Kök Hücre çalışmaları umut oluyor

Kadıköy bu hafta 4. Kök Hücre Sempozyumu’na ev sahipliği yapacak.

11 Aralık 2013 - 11:17

Mustafa SÜRMELİ

 
Bu hafta röportajımızı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik İmmünoloji Anabilim Dalının genç Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tunç Akkoç ile ‘kök hücre’ konusu üzerine yaptık. Zira bu hafta Kadıköy önemli bir tıp zirvesine ev sahipliği yapacak ve bu zirvenin konusu da yaşamsal mucizeye haiz “Kök Hücre”…
Doç. Dr. Tunç Akkoç, Türk İmmünoloji Derneği ve Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi işbirliği ile Marmara Üniversitesi tarihi Haydarpaşa Kampüsü’nde Prof. Dr. Reşat Kaynar Konferans Salonu’nda ilk üç sempozyumda olduğu gibi 4. Kök hücre sempozyumuna da başkanlık edecek. 4 yıldır bu önemli konuda sesini duyurmaya çalışıyor genç bir bilim adamı olarak.
Geçtiğimiz yıllarda hem akademisyenlerin hem de öğrencilerin yüksek oranda katılımı ile gerçekleştirdikleri sempozyumun 4. sünü bu yıl büyük bir heyecanla düzenleyeceklerini söyleyen Doç. Dr. Tunç Akkoç, bu sempozyuma ‘kök hücre’ konusu ile ilgili önemli bilim insanlarının katılımı sağlanırken, genç araştırmacılara da yaptıkları bilimsel çalışmaları sunma imkanı sunulduğunu vurguladı.
Bu yıl 400’e yakın bir katılımın beklendiğini söyleyen Doç. Dr. Tunç Akkoç, kök hücre konusunda hem bilim camiasının hem de halkın doğru bilgilenmesini sağlamayı amaç edindiklerini, zira bu konuda doğru bilgilenmeye ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
 
KÖK HÜCRE ÇALIŞMALARI İLERLEDİ
“Kök hücre ile ilgili çalışmalar 1960 yıllarına uzanıyor. İlk olarak Hematopoietik kök hücrelerin (kemik iliği kaynaklı kök hücreler) elde edilmesi, tanımlanması ve çeşitli kan kaynaklı hematolojik hastalıklarda kullanılması ile bilim, tıp dünyasına girdi. Kemik iliği nakilleri günümüzde kan elemanlarının eksikliğine bağlı malignitelerde başarı ile uygulanıyor” diyen Doç. Dr. Akkoç, günümüzde birçok donanımlı hastanede bu tür nakillerin yapıldığını ve sağkalım oranlarının önemli ölçüde arttığını söyledi.
Doç. Dr. Tunç Akkoç kök hücrelerin kullanım alanları hakkında da şunları söyledi: “Kök hücrelerin kullanım alanları çok geniş. Doku ve organ reddinde, nörolojik hastalıklarda, kemik hasarlarında ve yaralanmalarda, yaşa bağlı gelişen körlüklerde, diyabette Alzhemier ve Parkinson’da, duyma kaybında ve birçok kronik hastalıkta kullanılıyor. Umut verici yeni çalışmalara devam ediliyor. Bizler de kendi çalışma grubunuzda Astım hastalığında kök hücre uygulanması üzerine deneysel çalışmalar sürdürüyoruz. Bu kapsamda Tübitak destekli projemizi tamamladık çeşitli bilimsel toplantılarda sunumlar yaptık ve XIII. Ulusal Tıbbi Bİyoloji ve Genetik Kongresi’nde sözlü bildiri alanında ikincilik ödülünü aldık. Bu konudaki çalışmalarımız yeni projelerle devam ediyor 

ARŞİV