Geçtiğimiz günlerde Başkent Üniversitesi tarafından korona virüsü salgını ile mücadele sürecinde, maske kullanımına yönelik davranışları tespit etmek amacıyla bilimsel bir araştırma yapıldı. 8 bin 791 kişinin katıldığı araştırma, toplumun maske kullanımında yeteri düzeyde bilinçli olmadığı gerçeğini ortaya koyuyor. Öte yandan ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden (CDC) bilim insanları, çift maske kullanımının korona virüsünü yüzde 80 oranında engellendiğini söylüyor.
KADINLAR DAHA BİLİNÇLİ
Yüzde 65'i kadın, yüzde 35'i erkeklerden oluşan katılımcı grubuyla yapılan araştırmaya, yüzde 65 ile en yoğun olarak 18-30 yaş aralığındaki kişiler katıldı. Araştırmada, katılımcıların yüzde 60'ı kağıt maske, yüzde 40'ı bez maske kullandıklarını ifade ediyor. Yüzde 83 oranında katılımcı, maskenin salgına karşı koruyucu olduğunu onaylıyor. "Maskenizi paylaşır mısınız?" sorusuna, katılımcıların yüzde 6,5'i bir yakınının ihtiyacı olması durumunda paylaşacağı yönünde yanıt veriyor. Maskeyi her gün değiştirenlerin oranı yüzde 46, maskeyi elledikten sonra değiştirenlerin oranı yüzde 20.5, maskeyi iki üç günde bir değiştirenlerin oranı yüzde 12, maskeyi dayanabildiği kadar kullananların oranı yüzde 6, maskeyi kolonya veya antiseptik ile temizleyerek tekrar kullananların oranı ise yüzde 5 olarak kayıtlara geçiyor. Eğitim durumunun maske kullanımında etki sahibi olduğu görülen araştırmada, eğitim düzeyi arttıkça maske kullanımında daha dikkatli davranıldığı gözlemleniyor. Aynı zamanda araştırmada, kadınların erkeklere göre maskeyi gün içinde sık değiştirdiği, daha az oranda maske paylaştığı, çalışan yaş grubunun maskesini daha sık değiştirdiğini, ancak gerektiğinde yakını ile maskesini paylaşabildiği görülüyor.
ÇİFT MASKE DAHA FAZLA KORUYOR
Maske kullanımındaki aksaklıklar devam ederken, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden bilim insanları, kumaş maskelerin altına takılan cerrahi maskelerin korona virüsüne karşı yüzde 95 koruyuculuk sağladığını söylüyor. Araştırma kapsamında, solunum yapabilen iki yapay kafadan birine tek, diğerine ise iki maske takıldı. Bu yapay kafalara yaklaşık iki metre uzaklıktan korona virüsü partikülleriyle aynı boyutta partiküller püskürtüldü. Araştırmacılar, bir maske takılan yapay kafada püskürtülen partiküllerin yüzde 40’ının engellendiğini, iki maske takılan yapay kafada ise yüzde 80’inin engellendiğini ortaya koyuyor. Araştırmada sadece bir markaya ait cerrahi ve bez maskelerin kullanıldığı belirtilerek her markanın maskesinden aynı sonucun alınıp alınmayacağına dair bir bilgiye sahip olmadıklarını dile getiren araştırmacılar, oranlar farklı olsa dahi çift maske takmanın, virüse karşı daha fazla koruma sağlayacağı konusunda hemfikir olduklarını belirtiyor.