Kış aylarıyla kapalı ortamlarda bulunma süresinin artması, solunum yolu vakalarında artışı da beraberinde getiriyor. Kovid-19, influenza ve diğer mevsimsel virüslerdeki artışı değerlendiren Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya ve Altınbaş Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, birden fazla virüsün aynı anda yayılımı ile ortaya çıkan kombo virüse karşı uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Şevket Özkaya, acil ve polikliniklerde grip semptomlarının 2-3 kat arttığını, ciddi yoğunluk oluştuğunu söyleyerek, “Çok fazla ateş, öksürük ve boğaz ağrısı şikâyetleriyle başvurular var. Akıllar karışık. Önceden mevsimsel dönemlerde artış olurdu” diye konuştu.
“BİRKAÇ VİRÜS BİRDEN ETKİLİYOR”
Vakaların yaygın olmasının sebebini insanlarda artık tek bir virüsün olmamasına bağlayan Prof. Dr. Özkaya, “İnsanları birkaç virüs birden etkiliyor. O yüzden çoğu zaman hangi virüsün hasta ettiğini bulamıyoruz. Testlerde biri çıkıyor, biri çıkmıyor. Çünkü normal influenza virüsü iki üç gün ateş, öksürük yapıp iki üç gün sonra düzeliyordu ama şimdiki tabloda birkaç virüs birden etkili olduğu için daha uzun ve etkili oluyor. Ateş, öksürük vuruyor. Bir gün iyisiniz, bir gün kötüsünüz yani grip kronik hale geldi. Çünkü bir virüs değil, birkaç virüs birden toplumda etkili” değerlendirmelerini yaptı.
Korunma yöntemlerinin korona virüs ile benzer olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Özkaya, “Aşı zamanı geçtiği için artık bireysel tedbirler ön plana çıkıyor. Maskeye geri dönmemiz gerekiyor” dedi.
“ÖNLEM ALINMALI”
Altınbaş Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver de “Bireyler halsizlik, yorgunluk, vücut kırgınlığı, eklem ağrıları, burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı, hapşırma, baş ağrısı, yüksek ateş, öksürük, solunum güçlüğü gibi birden fazla belirti yaşamaya başladıklarında maske takma ve izolasyon gibi önlemleri almalı. Vakit kaybetmeksizin altında yatan mikroorganizmanın belirlenmesi ve buna uygun bir tedavi planı oluşturulması için hastaneye giderek ilgili testlerin yaptırılması gerekmektedir” diye konuştu.
Bu süreçte belirti yaşayan hastaların evde istirahat etmesini öneren Alver, “Hasta çocuk ise kreşe ya da okula gönderilmemeli” dedi.
Alver, salgın hastalıklarla mücadelede bağışıklık sisteminin önemine de vurgu yaparak, “Birden fazla virüsün yayılım gösterdiği bu süreçte, izolasyon önlemlerinin yanında, bağışıklık sistemini de güçlü tutmamız gerekir. Bunun için yeterli uyku, stres faktörlerinin az olması, beslenme düzeninde probiyotik ve prebiyotik içerikli gıdalar ve bağışıklık sistemini güçlendirici yiyecek ve içecekler tüketmemiz, açık havada bulunmaya özen göstermemiz, mineral ve vitamin takviyeleri almamız gerekir” açıklamalarında bulundu.