çalışmaları dünyada giderek önem kazanırken, Marmara Üniversitesi bu konuda önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapacak.
Mustafa SÜRMELİ
Marmara Üniversitesi, geleneksel hale gelen önemli bir sağlık zirvesine ev sahipliği yapacak. Haydarpaşa Kampüsü Ord. Prof. Dr. Reşat Kaynar Salonu’nda 30 Kasım 2012-1 Aralık 2012 tarihlerinde 3. Kök Hücre Sempozyumu düzenlenecek. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ile Türk İmmünoloji Derneği tarafından düzenlenecek olan sempozyumla ilgili olarak Gazete Kadıköy’e açıklamalarda bulunan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Tunç Akkoç konuyla ilgilenen herkesi sempozyuma davet ettiklerini belirterek, kök hücre çalışmalarının tıp alanında çığır açtığını söyledi. Kök hücre çalışmalarının parkinson, alzheimer, kemik erimesi, sinir kopuklukları ve felce varana kadar birçok hastalığın tedavisini mümkün kılabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Tunç Akkoç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim bu çalışmalarımızla beraber ne olacak? Alerjik hastalıklar, ilaç ve immün sistemi yani bağışıklık sistemini düzelterek tedavi edilebiliyor. Bizim kök hücre çalışmalarımız aslında vücuda giren bu yabancı maddelere karşı vücudun verdiği cevabı vermemesini sağlamak. Kısa cevap bu. Normalde siz polene karşı duyarlı değilsinizdir, sizi etkilemez. Ama yanınızda alerjik yapıda bir insan oturur ve polene cevap vermeye başlar. Aradaki fark, o poleni tanıyor, siz tanımıyorsunuz. O yüzden amacımız onun da poleni tanımamasını sağlamak aslında. Bu da immün sistemi eğitmek oluyor aslında. Biz kök hücre ile beraber immün sistemi eğitmeye çalışıyoruz. Bir de tabi bir takım doku hasarları meydana geliyor. Örneğin akciğerlerde doku hasarı meydana geliyor. Kök hücre uygulamalarıyla bu engellenebiliyor. Kök hücre çalışmaları birçok hastalıkta kullanılmaya çalışılıyor. Mesela Parkinson, Alzheimer, kemik erimelerinde, sinir kopukluklarında. Mesela felçli bir durumda sinir kopukluklarında belki oraya kök hücre uygulanıp, felçli hastalar tedavi edilebilir. Biz alerjik hastalıklarda bunu yapmaya çalışıyoruz ki şu an dünyada çok fazla yok bu olay. Kök hücreler konusunda çok ciddi çalışmalar var. Biz de Marmara Üniversitesi Hastanesi’ndeki laboratuarımızda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kök hücre tedavisi, kaybedilebilecek her şeyde kullanılabiliyor.”
DOÇ. DR. AKKOÇ: ‘ALERJİK VAKALAR ARTTI!’
3. Kök Hücre Sempozyumunun ilk ikisinden farklı olacağını, 2 gün süren sempozyumda sözlü bildiriler sunulacağını, genç araştırmacılara da sunum yapma olanağı sağlanacağını belirten Doç. Dr. Akkoç, “Poster sunumları olacak. Kök hücre çalışmaları bağlamında etik konusu ele alınacak. Prof. Dr. Yavuz Taga’yı anma oturumu da düzenlenecek. Zira vefat etmeseydi sempozyumda bir sunum yapacaktı” dedi.
HER GEÇEN YIL İLGİ ARTIYOR
Doç. Dr. Tunç Akkoç, Marmara Üniversitesi Pediatrik Alerji İmmünoloji Anabilimdalı’nda öğretim üyesi. 4 yıldır İmmünoloji Doçenti olarak gençlere birikimini aktarıyor. Akkoç’un özellikle ilgilendiği alan alerjik hastalıklar ve bu konuda projeler üretiyor. Akkoç, bağışıklık sistemi konularında İsviçre’de bilimsel çalışmalarda bulundu. Davos’ta Alerji Astım Enstitüsü’nde kariyerini ilerletti. Marmara Üniversitesi Araştırma Komisyonu üyesi olan Akkoç, Türk İmmünoloji Derneği’nin de Yönetim Kurulu Üyesi. Astım Hastalığı’nda Kök Hücre Uygulamasının Etkisi Projesi üzerine araştırmaları sürüyor ve bu projesi TÜBİTAK tarafından destekleniyor. 3. Kök Hücre Sempozyumu da bu konuda yaptığı faaliyetlerden bir tanesi ve her geçen yıl sempozyuma ilginin arttığını belirtiyor. Akkoç gelecek yılki sempozyum için ise Ocak ayında hazırlık çalışmalarına başlayacaklarını belirtiyor.