Mahir'e değil ama bir çocuğa can oldu

Lösemi hastası Mahir Sezer sekiz aydır uygun iliği bekliyor. Sezer için bağış yapan Murat Doğan’ın iliği Mahir Sezer’e uymadı ancak 7 yaşındaki bir çocuğa hayat verdi

18 Ağustos 2016 - 15:12
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy’de yaşayan “1umut Derneği” üyesi tasarımcı ve kameraman Mahir Sezer “Akut Lösemi” hastalığıyla mücadele ediyor. Yeniden sağlığına kavuşmak için sekiz aydır uygun ilik naklini bekleyen Sezer ve binlerce lösemi hastası için geçtiğimiz yıl “Sadece 2dk, Sadece 20 ml” kampanyası başlatılmıştı. Çağrıya destek veren ve ilik bağışında bulunmak isteyen yüzlerce kişi kampanyaya katılmıştı. Ancak şu ana kadar Mahir Sezer için uygun ilik bulunamadı. Fakat bu süre içerisinde iyi haberler de gelmeye başladı. Sezer için ilik bağışında bulunmak isteyen Murat Doğan’ın iliği Mahir Sezer’e uymadı. Ama Doğan’ın bağışladığı ilik lösemi hastası 7 yaşındaki bir çocuğa hayat verdi.

“SOSYAL MEDYADAN ÖĞRENDİM”
Yaptığı bağışla küçük bir çocuğun yaşama tutunmasına yardımcı olan 24 yaşındaki Murat Doğan ile konuştuk. Mahir Sezer’i tanımadığını söyleyen Doğan, donör olma sürecini şu sözlerle anlattı: “Akrabam Evrim Yalçınkaya Mahir Sezer’in yakın arkadaşı. Onu sosyal medyadan takip ederken, Mahir Sezer için başlatılan kampanyaya tanık oldum. İhtiyaç sahibi olduğunu düşünerek yardım etmem gerektiğini hissettim ve ne yapmam gerektiğini kendisine danışarak öğrendim. Bu hayata sadece yaşamak için değil, aynı zamanda başkaları için yaşam olacağımızı düşünerek donör olmaya karar verdim. Yarın bizim de ne olacağımız hiç belli değil. Mahir Sezer’in yerinde ben de olabilirdim ve eminim o da gözünü kırpmadan yardımcı olmak için imkânlarını seferber ederdi.”

“HAVALARA UÇTUM”
Murat Doğan, Mahir Sezer’in yaşaması için bağışta bulunmuş ancak verdiği ilik Sezer’e uymayınca üzülmüş. Ama sonraki günlerde bir gelişme daha yaşanmış ve Doğan’ın verdiği iliğin 7 yaşındaki bir çocuğun ilikleri ile uyuştuğu tespit edilmiş. “7 yaşında bir çocuk ile iliklerimin uyuştuğunu öğrenince tabir yerindeyse havalara uçtum” sözleriyle sevincini anlatan Doğan, “Bir çocuğa can olmak. Bundan daha değerli ne olabilir ki? Bir kardeşim daha oldu ve onunla görüşmek için sabırsızlanıyorum. Nâkilin ardından pek çok arkadaşımın gözünde kahraman olarak ilan edildim. Ben sadece üzerime düşen görevi yaptım” diye konuştu.
“KORKMAYA GEREK YOK”
Murat Doğan ilik naklinin ağrısız bir şekilde gerçekleştiğini söyleyerek, bağış yapmak isteyen duyarlı insanların kesinlikle korkmaması gerektiğini ifade ediyor. Bağış sürecinde Sağlık Bakanlığı yetkililerinin konuya dair bilgi verdiklerini söyleyen Doğan, “Nakil sürecinin öncesinde 5 gün boyunca sabah ve akşam aşılamaların önemi ve etkileri anlatılıyor. Bu aşılar verilecek kök hücrenin ardından vücudun hücreyi tekrar pompalaması için gerekli. Eklem yerlerinde birkaç gün ağrı oluyor ancak ilaç ile geçiyor. Şu an kendimi oldukça sağlıklı ve mutlu hissediyorum. Sadece 20 ml kan ile başka hayatlar da kurtarabiliriz” şeklinde konuştu.
Kardeş Ümit Sezer, Mahir Sezer’in sağlık durumu ile ilgili bilgi verdi. Uygun donör arayışlarının sürdüğünü söyleyen Sezer, “Mahir yatarak alabileceği kemoterapilerinin tamamını aldı. Ama bir yandan ayakta kemoterapi görmeye devam ediyor. Bir süre önce donör bulunmuştu ama daha sonra ileri seviye testlerde uymadığını söylediler. Yurtdışı ve yurtiçinde bankalarda sürekli taramalar yapılıyor, biz de bekliyoruz” dedi.

ARŞİV