Kürtaj masaya yatırıldı

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde 13 Mart Çarşamba günü düzenlenen ‘Kürtaj ve Gebelik Tahliyesi’ panelinde konu, tıpçılar ve hukukçuların penceresinden masaya yatırıldı.

21 Mart 2013 - 13:55

Mustafa SÜRMELİ
Moderatörlüğünü Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Av. Alev Toker’in yaptığı panelde, Türk Perinatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Yayla “Hangi gebeliklerde tıbbi tahliye gerekebilir? Sınırı nedir? Kuralı var mıdır?”, Adli Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat “Türkiye’de kürtaj ve gebelik sonlandırılmasında karşılaşılan adli sorunlar” Obstetrik ve Jinekolojik Ultrasonografi Derneği adına Doç. Dr. Gökhan Göynümer “Kürtaj sınırı nedir? Ne gibi sağlık sorunları yaratır?” İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan ise “Kürtaj ve gebelik tahliyesinde hukuki sorunlar, yapılması gereken düzenlemeler” konularında dinleyicilere bilgi verdiler.
Kürtaj ve gebelik tahliyesi, panelde tıp ve hukuk çerçevesinde anne ve bebek sağlığı açısından, etik açıdan, hukuki açıdan detaylıca anlatılırken, Prof. Dr. Murat Yayla konuşmasında annenin ikinci plana atılmaması gerektiğini vurgulayarak fetal etik kavramına vurgu yaptı. Yayla, anormal durum, 22 haftadan önce tespit edilebiliyorsa bebeğin alınması taraftarı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Oğuz Polat ise tıbbi uygulama hatalarıyla çok karşılaştıklarını belirttiği konuşmasında bu gibi durumda hatanın nerede başladığı ve nerede bittiği sorularının cevaplanması gerektiğini söyledi. Konuyu hak ve fiil ehliyeti açısından değerlendirirken, Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinden örnekler vererek katılımcıları bilgilendiren Av. Aydeniz Alisbah Tuskan ise uluslar arası normlar, sözleşmelerin uygulanması gerektiğini belirtti.

ARŞİV